"Whose culture is it anyway?": Διαδικτυακή ημερίδα για την ισότιμη πρόσβαση στην τέχνη

Οι Μουσειοσκευές ευαισθητοποιούν σχετικά με τη συμμετοχή ατόμων με νοητικές και σωματικές αναπηρίες σε πολιτιστικά δρώμενα.

Μουσειοσκευές

Οι Μουσειοσκευές μας προσκαλούν στη διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης "Whose culture is it anyway?" την Παρασκευή 4 Μαρτίου (2-6 μ.μ.). Το πρόγραμμα art therapy πραγματοποιεί βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια συνεργατικά με πολιτιστικά ιδρύματα, απευθυνόμενο σε άτομα με νοητικές αναπηρίες ή/και ψυχιατρικές διαταραχές που ζουν σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και σχετικές δομές υποστήριξης.

Ο γενικότερος στόχος των Μουσειοσκευών είναι η ευαισθητοποίηση και ενασχόληση της κοινωνίας με θέματα που αφορούν την ένταξη ατόμων με αναπηρίες στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού. Με βάσει αυτό, η θεματολογία της ημερίδας επικεντρώνεται στην προσβασιμότητα ΑμεΑ σε μουσειακούς και καλλιτεχνικούς χώρους και στην ανάδειξη των στοιχείων που εμποδίζουν αυτά τα άτομα να παρευρίσκονται σε σύγχρονους πολιτιστικούς χώρους, τόσο ως θεατές αλλά και ως δημιουργοί.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα μιλήσουν καλεσμένοι ακαδημαϊκοί, μουσειολόγοι, μουσειοπαιδαγωγοί, cultural managers και κοινωνικοί επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε μουσεία, πλαίσια υποστήριξης και προγράμματα σχετικά με την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε πολιτισμικές εκδηλώσεις.

Πρόγραμμα Ημερίδας και Ομιλητές:

Μαγδαληνή Νικολαραΐζη (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδική Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Ελένη Μάρκου (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών προγραμμάτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), Εύα Δερμιτζάκη (Cultural Manager, 13m2 Gallery Μαργαρίτα), Ελισάβετ Ιωαννίδη (Επιμελήτρια Εκπαίδευσης και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ), Δέσποινα Πικοπούλου (Αρχαιολόγος/Μουσειολόγος) και Φωτεινή Κωστάκου (Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας/Αρχαιολόγος).

ARTOGETHER - Λουκία Χαϊδεμενάκη (Ψυχολόγος/Art Therapist/Ερευνήτρια) και Νιόβη Σταυροπούλου (Ψυχολόγος/Art Therapist)

ΑΜΑΚΑ & Εκπαιδευτικά προγράμματα προσβασιμότητας Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για ΆΜΕΑ - Ιωάννα-Μαρία Λέκκα (Εργοθεραπεύτρια) και Νίκη Σπαή (Νοσηλεύτρια, 
Οικοτροφείο "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι", Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡA) και Ιωαννα Σκοτίδα (Εκπαιδευτικός, Μουσειοπαιδαγωγός)

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχές συμπληρώνοντας τη φόρμα έως τις  27 Φεβρουαρίου 2022.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/02/2023

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.

Ζητάμε πολλά από την (τελετή έναρξης της) 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Τι επίγευση αφήνει η πολυφωνική γιορτή της Ελευσίνας και τι υπόσχεται για τη συνέχεια;

Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Αθήνα

Η ομαδική έκθεση "Down to Earth", μέρος του γενικού προγράμματος της Μπιενάλε, παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Στην έκθεση του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια, τα τοπία μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.