Το πρόγραμμα "Save The Dates: Ένα οπτικοακουστικό αρχείο για την σύγχρονη τέχνη" έρχεται στην ΑΣΚΤ

'Ενα από τα πιο σημαντικά αρχεία για τη σύγχρονη τέχνη.

«Save The Dates – Ένα οπτικοακουστικό αρχείο για την σύγχρονη τέχνη»

Το πρόγραμμα "Save the dates – ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη" προσκαλεί το κοινό την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 στις 12:30μ.μ. στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256).

Πρόκειται για το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών που δημιούργησε, επιμελήθηκε και παρουσίασε η Κατερίνα Ζαχαροπούλου σε διάρκεια 26 χρόνων (1995-1999, SevenX και 2000-2021, ΕΡΤ). Στόχος ήταν να διασωθούν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της περιόδου 1995 - 2021 ώστε να αποτελέσουν ένα ευρύτατο πεδίο έρευνας της σύγχρονης τέχνης. 

Οι εκπομπές ψηφιοποιήθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ταξινομήθηκαν ώστε να αποτελέσουν εργαλείο έρευνας και δημιουργικής εκπαιδευτικής αξιοποίησης, έχοντας ως αρχικό προορισμό και στέγη την Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ. Περιέχει 620 αρχεία εκπομπών πλήρως τεκμηριωμένων και κατηγοριοποιημένων ώστε να διευκολύνουν στην πρόσβαση και θέασή τους ενώ ο χώρος φιλοξενίας του προγράμματος είναι η Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. 

Το υλικό του αρχείου δημιουργήθηκε στα πλαίσια τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών προγραμμάτων με ό,τι αυτό σημαίνει: συγκεκριμένοι χρόνοι παράδοσης για προβολή, σχετικά χαμηλά ποσά για την παραγωγή, προσαρμογή στις σεζόν που καθορίζει ένας τηλεοπτικός σταθμός. Μέρος του αρχείου (περίοδος 1995 - 1999) δημιουργήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Seven X, σπάνιο παράδειγμα ιδιωτικού καναλιού που αψηφώντας μετρήσεις τηλεθέασης και σχέσεις με την διαφημιστική αγορά έδωσε χώρο σε εκπομπές πολιτισμού. Ακολούθως η μακρόχρονη συνεργασία μου με την ΕΡΤ (περίοδος 2000 - 2021) πιστοποίησε πως κανένας άλλος φορέας δεν θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα παραγωγής εκπομπών για τη σύγχρονη τέχνη σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, κατόπιν αιτήματός της Κατερίνα Ζαχαροπούλου, σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ, παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης του συνόλου των αρχείων των εκπομπών για αποκλειστικά εκπαιδευτική χρήση και επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης ενός τόσο μεγάλου αρχείου σε ελληνικό πανεπιστήμιο, αντιλαμβανόμενη την τεράστια σημασία της πρωτοβουλίας.

Το αρχείο και το πρόγραμμα "Save the dates – ένα οπτικοακουστικό αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη" διασώζει ημερομηνίες, χρονολογίες, στιγμές που θα μείνουν ως ιστορικά τεκμήρια.

Το πρόγραμμα

 12:30μ.μ.: Προβολή βίντεο - Μία αναδρομή 12' στο αρχείο 

12:45μ.μ.: Χαιρετισμοί - Νίκος Τρανός, Κατερίνα Ζαχαροπούλου 

1μ.μ.: Παρουσίαση της δομής και του τρόπου περιήγησης του προγράμματος
από την Κατερίνα Ζαχαροπούλου και την ομάδα της

1:30μ.μ.: Q&A - Κλείσιμο της παρουσίασης με τοποθετήσεις, και ερωτήματα των προσκεκλημένων

Info: "Save the Dates – Ένα οπτικοακουστικό αρχείο για την σύγχρονη τέχνη". 3 Φεβρουαρίου 2022, 12:30 μ.μ.. Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης. Περισσότερες πληροφορίες στο www.asfa.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Δρόμοι Σύνθεσης": Έργα μεταπολεμικής γενιάς σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη

Στην έκθεση παρουσιάζονται μνημειακά έργα "δασκάλων" της μεταπολεμικής γενιάς, επιχειρώντας μια μοναδική ώσμωση με συνθέσεις νεότερων δημιουργών με διακριτικό αποτύπωμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Η χαρακτική γίνεται παιχνίδι στον χώρο τέχνης Εκτός

Μετά από την έκθεση, μερικά από αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ.

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.