"Whose culture is it anyway?": Διαδικτυακή ημερίδα για την ισότιμη πρόσβαση στην τέχνη

Οι Μουσειοσκευές ευαισθητοποιούν σχετικά με τη συμμετοχή ατόμων με νοητικές και σωματικές αναπηρίες σε πολιτιστικά δρώμενα.

Μουσειοσκευές

Οι Μουσειοσκευές μας προσκαλούν στη διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης "Whose culture is it anyway?" την Παρασκευή 4 Μαρτίου (2-6 μ.μ.). Το πρόγραμμα art therapy πραγματοποιεί βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια συνεργατικά με πολιτιστικά ιδρύματα, απευθυνόμενο σε άτομα με νοητικές αναπηρίες ή/και ψυχιατρικές διαταραχές που ζουν σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και σχετικές δομές υποστήριξης.

Ο γενικότερος στόχος των Μουσειοσκευών είναι η ευαισθητοποίηση και ενασχόληση της κοινωνίας με θέματα που αφορούν την ένταξη ατόμων με αναπηρίες στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού. Με βάσει αυτό, η θεματολογία της ημερίδας επικεντρώνεται στην προσβασιμότητα ΑμεΑ σε μουσειακούς και καλλιτεχνικούς χώρους και στην ανάδειξη των στοιχείων που εμποδίζουν αυτά τα άτομα να παρευρίσκονται σε σύγχρονους πολιτιστικούς χώρους, τόσο ως θεατές αλλά και ως δημιουργοί.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα μιλήσουν καλεσμένοι ακαδημαϊκοί, μουσειολόγοι, μουσειοπαιδαγωγοί, cultural managers και κοινωνικοί επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε μουσεία, πλαίσια υποστήριξης και προγράμματα σχετικά με την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε πολιτισμικές εκδηλώσεις.

Πρόγραμμα Ημερίδας και Ομιλητές:

Μαγδαληνή Νικολαραΐζη (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδική Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Ελένη Μάρκου (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών προγραμμάτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), Εύα Δερμιτζάκη (Cultural Manager, 13m2 Gallery Μαργαρίτα), Ελισάβετ Ιωαννίδη (Επιμελήτρια Εκπαίδευσης και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ), Δέσποινα Πικοπούλου (Αρχαιολόγος/Μουσειολόγος) και Φωτεινή Κωστάκου (Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας/Αρχαιολόγος).

ARTOGETHER - Λουκία Χαϊδεμενάκη (Ψυχολόγος/Art Therapist/Ερευνήτρια) και Νιόβη Σταυροπούλου (Ψυχολόγος/Art Therapist)

ΑΜΑΚΑ & Εκπαιδευτικά προγράμματα προσβασιμότητας Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για ΆΜΕΑ - Ιωάννα-Μαρία Λέκκα (Εργοθεραπεύτρια) και Νίκη Σπαή (Νοσηλεύτρια, 
Οικοτροφείο "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι", Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡA) και Ιωαννα Σκοτίδα (Εκπαιδευτικός, Μουσειοπαιδαγωγός)

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχές συμπληρώνοντας τη φόρμα έως τις  27 Φεβρουαρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Plasmata": Η ψηφιακή τέχνη συναντά τα μεταβαλλόμενα σώματα σε μια εντυπωσιακή έκθεση στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη Ωνάση μας συστήνει τις διάφορες μορφές του σώματος με μια αλλόκοτη αλλά εντυπωσιακή έκθεση, όπου τα "πλάσματα" εξερευνώνται μέσω διαδραστικών, πολυμορφικών εγκαταστάσεων ψηφιακής τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
24/05/2022

Φουγάρο Art Center: Ένα αφιέρωμα στη δύναμη του κόκκινου

Βρεθήκαμε στον πολυσύχναστο χώρο τέχνης του Ναύπλιου για μια ξενάγηση στο πολυσύνθετο πρότζεκτ της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, "REDS", το οποίο φιλοξενήθηκε για τελευταία φορά στη γκαλερί του Φουγάρου.

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (23-29/5)

Αναδρομές στην καριέρα καταξιωμένων καλλιτεχνών, εξύμνηση της φύσης και πολλά άλλα θέματα μελετώνται αυτή την εβδομάδα στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας.

18ο Athens Digital Festival: Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και η Έλλη-Άννα Περιστεράκη μας μιλούν για τις "FutuRetro" αναζητήσεις τους

Μιλήσαμε με τον ιδρυτή του φεστιβάλ Ηλία Χατζηχριστοδούλου και την καλλιτεχνική διευθύντρια Έλλη-Άννα Περιστεράκη για τη φετινή εκδοχή, τη ρετροφουτουριστική αισθητική που την πλαισιώνει και όλες τις δράσεις που φέρνουν κάθε χρόνο το κοινό ένα βήμα πιο κοντά στον θαυμαστό κόσμο των ψηφιακών τεχνών.

"Alpha Mission": Μια συναυλία στη Δήλο ευαισθητοποιεί για τη κλιματική αλλαγή

Μια σημαντική μουσική εκδήλωση διεξάγεται στο νησί των Κυκλάδων στο πλαίσιο της συλλογικής πρωτοβουλίας "Alpha Mission – Δelos", που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την κρίσιμη περιβαλλοντική κατάσταση που ο τόπος αντιμετωπίζει σήμερα.

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (16-22/5)

Όλα όσα περιμένουμε να ανακαλύψουμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.