Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (21-27/02)

Αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και πρωτότυπα καλλιτεχνικά κόνσεπτ παρουσιάζονται στις γκαλερί της Αθήνας.

Βασίλης Λιαούρης - Το πορτραίτο του Γ.Τ.

Οι Εναργείς Σιωπές του Γ.Τ. - Πορτραίτα 2014 - 2022

Η φημισμένη γκαλερί Genesis γιορτάζει 12 χρόνια δράσης και τιμάει τον ιδρυτή της με μία έκθεση-αφιέρωμα στον ίδιο. Καλλιτέχνες που ανά τα χρόνια συνεργάστηκαν με τον επιμελητή και σκηνοθέτη Γιώργο Τζάνερη παρουσιάζουν πορτραίτα του, πολλά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν αρκετά χρόνια πριν και εστιάζουν στην απεικόνιση όχι τόσο της σωματικής μορφής του, αλλά στην απόδοση του αληθινού του χαρακτήρα μέσω του βλέμματος. Η ευάλωτη στάση κατά τη διάρκεια σχεδιασμού των προσωπογραφιών εκφράζει μια ειλικρίνεια και αντανακλά την ταυτότητα του ατόμου.

Info: Gallery Genesis | 24/02-05/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11.30 π.μ. - 9 μ.μ., Τετ.: 11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ., Σαβ.: 11.30 π.μ. - 3 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

Have A Seat

Have a seat

Η ομαδική έκθεση "Have A Seat" σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και αρχαιολόγου Λουΐζας Καραπιδάκη παρουσιάζει έργα 46 σύγχρονων εικαστικών και σχεδιαστών, το καθένα από τα οποία επιχειρεί να αναπαραστήσει ένα είδος καθίσματος, μέσα από πρωτότυπες κατασκευές, γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα εφαρμοσμένης τέχνης. Τα εμπνευσμένα καθίσματα δεν είναι μόνο λειτουργικά, αλλά εντάσσονται και σε ένα διακοσμητικό πλαίσιο, αφού έχουν φιλοτεχνηθεί από έμπειρους καλλιτέχνες που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου έργου τέχνης. Αυτά τα καθίσματα καλούν το κοινό να βιώσει μία ελαφρώς αλλόκοτη καλλιτεχνική εμπειρία και να δει τα έργα όχι μόνο ως καλλιτεχνικά, αλλά και ως πρακτικά αντικείμενα.
Info: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης | 23/02-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Βαγγέλης Σάββας | Tomorrow is but an assumption

Βαγγέλης Σάββας

"Είναι δυνατό να καταγράψεις την αίσθηση του ορίζοντα λίγο πριν τη δύση, τη θέα από το λόφο, τα σύννεφα που περνούν;" αυτή η απορία ώθησε τον Βαγγέλη Σάββα στον σχεδιασμό ενός ψηφιακού αντίγραφου της Αθήνας με θέα διάφορους λόφους της πόλης. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας, ο καλλιτέχνης κατασκευάζει τρισδιάστατες εικόνες από ένα σύνολο φωτογραφιών πραγματικών τόπων και ως αποτέλεσμα δημιουργούνται μη-ρεαλιστικές αναπαραστάσεις αυτών των χώρων. Το ψηφιακό στοιχείο εμπλέκεται με την πραγματικότητα και η καθημερινότητα της αστικής ζωής προβάλλεται με έναν ιδιόμορφο τρόπο.

Info: Potential Project | 23/02-23/03 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σάβ., Κυρ.: 1-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ειρήνη Βουρλούμη | Σημειώσεις Φροντίδας

Ειρήνη Βουρλούμη 2

Μετά τον θάνατο της αγαπημένης εικαστικού Ειρήνης Βουρλούμη, η επιμελήτρια Ηλιάνα Φωκιανάκη μελέτησε διεξοδικά το ανολοκληρωτο έργο της στο εργαστήριο της καλλιτέχνιδας. Τα αποτελέσματα μίας δουλειάς 2 χρόνων παρουσιάζεται στην τελευταία ατομική έκθεση της Βουρλούμη, όπου επιχειρεί να απαντήσει σε 2 ερωτήματα: μπορεί ο ρόλος του αρχείου να αποτελεί χειρονομία φροντίδας και ποιός φροντίζει για την κληρονομιά του έργου τέχνης μετά τον θάνατος ενός καλλιτέχνη; Η έκθεση τιμάει τη ζωή της εικαστικού και αφηγείται την ιστορική οικονομική χειραφέτηση των Ελληνίδων καλλιτέχνιδων, οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από το έργο τους.

