"Have A Seat": 46 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί και σχεδιαστές μας φτιάχνουν το κάθισμα

Μια ομαδική έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που διαμορφώνει το ρόλο του «καθίσματος» δίνοντάς του πολλαπλές έννοιες.

Have A Seat

Η ομαδική έκθεση "Have A Seat" σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και αρχαιολόγου Λουΐζας Καραπιδάκη εγκανιάζεται την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.). Η Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης εκθέτει έργα 46 σύγχρονων εικαστικών και σχεδιαστών, το καθένα από τα οποία επιχειρεί να αναπαραστήσει ένα είδος καθίσματος, μέσα από πρωτότυπες κατασκευές, γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα εφαρμοσμένης τέχνης.

Τα εμπνευσμένα καθίσματα δεν είναι μόνο λειτουργικά, αλλά εντάσσονται και σε ένα διακοσμητικό πλαίσιο, αφού έχουν φιλοτεχνηθεί από έμπειρους καλλιτέχνες που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου έργου τέχνης. Αυτά τα καθίσματα καλούν το κοινό να βιώσει μία ελαφρώς αλλόκοτη καλλιτεχνική εμπειρία και να δει τα έργα όχι μόνο ως καλλιτεχνικά, αλλά και ως πρακτικά αντικείμενα.

Η Καραπιδάκη τονίζει ότι "σε όλη την ιστορία της τέχνης [το κάθισμα] αποτέλεσε αντικείμενο έμπνευσης για τους καλλιτέχνες: αρχικά η αναπαράστασή του εμφανίστηκε στις αρχαίες τέχνες της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας και της Ελλάδας ως σημείο αναφοράς σε ανθρωπόμορφες συνθέσεις. Έπειτα, παρουσιάστηκε ως εμβληματικό στοιχείο/κόσμημα στη ζωγραφική και γλυπτική και πολύ αργότερα ως αυτοτελές έργο τέχνης -και φυσικά ως ένα από τα βασικά και περιζήτητα προϊόντα του βιομηχανικού σχεδιασμού. Το κάθισμα τον 20ό αιώνα απασχόλησε πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Van Gogh, ο Duchamp, ο Beuys και ο Rammette ως αυτοτελές αντικείμενο για τη μορφολογία του, αλλά και για τους πολλαπλούς συμβολισμούς του -από παραπομπή για τη γραφειοκρατία μέχρι υπαινιγμός για την ανθρώπινη απουσία. Στην ελληνική τέχνη καλλιτέχνες, όπως ο Φασιανός και ο Γαΐτης, φιλοτέχνησαν καθίσματα-έργα τέχνης".

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Giovanni Albino, Εοζέν Αγκοπιάν, Γιάννης Αδαμάκης, Κύρα Αλιγιζάκη, Άννα Αμπαριώτου, Βασίλης Αναστασόπουλος, Λυδία Βενιέρη, Μάριος Βουτσινάς, Σοφία Γαϊτάνη, Γεώργιος Γιώτσας, Σαράντης Γκάγκας/Rolana Ceckauskaite, Μάρθα Δημητροπούλου, Σοφία Ζαράρη, Μάριον Ιγγλέση, Γιώργος Καζάζης, Μηνάς Καμπιτάκης, Κατερίνα Κασσαβέτη, Δήμητρα Κατσαούνη, Κική Κολυμπάρη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Κώστας Λάκης, Antonio Laurelli, Αλέξανδρος Λιάπης, Μαριάννα Λούρμπα, Έλενα Μαρίνου, Ιωάννης Μαρκάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Τάσος Μπαμπάσης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Γιώργος Μπουζούνης, Έλενα Παπαδημητρίου, Μαρία Πάστρα, Λίλα Πολενάκη, Βαγγέλης Ρήνας, Κυριάκος Ρόκος, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Παναγιώτης Σιάγκρης, Δήμητρα Σκανδάλη, Μίνα Τριαντοπούλου, Bιργινία Φιλιππούση, Στάθης Φώτης, Δήμητρα Χανιώτη, Λουκάς Χονδρός, Νίκος Καστανάκης.

Info: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης | 23/02-02/04 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.