Gallery Genesis: 12χρονη επέτειος με αφιέρωμα στον Γιώργο Τζάνερη

Η έκθεση «Οι Εναργείς Σιωπές του Γ.Τ.» αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια τίμησης του έργου του ιδρυτή της γκαλερί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΣΣΟΣ - ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ Γ.Τ

Μία ιδιαίτερη έκθεση ετοιμάζεται στην Gallery Genesis με αφορμή τα 12 χρόνια λειτουργίας της. Η έκθεση "Οι Εναργείς Σιωπές του Γ.Τ. - Πορτραίτα 2014 - 2022" τιμάει τον ιδρυτή της Genesis και σκηνοθέτη Γιώργο Τζάνερη, του οποίου οι δράσεις για πάνω από μία δεκαετία έχουν υποστηρίξει όχι μόνο καταξιωμένες προσωπικότητες του χώρου της τέχνης, αλλά προώθησαν παράλληλα ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.) μία ομάδα καλλιτεχνών που κόσμησαν ανά τα χρόνια τη γκαλερί με τα έργα τους, θα παρουσιάσει προσωπογραφίες του Τζάνερη. Πολλές από αυτές είχαν δημιουργηθεί πριν αρκετά χρόνια, με το πρώτο επισήμως πορτραίτο του Τζάνερη να ζωγραφίζεται το 2014 από τον Πάβλο Χαμπίδη. Πρόκειται για ένα εξπρεσιονιστικό σχέδιο με μολύβι που συνοδεύεται από την αφιέρωση "Η Τέχνη Ευγνωμονούσα". Με άλλα λόγια, η επιθυμία του καλλιτέχνη για τη συνέχιση μιας εν εξελίξει κοινής περιπέτειας.

Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου - Το πορτραίτο του Γ.Τ.
Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου - Το πορτραίτο του Γ.Τ.

Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλα πορτραίτα του ιδρυτή που κατέληξαν ως ένα είδος εθίμου προς τιμήν του. Τα έργα δείχνουν την καλλιτεχνική πορεία τόσο εκείνου όσο και των εικαστικών, καθώς και την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων. Η μεταμόρφωση του Τζάνερη εκφράζει μία έντονη ειλικρίνεια και οι προσωπογραφίες εστιάζουν στη ματιά της μορφής κατά τη διάρκεια σχεδιασμού του πορτραίτου, μία χρονική στιγμή που αναδεικνύει την ατομική ταυτότητα του καθενός.

Βασίλης Λιαούρης - Το πορτραίτο του Γ.Τ.
Βασίλης Λιαούρης - Το πορτραίτο του Γ.Τ.

 Ο ίδιος παραδέχεται ότι "το να παίρνω στα χέρια μου ένα τόσο προσωπικό δώρο -το πορτραίτο μου από τους καλλιτέχνες που αγαπώ και εκθέτω στη Gallery Genesis-, είναι μία πολύ ιδιαίτερη πράξη.  Όταν το τελετουργικό της ολοκληρωθεί, ενώνοντας σε ένα αενάως μεταβαλλόμενο πρόσωπο διαφορετικές επιφάνειες, κλίμακες, μέσα και τεχνικές, διαφορετικές γωνίες και στάσεις, βλέπω το πώς με βλέπουν οι άλλοι και κυρίως, ξαναβρίσκω από την αρχή το δικό τους βλέμμα, συντεταγμένο σε ένα κοινό περιστατικό ύπαρξης, που οδηγείται στην εξοικείωση μέσα από τη συνεχή μεταμόρφωση".

Η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού θα καλωσορίσει τους παρευρισκόμενους στην έκθεση με σχετική ομιλία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αναστασία Γκινάκη, Άννα Αμπαριώτου, Αννίτα Καλημέρη, Αντώνης Αντζουλίδης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, Βασίλης Καρακατσάνης, Βασίλης Λιαούρης, Γεύσω Παπαδάκη, Γιάννης Δημητράκης, Γιώργος Λουλούδης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Γκέντση Ρούτσης, Δικαία Δεσποτάκη, Ελένη Ζευγαρίδου, Ελένη Πλουμιστού, Κατερίνα Πέτρουλα, Κυριακή Μαυρογεώργη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Κωνσταντίνος Μάσσος, Κωνσταντίνος Παπαβλασόπουλος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μαίρη Νταγιαντά, Μάρκος Μπλάτσιος, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Γαβαλλάς, Νίκος Κιτμερίδης, Πάβλος Χαμπίδης, Πέτρος Ματζάκος, Σοφία Ρόουζ Κοσμίδου, Στάθης Φώτης, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Τίμος Μπατινάκης, Χριστίνα Δάρρα, Chrys Roboras.

Info: Gallery Genesis | 24/02-05/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11.30 π.μ. - 9 μ.μ., Τετ.: 11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ., Σαβ.: 11.30 π.μ. - 3 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Genesis

Χάρητος 35, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Έκθεση εκκλησιαστικής ζωγραφικής για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο ΙΑΜΥ

Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αφιερωματική έκθεση με τίτλο "1922 – 2022, Ιστορίες μνήμης και τέχνης: αναστοχασμοί στη θρησκευτική ζωγραφική των Σ. Παπαλουκά, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου" με έργα των σπουδαίων νεοελλήνων ζωγράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/05/2022

Οι True Believers θέλουν να διορθώσουν την ιστορία με επίκεντρο τη γκαλερί The Αpartment

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία έκθεση της γκαλερί The Αpartment, η Crux Galerie παρουσιάζει μια έκθεση-αφιέρωμα στην ιστορική γκαλερί που ξετυλίγεται σε δύο μέρη, επιχειρώντας μια αποτίμηση της σημασίας και επιδραστικότητα της στην εικαστική κοινότητα.

"Εγγύτητες και Αποστάσεις": Μια πολυπολιτισμική έκθεση στη γκαλερί Citronne στον Πόρο

12 καλλιτέχνες φέρνουν στο νησί έργα από Ευρώπη, Αφρική και Αμερική, προωθώντας διαφορετικές κουλτούρες, ιδέες και παραδόσεις.

Ιστορικά πλοία του Ελληνικού Αγώνα κοσμούν το Θωρηκτό Αβέρωφ

Μια επετειακή έκθεση με έργα του Παναγιώτη Μαστραντώνη φιλοξενείται στη Μαρίνα του Φλοίσβου.

Αριστοτέλης Μπαράκος: "Μου αρέσει να διηγούμαι μια ιστορία μέσα από ένα αντικείμενο. Αν είναι αστεία, ακόμα καλύτερα"

O βραβευμένος designer λίγο πριν το τριήμερο showcase "Against All Odds", με αφορμή τα δύο χρόνια του Studio Aristotelis Barakos, μιλάει στο "α" για τα έργα του.

Η ανάγκη για ελευθερία και επανασύνδεση αποδίδεται ζωγραφικά στις πολύχρωμες "Πτήσεις" του Απόστολου Λάβδα

Η έκθεση "Πτήσεις Ελευθερίας" θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall.

"Ωδή στη Γυναίκα" του Μεσοπολέμου στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η ομαδική έκθεση "Το βιολί του Ingres. Μια Ωδή στη Νέα Γυναίκα" τιμάει τις μορφές του μεσοπολέμου που σημάδεψαν την ιστορία του φεμινισμού, αντλώντας έμπνευση από την εμβληματική φωτογραφία του Man Ray.