Η έκθεση ζωγραφικής "Ο Άτοπος Άλλος" εμπνέεται από την αγάπη

Μία απόπειρα ερωτικής έκφρασης στο ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών.

Κατερίνα Θεοδώρου, Αναμονή (2019), Λάδι σε μουσαμά, 50 x 35 εκ

Μία νέα έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται στις 10 Φεβρουαρίου (6-8 μ.μ.) στο ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών με τίτλο "Ο Άτοπος Άλλος". 10 Έλληνες εικαστικοί επιχειρούν να αποτυπώσουν στον καμβά τη δική τους ερμηνεία για την έννοια της αγάπης, του έρωτα και της προσμονής σε διάφορες πτυχές: την αγάπη που είναι ευτυχισμένη, που είναι ποθητή, τον έρωτα που είναι παρεξηγημένος και διφορούμενος, και την προσμονή και επιθυμία που παραμένει αμείωτη ακόμα και με την απουσία του Άλλου. Όλα αυτά έχοντας πάντα ως έμπνευση προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις, τις οποίες απεικονίζουν με διάφορα χρώματα και μορφές.

Εύα Κολιοπάντου, Παρασκευή (2019), Λάδι σε καμβά, 60 x 50 εκ
Εύα Κολιοπάντου, Παρασκευή (2019), Λάδι σε καμβά, 60 x 50 εκ

Τα πορτρέτα, όπου παλαιότερα χαρίζονταν ως ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης, πλέον αναπαριστούν μία πληθώρα συναισθημάτων και αποπείρανται να ερμηνεύσουν την κοσμοθεωρία του ερωτευμένου υποκειμένου. Οι φιγούρες στη σύνθεση, άλλοτε παραδομένες στον έρωτα και άλλοτε αποφασιστικές, εκπνέουν μια αίσθηση προσμονής και κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στον εσωτερικό τους χώρο και εκείνον πέρα από αυτές και μέσα στην αίθουσα της έκθεσης.
 
Παρόλα αυτά, όσο και να διαφοροποιούνται αυτές οι εικόνες μεταξύ τους, κάθε μια εκφράζει τη δική της αλήθεια. Ο ερωτισμός που αποπνέουν κατακλύζει τον εκθεσιακό χώρο και αναδεικνύει το αίσθημα της επιθυμίας. Τα έργα λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας  ανάμεσα στον καλλιτέχνη, τον αγαπημένο Άλλο αλλά και τον θεατή, ο οποίος καλείται να συνδιαλεχθεί μαζί τους.

Δέσποινα Καραντάνη, Γυμνό στο κόκκινο (2020), Λάδι σε καμβά, 60 x 40 εκ
Δέσποινα Καραντάνη, Γυμνό στο κόκκινο (2020), Λάδι σε καμβά, 60 x 40 εκ

Την έκθεση επιμελείται η Φωτεινή Βεργίδου.

Info: ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών | 10/02-05/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 6 μ.μ.-9 μ.μ. Σάββατο 11 π.μ.-3 μ.μ. . Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".