Η έκθεση ζωγραφικής "Ο Άτοπος Άλλος" εμπνέεται από την αγάπη

Μία απόπειρα ερωτικής έκφρασης στο ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών.

Κατερίνα Θεοδώρου, Αναμονή (2019), Λάδι σε μουσαμά, 50 x 35 εκ

Μία νέα έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται στις 10 Φεβρουαρίου (6-8 μ.μ.) στο ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών με τίτλο "Ο Άτοπος Άλλος". 10 Έλληνες εικαστικοί επιχειρούν να αποτυπώσουν στον καμβά τη δική τους ερμηνεία για την έννοια της αγάπης, του έρωτα και της προσμονής σε διάφορες πτυχές: την αγάπη που είναι ευτυχισμένη, που είναι ποθητή, τον έρωτα που είναι παρεξηγημένος και διφορούμενος, και την προσμονή και επιθυμία που παραμένει αμείωτη ακόμα και με την απουσία του Άλλου. Όλα αυτά έχοντας πάντα ως έμπνευση προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις, τις οποίες απεικονίζουν με διάφορα χρώματα και μορφές.

Εύα Κολιοπάντου, Παρασκευή (2019), Λάδι σε καμβά, 60 x 50 εκ
Εύα Κολιοπάντου, Παρασκευή (2019), Λάδι σε καμβά, 60 x 50 εκ

Τα πορτρέτα, όπου παλαιότερα χαρίζονταν ως ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης, πλέον αναπαριστούν μία πληθώρα συναισθημάτων και αποπείρανται να ερμηνεύσουν την κοσμοθεωρία του ερωτευμένου υποκειμένου. Οι φιγούρες στη σύνθεση, άλλοτε παραδομένες στον έρωτα και άλλοτε αποφασιστικές, εκπνέουν μια αίσθηση προσμονής και κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στον εσωτερικό τους χώρο και εκείνον πέρα από αυτές και μέσα στην αίθουσα της έκθεσης.
 
Παρόλα αυτά, όσο και να διαφοροποιούνται αυτές οι εικόνες μεταξύ τους, κάθε μια εκφράζει τη δική της αλήθεια. Ο ερωτισμός που αποπνέουν κατακλύζει τον εκθεσιακό χώρο και αναδεικνύει το αίσθημα της επιθυμίας. Τα έργα λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας  ανάμεσα στον καλλιτέχνη, τον αγαπημένο Άλλο αλλά και τον θεατή, ο οποίος καλείται να συνδιαλεχθεί μαζί τους.

Δέσποινα Καραντάνη, Γυμνό στο κόκκινο (2020), Λάδι σε καμβά, 60 x 40 εκ
Δέσποινα Καραντάνη, Γυμνό στο κόκκινο (2020), Λάδι σε καμβά, 60 x 40 εκ

Την έκθεση επιμελείται η Φωτεινή Βεργίδου.

Info: ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών | 10/02-05/03 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 6 μ.μ.-9 μ.μ. Σάββατο 11 π.μ.-3 μ.μ. . Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/02/2023

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.

Ζητάμε πολλά από την (τελετή έναρξης της) 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Τι επίγευση αφήνει η πολυφωνική γιορτή της Ελευσίνας και τι υπόσχεται για τη συνέχεια;

Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Αθήνα

Η ομαδική έκθεση "Down to Earth", μέρος του γενικού προγράμματος της Μπιενάλε, παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Στην έκθεση του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια, τα τοπία μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.