Το αρχαίο θέατρο ζωντανεύει στην επόμενη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Στην πρώτη έκθεση που επιμελείται ο Νικόλαος Καλτσάς, η αρχαία δραματουργία προβάλλεται ως εκφραστικό μέσο για τη δημοκρατική σκέψη.

© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αρ. Συλλογής ΝΓ 716 @ Γ. Φαφαλής

Μία νέα αρχαιολογική έκθεση σκοπεύει να εγκαινιάσει στα τέλη του 2023 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με θέμα το αρχαίο θέατρο. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που θα επιμεληθεί ο νέος επιστημονικός διευθυντής του μουσείου, Νικόλαος Καλτσάς, της οποίας ο τίτλος θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

Η αρχαία δραματουργία προβάλλεται ως εκφραστικό μέσο για τη δημοκρατική σκέψη και στον χώρο θα υπάρχουν γλυπτά, αγγεία που αναπαριστούν σκηνές από τραγωδίες, μικροαντικείμενα σχετικά με τα κοστούμια των ηθοποιών και τη λατρεία του θεού του θεάτρου Διονύσου. Όλα τα εκθέματα που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση πρόκειται για κομμάτια συλλογών σε ελληνικά και ευρωπαϊκά μουσεία. Μέσω των αρχαιολογικών αυτών έργων που εμβαθύνουν γύρω από τη σημασία του αρχαίου θεάτρου, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να κατανοήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την αξία του, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ψυχαγωγικό επίπεδο.

Συνδεδεμένο με τη λατρεία του Διονύσου, ενός θεού που το όνομα συνδέεται με τη βλάστηση, τη γονιμότητα, αλλά και την ανατροπή - η οποία οδηγούσε τους θνητούς σε έκσταση και ένα είδος απόδρασης από την καθημερινότητα, το αρχαίο δράμα ξεκίνησε ως λατρευτικά δρώμενα. Όχι πολύ αργότερα, ξακουστοί ποιητές όπως ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης άρχισαν να κατασκευάζουν ιστορίες βασισμένες σε μύθους. Τα κείμενα αυτά προωθούσαν ιδέες και κατέκριναν ηθικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα, κατορθώνοντας έτσι όχι μόνο να ψυχαγωγούν το κοινό, αλλά και να μυούν την κριτική τους σκέψη. Τα κωμικά έργα του Αριστοφάνη επιτύγχαναν ακριβώς αυτό μέσω τοτ καυστικού χιούμορ και της στοχευμένης σάτιρας του ποιητή. Τα αρχαία αυτά κείμενα επηρέασαν το συγγραφικό έργο μεγάλων μορφών της λογοτεχνίας, από τον Σενέκα και τον Κόιντο Έννιο, μέχρι τον Βολτέρο και τον Σαίξπηρ.

Νικόλαος Καλτσάς - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
@ Paris Tavitian
Νικόλαος Καλτσάς

Όπως αναφέρει ο Καλτσάς, "αν η ισηγορία, η ίση δυνατότητα ελευθερίας του λόγου δημόσια σε όλους, αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της αθηναϊκής δημοκρατίας, τότε δεν είναι τυχαίο ότι, όταν έπεφτε ο σπόρος αυτού του πολιτεύματος στην Αθήνα, στους νότιους πρόποδες της Ακρόπολης αναπτύχθηκε το θέατρο ως μια έκφραση της ελεύθερης δημοκρατικής σκέψης. Στην τραγωδία ο μύθος είναι μόνο η αφορμή• όλα τα άλλα είναι δημιούργημα του ποιητή, ο οποίος θέτει επί σκηνής διλήμματa, κρίνει, κατακρίνει, επαινεί, αμφισβητεί και αφήνει τον θεατή να διαλέξει μεριά. Κυρίως όμως του αφήνει ερωτηματικά. Κι από την άλλη πλευρά η κωμωδία δεν χρησιμοποιεί έναν μυθικό τόπο και χρόνο, αλλά την πόλη της Αθήνας και τον παρόντα χρόνο, σχολιάζοντας με τη σάτιρα την επικαιρότητα. Ως ένα θαύμα θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει αυτό το τέλειο ποιητικό-θεατρικό είδος που αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε στην Αθήνα πριν από 2.500 χρόνια και εξακολουθεί να έχει ισχύ και σήμερα, με τα έργα των τραγικών να παίζονται από τους μεγαλύτερους θιάσους τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο όλο, να γοητεύουν και να συγκινούν το κοινό."

Συνεχίζει τονίζοντας ότι "καταξιωμένοι Έλληνες και διάσημοι ξένοι σκηνοθέτες, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κάρολος Κουν, ο Πήτερ Στάιν, ο Μαξ Ρέινχαρντ, ο Μπομπ Γουίλσον, ο Γιούκιο Νιναγκάουα του θεάτρου Νο και πολλοί άλλοι, ανέβασαν με μεγάλη επιτυχία στις θεατρικές σκηνές τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, επιλέξαμε το θέατρο ως θεματική της επόμενης έκθεσής μας, καθώς ως τώρα δεν έχει παρουσιαστεί κάποια έκθεση που να "διδάσκει” το κοινό σχετικά με το αρχαίο δράμα σε όλο του το εύρος, από τις απαρχές του ως λατρευτικά δρώμενα έως την εξέλιξη και την τελείωσή του σε ύψιστο λογοτεχνικό και θεατρικό είδος."
 

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.