Το πρόγραμμα "Save The Dates: Ένα οπτικοακουστικό αρχείο για την σύγχρονη τέχνη" έρχεται στην ΑΣΚΤ

'Ενα από τα πιο σημαντικά αρχεία για τη σύγχρονη τέχνη.

«Save The Dates – Ένα οπτικοακουστικό αρχείο για την σύγχρονη τέχνη»

Το πρόγραμμα "Save the dates – ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη" προσκαλεί το κοινό την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 στις 12:30μ.μ. στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256).

Πρόκειται για το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών που δημιούργησε, επιμελήθηκε και παρουσίασε η Κατερίνα Ζαχαροπούλου σε διάρκεια 26 χρόνων (1995-1999, SevenX και 2000-2021, ΕΡΤ). Στόχος ήταν να διασωθούν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της περιόδου 1995 - 2021 ώστε να αποτελέσουν ένα ευρύτατο πεδίο έρευνας της σύγχρονης τέχνης. 

Οι εκπομπές ψηφιοποιήθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ταξινομήθηκαν ώστε να αποτελέσουν εργαλείο έρευνας και δημιουργικής εκπαιδευτικής αξιοποίησης, έχοντας ως αρχικό προορισμό και στέγη την Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ. Περιέχει 620 αρχεία εκπομπών πλήρως τεκμηριωμένων και κατηγοριοποιημένων ώστε να διευκολύνουν στην πρόσβαση και θέασή τους ενώ ο χώρος φιλοξενίας του προγράμματος είναι η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. 

Το υλικό του αρχείου δημιουργήθηκε στα πλαίσια τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών προγραμμάτων με ό,τι αυτό σημαίνει: συγκεκριμένοι χρόνοι παράδοσης για προβολή, σχετικά χαμηλά ποσά για την παραγωγή, προσαρμογή στις σεζόν που καθορίζει ένας τηλεοπτικός σταθμός. Μέρος του αρχείου (περίοδος 1995 - 1999) δημιουργήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Seven X, σπάνιο παράδειγμα ιδιωτικού καναλιού που αψηφώντας μετρήσεις τηλεθέασης και σχέσεις με την διαφημιστική αγορά έδωσε χώρο σε εκπομπές πολιτισμού. Ακολούθως η μακρόχρονη συνεργασία μου με την ΕΡΤ (περίοδος 2000 - 2021) πιστοποίησε πως κανένας άλλος φορέας δεν θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα παραγωγής εκπομπών για τη σύγχρονη τέχνη σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, κατόπιν αιτήματός της Κατερίνα Ζαχαροπούλου, σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ, παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης του συνόλου των αρχείων των εκπομπών για αποκλειστικά εκπαιδευτική χρήση και επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης ενός τόσο μεγάλου αρχείου σε ελληνικό πανεπιστήμιο, αντιλαμβανόμενη την τεράστια σημασία της πρωτοβουλίας.

Το αρχείο και το πρόγραμμα "Save the dates – ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη" διασώζει ημερομηνίες, χρονολογίες, στιγμές που θα μείνουν ως ιστορικά τεκμήρια.

Το πρόγραμμα

 12:30μ.μ.: Προβολή βίντεο - Μία αναδρομή 12' στο αρχείο 

12:45μ.μ.: Χαιρετισμοί - Νίκος Τρανός, Κατερίνα Ζαχαροπούλου 

1μ.μ.: Παρουσίαση της δομής και του τρόπου περιήγησης του προγράμματος
από την Κατερίνα Ζαχαροπούλου και την ομάδα της

1:30μ.μ.: Q&A - Κλείσιμο της παρουσίασης με τοποθετήσεις, και ερωτήματα των προσκεκλημένων

Info: "Save the Dates – Ένα οπτικοακουστικό αρχείο για την σύγχρονη τέχνη". 3 Φεβρουαρίου 2022, 12:30 μ.μ.. Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης. Περισσότερες πληροφορίες στο www.asfa.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι Σέρρες αποκτούν ένα νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης εγκαινιάστηκε υπό την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στο Πάρκο Πολιτισμού "Κωνσταντίνος Καραμανλής" των Σερρών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/05/2022

Μια καλλιτεχνική συζήτηση για την τοξική αρρενωπότητα στο Haus N

Η έκθεση FEMME4FEMME4EVER φιλοξενείται στον χώρο τέχνης ως μέρος των δράσεων για το φετινό Queer Archive Festival #3.

Θραύσματα "Σώματος και Ψυχής" συνθέτει η εικαστικός Μαρίνα Κορέλλη

Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος καλωσορίζει την καλλιτέχνιδα φιλοξενώντας τη νέα σειρά έργων της στον χώρο του.

ArtWalk 7: Δεύτερη τοιχογραφία στην Πάτρα από τον Γιάννη Βαλυράκη

Ο καλλιτέχνης επισκέπτεται την πόλη όπου έζησε τα φοιτητικά του χρόνια για να δημιουργήσει στον αστικό ιστό της Πάτρας μία τοιχογραφία με έντονο χαρακτήρα, στην οδό Μεσολογγίου 107.

Τα αρχαιολογικά μουσεία της Αθήνας τιμούν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Δημόσια και ιδιωτικά μουσεία της Αθήνας υποδέχονται το κοινό με ελεύθερη είσοδο και διοργανώνουν δράσεις με αφορμή τη μεγαλύτερη μουσειακή γιορτή του χρόνου.

Neo Cosmos: Εγκαίνια για ένα νέο χώρο με την παρουσίαση καλλιτεχνικών πρακτικών που σχετίζονται με τα αστικά κοινά

Τρία έργα σε αλληλεπίδραση σχολιάζουν καταστάσεις αντίθεσης και συνύπαρξης ψηλαφώντας το χώρο ο οποίος δημιουργείται μέσα στην ένταση φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων δημιουργίας και αλληλεξάρτησης.

Καίτη Γαρμπή, Μαρίνα Σάττι, Λένα Πλάτωνος και πολλοί άλλοι στο συναυλιακό πρόγραμμα του ADAF

To Athens Digital Arts Festival (ADAF) επαναφέρει στο πρόγραμμά του το ADAF MUSIC, φέρνοντας μαζί στη σκηνή αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες παρέα με ανερχόμενα ονόματα της ελληνικής και διεθνής μουσικής σκηνής.