Υπαρξιακές ανησυχίες και καθημερινοί προβληματισμοί στη νέα έκθεση του Νίκου Κασκούρα

"Ο αισιόδοξος ζωγράφος της απελπισίας" εγκαινιάζει τη νέα του έκθεση στη Γκαλερί ΑΛΜΑ.

Nikos Kaskouras, 2020, Athens - Owl - Acrylics on paper 50x 70 cm

Στη Γκαλερί ΑΛΜΑ η νέα έκθεση του Νίκου Κασκούρα με τίτλο "Μια ζωγραφική του χθες για σήμερα", στην οποία ο καλλιτέχνης ερευνά υπαρξιακούς προβληματισμούς ζωγραφίζοντας σκηνές από την καθημερινότητα. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Μαρτίου (4-10 μ.μ.).

Νίκος Κασκούρας

Ο Κασκούρας εμπνέεται από διάφορα ρεύματα τέχνης, όπως τα παραδοσιακά κυκλαδικά ειδώλια, τη σύγχρονη αφαίρεση του Αμερικάνικου αφηρημένου εξπρεσιονισμού και τη χειρονομιακή (action painting) ζωγραφική του J.-M. Basquiat και του G. Baselitz. Μέσω αυτών, προβάλλει στιγμές από την καθημερινή μας ζωή, εντάσσοντας στο έργο του υπαρξιακά θέματα και το εφήμερο στοιχείο που εντοπίζεται στη ρουτίνα του καθενός. Στις δημιουργίες του κυριαρχεί το άσπρο και το μάυρο, ενώ συχνά σπάει την μελαγχολική αυτή ατμόσφαιρα με ένα έντονο χρώμα. Παράλληλα, τα γλυπτά του είναι έντονα δομικά και αποτυπώνουν τις φιγούρες με έναν ιδιαίτερα ουσιώδες τρόπο.

Νίκος Κασκούρας 2

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης τιμάει το έργο του Κασκούρα λέγοντας "Ο Νίκος Κασκούρας είναι ο αισιόδοξος ζωγράφος της απελπισίας. Είναι ο μινιμαλιστής των μεγάλων θεμάτων κι εκείνος που επιστρέφει συνειδητά στις απαρχές, στα ελάχιστα πράγματα, στο τίποτε που μπορεί όμως να μιλήσει για το παν. Που επιμένει πως η τέχνη, εν προκειμένω η ζωγραφική, πριν γίνει φαντασμαγορία ή πολυτελής διακόσμηση, ήταν και είναι η έκφραση του εσωτερικού δράματος, ο τρόπος με τον οποίο τα θνητά σώματα μπορούν να διεκδικήσουν την αθανασία της ψυχής τους. Με μια και μόνο γραμμή, μία φόρμα, ένα χρώμα - ίχνος ή μια απόχρωση - γραφή πάνω στην άσπρη επιφάνεια. Σαν μπουκάλι ριγμένο στο πέλαγος. Με το μήνυμα δυσανάγνωστο και τυφλό τον αποδέκτη του. (Η απελπισία που υπαινίχθηκα πιο πάνω). Έπειτα έρχεται ο τρόμος μπροστά στον χρόνο, δηλαδή τον θάνατο...που πάντως μπορεί να μεταμορφωθεί σε θρίαμβο. Αφού οι λέξεις κι οι εικόνες μπορούν να μας σώσουν... Ακόμη".

Info: Γκαλερί ΑΛΜΑ | 03/03-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ποσειδώνια": Η ζωή των ναυτικών καταγράφεται σε μια έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογράφος Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη παρουσιάζει μία προσωπική εκθεσιακή αναδρομή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συνδέοντας την καθημερινότητα των ναυτικών στα καράβια με τη γοητεία της θάλασσας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/05/2022

Μια καλλιτεχνική διερεύνηση της queer ταυτότητας στο νησί της Λέσβου

Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες εξετάζουν τη σχέση της ποίησης και της φωτογραφίας με την queer κουλτούρα, εξετάζοντας ζητήματα ταυτότητας και επιθυμίας.

Το Φουγάρο Art Center γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας εγκαινιάζοντας δύο νέες εκθέσεις

Εικαστικές εκθέσεις από τον Λευτέρη Ολύμπιου και τη Γερμανίδα Brigitte Hofherr εκκινούν τις εορταστικές εκδηλώσεις για το κλείσιμο μιας δεκαετίας του χώρου τέχνης στο Ναύπλιο.

"Plasmata": Η ψηφιακή τέχνη συναντά τα μεταβαλλόμενα σώματα σε μια εντυπωσιακή έκθεση στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη Ωνάση μας συστήνει τις διάφορες μορφές του σώματος με μια αλλόκοτη αλλά εντυπωσιακή έκθεση, όπου τα "πλάσματα" εξερευνώνται μέσω διαδραστικών, πολυμορφικών εγκαταστάσεων ψηφιακής τέχνης.

I Follow the Sun as I Follow my Distraction": Ποια η δύναμη των υλικών στην τέχνη της γλυπτικής;

Χαλκός, μαρμάρινες σφαίρες, κυρτό ατσάλι και πολλά άλλα υλικά μας μεταφέρουν σε μια ψευδαίσθηση του οικείου περιβάλλοντος του καλλιτέχνη Βασίλη Παπαγεωργίου, στον χώρο τέχνης Callirrhoe.

Μια ομαδική έκθεση δημιουργεί "Απο-Θήκες Μνήμης"

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, με τη συνεργασία της γκαλερί BRAGGART

"Cocta Terra": Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διερευνούν τις δυνατότητες της κεραμικής τέχνης

Το i-D ProjectArt επιστρέφει με μια ομαδική έκθεση για την καλοκαιρινή του σεζόν.