Ιστορίες γυναικών σε μια νέα γκαλερί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Η Gramma Epsilon συνεχίζει τις καλλιτεχνικές της δράσεις με το mission «Histoire d’E».

Gramma Epsilon

Οι Πάολο Κορτέζε και Φραντσέσκο Ρομάνο Πετίλο επιμελούνται δύο εκθέσεις της πρόσφατα εγκαινιασμένης γκαλερί Gramma Epsilon, κοντά στην περιοχή της Πλάκας και του Μοναστηρακίου. Το πρόγραμμα "Histoire d’E" θα διαρκέσει έως τις 27 Φεβρουαρίου και αποτελεί έργο ενός συνόλου καλλιτεχνών από το εξωτερικό.

Η έκθεση αφορά ιστορίες από γυναίκες, φιλίες, σχέσεις και χωρισμούς και απεικονίζει πώς διάφορες καλλιτέχνιδες από τη δεκαετία του 1970 άρχισαν τη δική τους ανεξάρτητη καλλιτεχνική αφήγηση. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για την αγορά έργων τέχνης έδωσε σε αυτές τις γυναίκες την ελευθερία να πειραματιστούν καλλιτεχνικά χωρίς περιορισμούς. Όπως είπε και η Francesca Cataldi, "κοιτάζοντας πίσω, η βαθιά αδικία που έπρεπε να ανεχθούμε τότε στην πραγματικότητα έγινε μια μεγάλη ευκαιρία, και ήταν πράγματι η μεγάλη μας στιγμή".

MariaJole Serreli
Maria Jole Serreli

Στην Ιταλία, η καλλιτέχνιδα και επιλεμήτρια Mirella Bentivoglio ήθελε να αναδείξει αυτή την εκτεταμένη διάκριση και έτσι συγκέντρωσε πάνω από 80 καλλιτέχνες διαφόρων χωρών, δουλεύοντας τη γλώσσα και την εικόνα σε μια έκθεση για την Μπιενάλε Βενετίας του 1978. Η Bentivoglio διοργανώνει εκθέσεις από το 1970 και εξακολουθεί να τις αφιερώνει σε γυναικείες προσωπικότητες εδώ και 30 χρόνια. Ο τίτλος "Histoire d’E"  είναι εμπνευσμένος από τη δική της έκθεση του 1988 στο Λονδίνο και τιμάει τη σπουδαία Ιταλίδα μέσω της προβολής των γυναικών καλλιτέχνιδων-συνεργατών της στους Αθηναίους φιλότεχνους.

Το project χωρίζεται σε δυο εκθέσεις. Η πρώτη "Between Language and image" παρουσιάζει έργα συγκεκριμένης ποίησης και οπτικής ποίησης, τεκμηριώνοντας την εξερεύνηση και απεικόνιση του ήχου. Η δεύτερη έκθεση "Between Language and Object" αφοσιώνεται στην έρευνα και τον τρισδιάστατο και γλυπτικό πειραματισμό που κατόρθωσαν να αναδείξουν αυτές οι γυναίκες μέσω της απομάκρυνσής του από το οικιακό περιβάλλον.

Αυτή την ελευθερία επιθυμούν να διαδώσουν και οι ιδρυτές της γκαλερί, παράλληλα με την τέχνη στον θηλυκό, λεκτικό-οπτικό πειραματισμό, τα βιβλία-εικαστικά αντικείμενα, και γενικότερα τα καλλιτεχνικά κινήματα της δεύτερης μεταπολεμικής περιόδου. Η γκαλερί συνεργάζεται με τον ανεξάρτητο εκθεσιακό χώρο lettera_E της Ρώμης, ο οποίος συνεργάζεται για την υλοποίηση της "Histoire d’E".

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Mirella Bentivoglio, Francesca Cataldi, Nedda Guidi, Elisabetta Gut, Maria Lai, Rosanna Lancia, Gisella Meo, Patrizia Molinari, Renata Prunas, Anna Maria Sacconi, Alba Savoi, Maria Jole Serreli, Franca Sonnino.

Info: Gramma Epsilon | 30/11-27/02 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σπάνιες συλλογές ψηφιακών έργων στην έκθεση "Above Olympus to the Dogstar"

Οι παράλληλοι κόσμοι των "Above Olympus" και του Τζόναθαν Βόιντ συναντιούνται σε είκοσι ειδικές οθόνες για NFTs.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

NFT Ελλήνων καλλιτεχνών στη Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, ένας χώρος με ιστορία 50 ετών, πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, υποστηρίζοντας την ψηφιακή τέχνη.

Η τέχνη μπαίνει στο "Αίνιγμα του Δάσους"

Εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικοί αλλά και τροφοσυλλέκτες-τροφοσυνθέτες επισκέπτονται το "Αίνιγμα του Δάσους" μέσα από δικές τους εμπειρίες, έργα και αναζητήσεις.

"Time of Wonder": Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη μαγεία των Χριστουγέννων

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο της Γκαλερί Σκουφά θα παρουσιαστούν έργα από το ντεπό, γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εγκλεισμοί: Eπισκεφτήκαμε την εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

48 Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με έργα που εξετάζουν τις έννοιες του εγκλεισμού και του απόλυτου ελέγχου, σε μία από τις εκθέσεις της χρονιάς.

Ένα τρίπτυχο εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί στον εμβληματικό χώρο του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου 3 εκθέσεις που μιλούν για τις διαφορετικές όψεις ενός κομβικού για τον Ελληνισμό γεγονότος.

Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.