Υπαρξιακές ανησυχίες και καθημερινοί προβληματισμοί στη νέα έκθεση του Νίκου Κασκούρα

"Ο αισιόδοξος ζωγράφος της απελπισίας" εγκαινιάζει τη νέα του έκθεση στη Γκαλερί ΑΛΜΑ.

Nikos Kaskouras, 2020, Athens - Owl - Acrylics on paper 50x 70 cm

Στη Γκαλερί ΑΛΜΑ η νέα έκθεση του Νίκου Κασκούρα με τίτλο "Μια ζωγραφική του χθες για σήμερα", στην οποία ο καλλιτέχνης ερευνά υπαρξιακούς προβληματισμούς ζωγραφίζοντας σκηνές από την καθημερινότητα. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Μαρτίου (4-10 μ.μ.).

Νίκος Κασκούρας

Ο Κασκούρας εμπνέεται από διάφορα ρεύματα τέχνης, όπως τα παραδοσιακά κυκλαδικά ειδώλια, τη σύγχρονη αφαίρεση του Αμερικάνικου αφηρημένου εξπρεσιονισμού και τη χειρονομιακή (action painting) ζωγραφική του J.-M. Basquiat και του G. Baselitz. Μέσω αυτών, προβάλλει στιγμές από την καθημερινή μας ζωή, εντάσσοντας στο έργο του υπαρξιακά θέματα και το εφήμερο στοιχείο που εντοπίζεται στη ρουτίνα του καθενός. Στις δημιουργίες του κυριαρχεί το άσπρο και το μάυρο, ενώ συχνά σπάει την μελαγχολική αυτή ατμόσφαιρα με ένα έντονο χρώμα. Παράλληλα, τα γλυπτά του είναι έντονα δομικά και αποτυπώνουν τις φιγούρες με έναν ιδιαίτερα ουσιώδες τρόπο.

Νίκος Κασκούρας 2

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης τιμάει το έργο του Κασκούρα λέγοντας "Ο Νίκος Κασκούρας είναι ο αισιόδοξος ζωγράφος της απελπισίας. Είναι ο μινιμαλιστής των μεγάλων θεμάτων κι εκείνος που επιστρέφει συνειδητά στις απαρχές, στα ελάχιστα πράγματα, στο τίποτε που μπορεί όμως να μιλήσει για το παν. Που επιμένει πως η τέχνη, εν προκειμένω η ζωγραφική, πριν γίνει φαντασμαγορία ή πολυτελής διακόσμηση, ήταν και είναι η έκφραση του εσωτερικού δράματος, ο τρόπος με τον οποίο τα θνητά σώματα μπορούν να διεκδικήσουν την αθανασία της ψυχής τους. Με μια και μόνο γραμμή, μία φόρμα, ένα χρώμα - ίχνος ή μια απόχρωση - γραφή πάνω στην άσπρη επιφάνεια. Σαν μπουκάλι ριγμένο στο πέλαγος. Με το μήνυμα δυσανάγνωστο και τυφλό τον αποδέκτη του. (Η απελπισία που υπαινίχθηκα πιο πάνω). Έπειτα έρχεται ο τρόμος μπροστά στον χρόνο, δηλαδή τον θάνατο...που πάντως μπορεί να μεταμορφωθεί σε θρίαμβο. Αφού οι λέξεις κι οι εικόνες μπορούν να μας σώσουν... Ακόμη".

Info: Γκαλερί ΑΛΜΑ | 03/03-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο "Μικρός Ήρως" γίνεται 70 και το γιορτάζει

Μια επετειακή έκθεση στήνεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, αφιερωμένη στο περιοδικό του Βύρωνα Απτόσογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/02/2023

"Πώς γινόμαστε συμπολίτες;": Μια ημερίδα για την ιθαγένεια και την πολιτειότητα στο ΕΜΣΤ

Το μουσείο εξερευνά θεματικές που συζητήθηκαν σε πρόσφατες εκθέσεις του, όπως την περσινή κεντρική ""Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος", αλλά και το "Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας".

Ο Ανδρέας Καμουτσής φωτογραφίζει σκηνές μοναχικότητας

Παράλληλα με την έκθεση, θα διοργανώνονται εργαστήρια art therapy στον χώρο του TAF.

miss dialectic: Το πρότζεκτ "Μεταμορφώσεις" στοχάζεται το "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"

Μιλήσαμε με την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, μέλος της miss dialectic, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του διακαλλιτεχνικού πρότζεκτ (και έκδοσης) "Μεταμορφώσεις", μια ομαδική έρευνα για τις σύγχρονες μορφές αφήγησης και τη σχέση τους με την τέχνη.

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.