Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (21-27/02)

Αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και πρωτότυπα καλλιτεχνικά κόνσεπτ παρουσιάζονται στις γκαλερί της Αθήνας.

Βασίλης Λιαούρης - Το πορτραίτο του Γ.Τ.

Οι Εναργείς Σιωπές του Γ.Τ. - Πορτραίτα 2014 - 2022

Η φημισμένη γκαλερί Genesis γιορτάζει 12 χρόνια δράσης και τιμάει τον ιδρυτή της με μία έκθεση-αφιέρωμα στον ίδιο. Καλλιτέχνες που ανά τα χρόνια συνεργάστηκαν με τον επιμελητή και σκηνοθέτη Γιώργο Τζάνερη παρουσιάζουν πορτραίτα του, πολλά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν αρκετά χρόνια πριν και εστιάζουν στην απεικόνιση όχι τόσο της σωματικής μορφής του, αλλά στην απόδοση του αληθινού του χαρακτήρα μέσω του βλέμματος. Η ευάλωτη στάση κατά τη διάρκεια σχεδιασμού των προσωπογραφιών εκφράζει μια ειλικρίνεια και αντανακλά την ταυτότητα του ατόμου.

Info: Gallery Genesis | 24/02-05/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11.30 π.μ. - 9 μ.μ., Τετ.: 11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ., Σαβ.: 11.30 π.μ. - 3 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

Have A Seat

Have a seat

Η ομαδική έκθεση "Have A Seat" σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και αρχαιολόγου Λουΐζας Καραπιδάκη παρουσιάζει έργα 46 σύγχρονων εικαστικών και σχεδιαστών, το καθένα από τα οποία επιχειρεί να αναπαραστήσει ένα είδος καθίσματος, μέσα από πρωτότυπες κατασκευές, γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα εφαρμοσμένης τέχνης. Τα εμπνευσμένα καθίσματα δεν είναι μόνο λειτουργικά, αλλά εντάσσονται και σε ένα διακοσμητικό πλαίσιο, αφού έχουν φιλοτεχνηθεί από έμπειρους καλλιτέχνες που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου έργου τέχνης. Αυτά τα καθίσματα καλούν το κοινό να βιώσει μία ελαφρώς αλλόκοτη καλλιτεχνική εμπειρία και να δει τα έργα όχι μόνο ως καλλιτεχνικά, αλλά και ως πρακτικά αντικείμενα.
Info: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης | 23/02-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Βαγγέλης Σάββας | Tomorrow is but an assumption

Βαγγέλης Σάββας

"Είναι δυνατό να καταγράψεις την αίσθηση του ορίζοντα λίγο πριν τη δύση, τη θέα από το λόφο, τα σύννεφα που περνούν;" αυτή η απορία ώθησε τον Βαγγέλη Σάββα στον σχεδιασμό ενός ψηφιακού αντίγραφου της Αθήνας με θέα διάφορους λόφους της πόλης. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας, ο καλλιτέχνης κατασκευάζει τρισδιάστατες εικόνες από ένα σύνολο φωτογραφιών πραγματικών τόπων και ως αποτέλεσμα δημιουργούνται μη-ρεαλιστικές αναπαραστάσεις αυτών των χώρων. Το ψηφιακό στοιχείο εμπλέκεται με την πραγματικότητα και η καθημερινότητα της αστικής ζωής προβάλλεται με έναν ιδιόμορφο τρόπο.

Info: Potential Project | 23/02-23/03 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σάβ., Κυρ.: 1-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ειρήνη Βουρλούμη | Σημειώσεις Φροντίδας

Ειρήνη Βουρλούμη 2

Μετά τον θάνατο της αγαπημένης εικαστικού Ειρήνης Βουρλούμη, η επιμελήτρια Ηλιάνα Φωκιανάκη μελέτησε διεξοδικά το ανολοκληρωτο έργο της στο εργαστήριο της καλλιτέχνιδας. Τα αποτελέσματα μίας δουλειάς 2 χρόνων παρουσιάζεται στην τελευταία ατομική έκθεση της Βουρλούμη, όπου επιχειρεί να απαντήσει σε 2 ερωτήματα: μπορεί ο ρόλος του αρχείου να αποτελεί χειρονομία φροντίδας και ποιός φροντίζει για την κληρονομιά του έργου τέχνης μετά τον θάνατος ενός καλλιτέχνη; Η έκθεση τιμάει τη ζωή της εικαστικού και αφηγείται την ιστορική οικονομική χειραφέτηση των Ελληνίδων καλλιτέχνιδων, οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από το έργο τους.

Info: State of Concept Athens | 23/02-19/03 | Ώρες λειτουργίας: Τετ. - Παρ.: 4.30 - 8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Βαρβάρα Λιακουνάκου | Ένωση

Βαρβάρα Λιακουνάκου
@ Citronne Gallery

15 έργα σε καμβά και 10 σε χαρτί δημιουργήθηκαν την περίοδο 2017 με 2021 και τώρα παρουσιάζονται στον χώρο της Citrone Gallery. Επηρεασμένη από τη φιλοσοφία του ποιητή Τζελαλαντίν Ρουμί, η ζωγράφος προσεγγίζει το θέμα της αγάπης και του έρωτα. Ζευγάρια και μοναχικές μορφές εμφανίζονται στα έργα της Λιακουνάκου, τα οποία αναζητούν με κάθε τρόπο ένα είδος ένωσης, μέσω της μελέτης της ταυτότητάς τους.

Info: Citrone Gallery | 24/02-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 4 μ.μ., κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Πένη Μαναβή | Flora Mirabilis

Flora Mirabilis

Πολύχρωμες απεικονίσεις λουλουδιών, τροπικής βλάστησης και διάφορων σπάνιων στοιχείων της φύσης αντανακλούν μία ευαισθησία και προσεγγίζουν αντιθετικά θέματα όπως τη γέννηση και τη φθορά των πραγμάτων και τον χρόνο που κυλάει είτε δημιουργικά είτε καταστροφικά. Το αποτέλεσμα είναι αυτόνομες παραστάσεις, άλλοτε ημι-αφηγηματικές κι άλλοτε ημι-αφηρημένες που γοητεύουν και παράλληλα προβληματίζουν τον θεατή. Ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης επιμελείται τη νέα ατομική έκθεση της Μαναβή.

Info: Art Appel Gallery | 22/02-19/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 3-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Qengjat e Vegjel

Doreida-Xhogu-Qengjat-e-Vegjel

Η Doreida Xhogu παρουσιάζει μία πειραματική και πολυεπίπεδη έκθεση με τίτλο δανεισμένο από ένα αλβανικό παιδικό τραγούδι. Γλυπτικές εγκαταστάσεις και βίντεο προσπαθούν να χτίσουν μία γέφυρα επικοινωνίας δημιουργώντας έτσι μία συλλογική αφήγηση μνήμης και απώλειας. Τα υλικά της καλλιτέχνιδας είναι παρμένα από το ορυχείο του τόπου όπου μεγάλωσε, ένα χωριό στην βορειοδυτική Αλβανία. Οι κάτοικοι αποτελούν βασικό κομμάτι της καλλιτεχνικής της διαδικασίας και επομένως εγγράφονται στην αφήγηση των εκθεμάτων.

Info: ERGO Collective space | 25/02-06/03 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.