"Γεφυροποιός": Μία έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Η έκθεση του Νίκου Νικολόπουλου παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την αδόκητη απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Γεφυροποιός

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012), παρουσιάζεται η έκθεση "Γεφυροποιός" του σκηνοθέτη, κινηματογραφιστή και φωτογράφου Νίκου Νικολόπουλου με φωτογραφίες από το εικοσαήμερο των γυρισμάτων της ταινίας του "Η Άλλη Θάλασσα", κατά τη διάρκεια των οποίων ο σκηνοθέτης έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή. Την επιμέλεια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2022, υπογράφει ο επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ, Χριστόφορος Μαρίνος, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Ιωακειμίδη

Η φωτογραφική εγκατάσταση αποτελείται από 20 μεγάλου μεγέθους τυπώματα, όσα και οι ημέρες των γυρισμάτων, που θα αναρτηθούν στην ειδικά διαμορφωμένη και φωτισμένη αίθουσα, σύμφωνα με τη μουσειογραφική πρόταση που συνυπογράφουν οι επιμελητές της έκθεσης, ο καλλιτέχνης και η αρχιτέκτων Μαρία Μανέτα. Το σκεπτικό της έκθεσης είναι η κατασκευή ενός "ιερού" της κινηματογραφικής τέχνης, οι επισκέπτες θα εισδύουν στον "ενδιάμεσο χώρο" μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, καλούμενοι άλλοτε να ξεχωρίσουν τη μία από την άλλη, άλλοτε να συμμετάσχουν τελετουργικά στη σύζευξή τους.

Γεφυροποιός

Η λέξη γεφυροποιός είναι η πλέον κατάλληλη για να περιγράψει το έργο και την παρουσία ενός τόσο σπουδαίου και ταλαντούχου σκηνοθέτη, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ο τίτλος της έκθεσης περιγράφει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο πλατό της "Άλλης θάλασσας", της τελευταίας, ανολοκλήρωτης ταινίας του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη. Ο Νικολόπουλος εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό για τη συγκεκριμένη ταινία, ήταν δηλαδή αθόρυβος αυτόπτης μάρτυρας όσων συνέβησαν στα γυρίσματα, τα οποία διήρκεσαν συνολικά 20 ημέρες και διακόπηκαν στις 24 Ιανουαρίου 2012, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του Αγγελόπουλου εν ώρα δημιουργίας. 

Οι φωτογραφίες του Νικολόπουλου είναι διπλά πολύτιμες. Αφενός, μας μεταφέρουν στο "αγγελοπουλικό σύμπαν", αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο ο σπουδαίος σκηνοθέτης εργαζόταν και κατηύθυνε τους ηθοποιούς, την απόλυτη προσήλωσή του επί το έργον, τη θεατρικότητα των κινήσεών του, τις μιμικές εκφράσεις και τη συναισθηματική σχέση του με όσους εργάζονταν για την ταινία. Αφετέρου, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για μια ταινία-αίνιγμα, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και εντυπώθηκε στις συνειδήσεις μας περισσότερο για τον άτυχο χαμό του δημιουργού της παρά για το περιεχόμενό της. 

Αν η ταινία του "γεφυροποιού" Αγγελόπουλου επιχειρούσε να αποτυπώσει την ελληνική κρίση και μάλιστα σε παροντικό χρόνο, τη στιγμή που συνέβαινε, οι φωτογραφίες του Νικολόπουλου συνθέτουν ένα προσωπικό χρονικό που ανατέμνει την ίδια την ταινία, δίνοντας, έστω και ετεροχρονισμένα, μια πρώτη γεύση  από την κατασκευή της. Ιδωμένες μέσα από ένα σημερινό πρίσμα, οι 20 φωτογραφίες, που αντιστοιχούν στις ημέρες των γυρισμάτων, αποκτούν μια άλλη διάσταση και λειτουργία. Στόχος τους πια δεν είναι να προαναγγείλουν, αφού δεν καλούνται να περιγράψουν απλώς την κινηματογραφική πράξη τροφοδοτώντας τα media και προωθώντας έτσι την ταινία. Αντιθέτως, οι φωτογραφίες του Νικολόπουλου κοιτούν προς τα πίσω, χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το σίκουελ του Waste/d Pavilion ανοίγει μια συζήτηση τέχνης-πολιτικής

Ο Oliver Ressler παρουσιάζει το "Assets Must be Stranded" στο State of Concept Athens, όπου θα διεξαχθούν παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια και σχετικές δράσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2022

Ένας οπτικός άτλαντας παραγωγής εικόνων στο αίθριο του Ινστιτούτο Γκαίτε

Η Hot Wheels Athens και το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζουν το βιβλίο "Image Making / Παραγωγή εικόνων" της εικαστικού Αναστασίας Παύλου στο αίθριο του Ινστιτούτου.

Τα highlights του φετινού 18ου Athens Digital Arts Festival

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας ενηλικιώνεται και επιστρέφει για τη 18η ετήσια διοργάνωσή του στο κέντρο της Αθήνας.

O "Όμορφος Νότος" στο Ξενοδοχείο King George

Η ομαδική έκθεση "beautiful south" πουθα φιλοξενηθεί στο λόμπι του ξενοδοχείου King George, αναδεικνύει τη διπλή ταυτότητα του ξενοδοχείου ως ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο που επιχειρεί να γεφυρώσει το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

Το Ψηφιακό Μουσείο Comics τιμά τον Γιάννη Οικονομίδη

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη αλλά και άλλους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από τον κόσμο της ένατης τέχνης ετοιμάζει το ψηφιακό μουσείο.

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε σύμπραξη με το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση "Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα"

Η πρωτότυπη "ανάγνωση" που προτείνει η διπλή παρουσίαση εξετάζει την εγκατάσταση των Εβραίων στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου.

Η Maja Djordjevic "μεταμορφώνεται"

Η "Metamorphosis", η ατομική έκθεση των νέων έργων της Maja Djordjevic, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη φουάρ Taipei Dangdai 2022, παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη γκαλερί σύγχρονης τέχνης "Δυο χωριά".