Info: State of Concept Athens | 23/02-19/03 | Ώρες λειτουργίας: Τετ. - Παρ.: 4.30 - 8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Βαρβάρα Λιακουνάκου | Ένωση

Βαρβάρα Λιακουνάκου
@ Citronne Gallery

15 έργα σε καμβά και 10 σε χαρτί δημιουργήθηκαν την περίοδο 2017 με 2021 και τώρα παρουσιάζονται στον χώρο της Citrone Gallery. Επηρεασμένη από τη φιλοσοφία του ποιητή Τζελαλαντίν Ρουμί, η ζωγράφος προσεγγίζει το θέμα της αγάπης και του έρωτα. Ζευγάρια και μοναχικές μορφές εμφανίζονται στα έργα της Λιακουνάκου, τα οποία αναζητούν με κάθε τρόπο ένα είδος ένωσης, μέσω της μελέτης της ταυτότητάς τους.

Info: Citrone Gallery | 24/02-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ., κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Πένη Μαναβή | Flora Mirabilis

Flora Mirabilis

Πολύχρωμες απεικονίσεις λουλουδιών, τροπικής βλάστησης και διάφορων σπάνιων στοιχείων της φύσης αντανακλούν μία ευαισθησία και προσεγγίζουν αντιθετικά θέματα όπως τη γέννηση και τη φθορά των πραγμάτων και τον χρόνο που κυλάει είτε δημιουργικά είτε καταστροφικά. Το αποτέλεσμα είναι αυτόνομες παραστάσεις, άλλοτε ημι-αφηγηματικές κι άλλοτε ημι-αφηρημένες που γοητεύουν και παράλληλα προβληματίζουν τον θεατή. Ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης επιμελείται τη νέα ατομική έκθεση της Μαναβή.

Info: Art Appel Gallery | 22/02-19/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 3-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Qengjat e Vegjel

Doreida-Xhogu-Qengjat-e-Vegjel

Η Doreida Xhogu παρουσιάζει μία πειραματική και πολυεπίπεδη έκθεση με τίτλο δανεισμένο από ένα αλβανικό παιδικό τραγούδι. Γλυπτικές εγκαταστάσεις και βίντεο προσπαθούν να χτίσουν μία γέφυρα επικοινωνίας δημιουργώντας έτσι μία συλλογική αφήγηση μνήμης και απώλειας. Τα υλικά της καλλιτέχνιδας είναι παρμένα από το ορυχείο του τόπου όπου μεγάλωσε, ένα χωριό στην βορειοδυτική Αλβανία. Οι κάτοικοι αποτελούν βασικό κομμάτι της καλλιτεχνικής της διαδικασίας και επομένως εγγράφονται στην αφήγηση των εκθεμάτων.

Info: ERGO Collective space | 25/02-06/03 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Ψηφιακό Μουσείο Comics τιμά τον Γιάννη Οικονομίδη

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη αλλά και άλλους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από τον κόσμο της ένατης τέχνης ετοιμάζει το ψηφιακό μουσείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/05/2022

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε σύμπραξη με το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση "Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα"

Η πρωτότυπη "ανάγνωση" που προτείνει η διπλή παρουσίαση εξετάζει την εγκατάσταση των Εβραίων στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου.

Η Maja Djordjevic "μεταμορφώνεται"

Η "Metamorphosis", η ατομική έκθεση των νέων έργων της Maja Djordjevic, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη φουάρ Taipei Dangdai 2022, παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη γκαλερί σύγχρονης τέχνης "Δυο χωριά".

"Ο σπόρος" αλχημιστή Πάνου Τσάγκαρη στην γκαλερί "Kalfayan"

Η νέα έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο The Seed (O Σπόρος) αποτελούμενη από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτικά στοιχεία, παρουσιάζεται στην γκαλερί "Kalfayan" στο Κολωνάκι.

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".

"Plasmata: Bodies, Dreams, and Data": Η Στέγη φέρνει τη ψηφιακή τέχνη στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη επιστρέφει με μια εντυπωσιακή έκθεση-σίκουελ του "You and AI", ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που επίσης φιλοξενήθηκε στο Πεδίον του Άρεως πέρυσι.

Η γλύπτρια Katharina Fritsch "σκέφτεται με εικόνες" παρουσιάζοντας τη νέα της σειρά έργων στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Μύθοι, προσωπικές εμπειρίες και συνειρμοί, ανησυχίες και πολλά άλλα στοιχεία εγγράφονται στα γλυπτά της αναγνωρισμένης Γερμανίδας γλύπτριας, τα οποία θα παρουσιάζονται στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου έως το 2023.