Η έκθεση ζωγραφικής "Ο Άτοπος Άλλος" εμπνέεται από την αγάπη

Μία απόπειρα ερωτικής έκφρασης στο ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών.

Κατερίνα Θεοδώρου, Αναμονή (2019), Λάδι σε μουσαμά, 50 x 35 εκ

Μία νέα έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται στις 10 Φεβρουαρίου (6-8 μ.μ.) στο ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών με τίτλο "Ο Άτοπος Άλλος". 10 Έλληνες εικαστικοί επιχειρούν να αποτυπώσουν στον καμβά τη δική τους ερμηνεία για την έννοια της αγάπης, του έρωτα και της προσμονής σε διάφορες πτυχές: την αγάπη που είναι ευτυχισμένη, που είναι ποθητή, τον έρωτα που είναι παρεξηγημένος και διφορούμενος, και την προσμονή και επιθυμία που παραμένει αμείωτη ακόμα και με την απουσία του Άλλου. Όλα αυτά έχοντας πάντα ως έμπνευση προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις, τις οποίες απεικονίζουν με διάφορα χρώματα και μορφές.

Εύα Κολιοπάντου, Παρασκευή (2019), Λάδι σε καμβά, 60 x 50 εκ
Εύα Κολιοπάντου, Παρασκευή (2019), Λάδι σε καμβά, 60 x 50 εκ

Τα πορτρέτα, όπου παλαιότερα χαρίζονταν ως ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης, πλέον αναπαριστούν μία πληθώρα συναισθημάτων και αποπείρανται να ερμηνεύσουν την κοσμοθεωρία του ερωτευμένου υποκειμένου. Οι φιγούρες στη σύνθεση, άλλοτε παραδομένες στον έρωτα και άλλοτε αποφασιστικές, εκπνέουν μια αίσθηση προσμονής και κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στον εσωτερικό τους χώρο και εκείνον πέρα από αυτές και μέσα στην αίθουσα της έκθεσης.
 
Παρόλα αυτά, όσο και να διαφοροποιούνται αυτές οι εικόνες μεταξύ τους, κάθε μια εκφράζει τη δική της αλήθεια. Ο ερωτισμός που αποπνέουν κατακλύζει τον εκθεσιακό χώρο και αναδεικνύει το αίσθημα της επιθυμίας. Τα έργα λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας  ανάμεσα στον καλλιτέχνη, τον αγαπημένο Άλλο αλλά και τον θεατή, ο οποίος καλείται να συνδιαλεχθεί μαζί τους.

Δέσποινα Καραντάνη, Γυμνό στο κόκκινο (2020), Λάδι σε καμβά, 60 x 40 εκ
Δέσποινα Καραντάνη, Γυμνό στο κόκκινο (2020), Λάδι σε καμβά, 60 x 40 εκ

Την έκθεση επιμελείται η Φωτεινή Βεργίδου.

Info: ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών | 10/02-05/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 6 μ.μ.-9 μ.μ. Σάββατο 11 π.μ.-3 μ.μ. . Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Έκθεση εκκλησιαστικής ζωγραφικής για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο ΙΑΜΥ

Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αφιερωματική έκθεση με τίτλο "1922 – 2022, Ιστορίες μνήμης και τέχνης: αναστοχασμοί στη θρησκευτική ζωγραφική των Σ. Παπαλουκά, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου" με έργα των σπουδαίων νεοελλήνων ζωγράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/05/2022

Οι True Believers θέλουν να διορθώσουν την ιστορία με επίκεντρο τη γκαλερί The Αpartment

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία έκθεση της γκαλερί The Αpartment, η Crux Galerie παρουσιάζει μια έκθεση-αφιέρωμα στην ιστορική γκαλερί που ξετυλίγεται σε δύο μέρη, επιχειρώντας μια αποτίμηση της σημασίας και επιδραστικότητα της στην εικαστική κοινότητα.

"Εγγύτητες και Αποστάσεις": Μια πολυπολιτισμική έκθεση στη γκαλερί Citronne στον Πόρο

12 καλλιτέχνες φέρνουν στο νησί έργα από Ευρώπη, Αφρική και Αμερική, προωθώντας διαφορετικές κουλτούρες, ιδέες και παραδόσεις.

Ιστορικά πλοία του Ελληνικού Αγώνα κοσμούν το Θωρηκτό Αβέρωφ

Μια επετειακή έκθεση με έργα του Παναγιώτη Μαστραντώνη φιλοξενείται στη Μαρίνα του Φλοίσβου.

Αριστοτέλης Μπαράκος: "Μου αρέσει να διηγούμαι μια ιστορία μέσα από ένα αντικείμενο. Αν είναι αστεία, ακόμα καλύτερα"

O βραβευμένος designer λίγο πριν το τριήμερο showcase "Against All Odds", με αφορμή τα δύο χρόνια του Studio Aristotelis Barakos, μιλάει στο "α" για τα έργα του.

Η ανάγκη για ελευθερία και επανασύνδεση αποδίδεται ζωγραφικά στις πολύχρωμες "Πτήσεις" του Απόστολου Λάβδα

Η έκθεση "Πτήσεις Ελευθερίας" θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall.

"Ωδή στη Γυναίκα" του Μεσοπολέμου στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η ομαδική έκθεση "Το βιολί του Ingres. Μια Ωδή στη Νέα Γυναίκα" τιμάει τις μορφές του μεσοπολέμου που σημάδεψαν την ιστορία του φεμινισμού, αντλώντας έμπνευση από την εμβληματική φωτογραφία του Man Ray.