Το Ίδρυμα της Βουλής, με αφορμή έκθεση "Εγώ την αλήθεια... Απομνημονεύματα, Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αφηγήσεις, Διηγήσεις" που διεξάγεται από τον Δεκέμβριο 2021 στον εκθεσιακό του χώρο, διοργανώνει τις "Αναγνώσεις στην Έκθεση". 8 διαδικτυακές συναντήσεις με διακεκριμένους καλεσμένους από τον χώρο της τέχνης, της ιστορίας και της δημοσιογραφίας θα γνωρίσουν στους συμμετέχοντες διάφορες πτυχές της νεοελληνικής ιστορίας μέσα από απομνημονεύματα.
Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.) στην πλατφόρμα του Webex, όπου ο καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας Αλέξης Πολίτης θα μιλήσει για την επανάσταση του 1821 και τα εκάστοτε κοινωνικά δεδομένα. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 7 μ.μ. .
Το πρόγραμμα:
09/02: "Σταμάτης Σέρμπος, Έμπορος - Ας ακτινογραφήσουμε την κοινωνία του 1821
(Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης)
16/02: "Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη" (Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας, ΕΚΠΑ)
23/02: " Οι ελληνικές ηγετικές ομάδες στην αρχή της Επανάστασης: μέσα από τα
Απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Κανέλλου Δεληγιάννη, του
Νικολάου Κασομούλη" (Πέτρος Πιζάνιας, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
02/03: " Τα "Ενθυμήματα Στρατιωτικά" του Νικόλαου Κασομούλη ως βασική πηγή για τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης" (Χρήστος Λούκος, Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης)
09/03: "Ο τακτικός στρατός στην Επανάσταση του 1821: η μαρτυρία του Χρήστου Βυζάντιου" (Διονύσης Τζάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
16/03: "Τα Ποιήματα Τραγικά της Αντωνούσας Καμπουράκη" (Κώστας Φουρναράκης, Δρ. Φιλολογίας - π. Προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης)
23/03: "Τα Απομνημονεύματα του Γεωργίου Βαρνακιώτη" (Παναγιώτης Στάθης, Ιστορικός - ερευνητής)
30/03: "Η πολιορκία του Μεσολογγίου μέσα από τα απομνημονεύματα: Μίχος, Σπυρομίλιος, Κασομούλης, Στεφανίτσης" (Παντελής Μπουκάλας, Συγγραφέας - δημοσιογράφος)
Περισσότερες πληροφορίες και ο σύνδεσμος των "Αναγνώσεων" εδώ