Gallery Genesis: 12χρονη επέτειος με αφιέρωμα στον Γιώργο Τζάνερη

Η έκθεση «Οι Εναργείς Σιωπές του Γ.Τ.» αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια τίμησης του έργου του ιδρυτή της γκαλερί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΣΣΟΣ - ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ Γ.Τ

Μία ιδιαίτερη έκθεση ετοιμάζεται στην Gallery Genesis με αφορμή τα 12 χρόνια λειτουργίας της. Η έκθεση "Οι Εναργείς Σιωπές του Γ.Τ. - Πορτραίτα 2014 - 2022" τιμάει τον ιδρυτή της Genesis και σκηνοθέτη Γιώργο Τζάνερη, του οποίου οι δράσεις για πάνω από μία δεκαετία έχουν υποστηρίξει όχι μόνο καταξιωμένες προσωπικότητες του χώρου της τέχνης, αλλά προώθησαν παράλληλα ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.) μία ομάδα καλλιτεχνών που κόσμησαν ανά τα χρόνια τη γκαλερί με τα έργα τους, θα παρουσιάσει προσωπογραφίες του Τζάνερη. Πολλές από αυτές είχαν δημιουργηθεί πριν αρκετά χρόνια, με το πρώτο επισήμως πορτραίτο του Τζάνερη να ζωγραφίζεται το 2014 από τον Πάβλο Χαμπίδη. Πρόκειται για ένα εξπρεσιονιστικό σχέδιο με μολύβι που συνοδεύεται από την αφιέρωση "Η Τέχνη Ευγνωμονούσα". Με άλλα λόγια, η επιθυμία του καλλιτέχνη για τη συνέχιση μιας εν εξελίξει κοινής περιπέτειας.

Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου - Το πορτραίτο του Γ.Τ.
Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου - Το πορτραίτο του Γ.Τ.

Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλα πορτραίτα του ιδρυτή που κατέληξαν ως ένα είδος εθίμου προς τιμήν του. Τα έργα δείχνουν την καλλιτεχνική πορεία τόσο εκείνου όσο και των εικαστικών, καθώς και την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων. Η μεταμόρφωση του Τζάνερη εκφράζει μία έντονη ειλικρίνεια και οι προσωπογραφίες εστιάζουν στη ματιά της μορφής κατά τη διάρκεια σχεδιασμού του πορτραίτου, μία χρονική στιγμή που αναδεικνύει την ατομική ταυτότητα του καθενός.

Βασίλης Λιαούρης - Το πορτραίτο του Γ.Τ.
Βασίλης Λιαούρης - Το πορτραίτο του Γ.Τ.

 Ο ίδιος παραδέχεται ότι "το να παίρνω στα χέρια μου ένα τόσο προσωπικό δώρο -το πορτραίτο μου από τους καλλιτέχνες που αγαπώ και εκθέτω στη Gallery Genesis-, είναι μία πολύ ιδιαίτερη πράξη.  Όταν το τελετουργικό της ολοκληρωθεί, ενώνοντας σε ένα αενάως μεταβαλλόμενο πρόσωπο διαφορετικές επιφάνειες, κλίμακες, μέσα και τεχνικές, διαφορετικές γωνίες και στάσεις, βλέπω το πώς με βλέπουν οι άλλοι και κυρίως, ξαναβρίσκω από την αρχή το δικό τους βλέμμα, συντεταγμένο σε ένα κοινό περιστατικό ύπαρξης, που οδηγείται στην εξοικείωση μέσα από τη συνεχή μεταμόρφωση".

Η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού θα καλωσορίσει τους παρευρισκόμενους στην έκθεση με σχετική ομιλία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αναστασία Γκινάκη, Άννα Αμπαριώτου, Αννίτα Καλημέρη, Αντώνης Αντζουλίδης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, Βασίλης Καρακατσάνης, Βασίλης Λιαούρης, Γεύσω Παπαδάκη, Γιάννης Δημητράκης, Γιώργος Λουλούδης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Γκέντση Ρούτσης, Δικαία Δεσποτάκη, Ελένη Ζευγαρίδου, Ελένη Πλουμιστού, Κατερίνα Πέτρουλα, Κυριακή Μαυρογεώργη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Κωνσταντίνος Μάσσος, Κωνσταντίνος Παπαβλασόπουλος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μαίρη Νταγιαντά, Μάρκος Μπλάτσιος, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Γαβαλλάς, Νίκος Κιτμερίδης, Πάβλος Χαμπίδης, Πέτρος Ματζάκος, Σοφία Ρόουζ Κοσμίδου, Στάθης Φώτης, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Τίμος Μπατινάκης, Χριστίνα Δάρρα, Chrys Roboras.

Info: Gallery Genesis | 24/02-05/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11.30 π.μ. - 9 μ.μ., Τετ.: 11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ., Σαβ.: 11.30 π.μ. - 3 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Genesis

Χάρητος 35, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.