Παράταση για την έκθεση "Χαρακτική – Από την Προϊστορία, στην Ελλάδα του Σήμερα"

Η μεγαλύτερη έκθεση για τη Χαρακτική που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όντας αποτέλεσμα τεσσάρων χρόνων συλλογικής δουλειάς στο ΕΕΤΕ.

'Χαρακτική – Από την Προϊστορία, στην Ελλάδα του Σήμερα'

Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών αποφάσισε να παρατείνει την ενοικίαση του εκθεσιακού χώρου για την έκθεση "Χαρακτική – Από την Προϊστορία, στην Ελλάδα του Σήμερα" έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση για τη Χαρακτική που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όντας αποτέλεσμα τεσσάρων χρόνων συλλογικής δουλειάς στο ΕΕΤΕ.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από 19 μουσεία (Μουσείο Χετάο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου κ.ά.) και το Άγιο Όρος, αλλά και έργα από 39 ιστορικούς καλλιτέχνες (Αλεβίζος, Βαρλάμος, Βασιλείου, Κατράκη, Μόραλης κ.ά.). Συμμετέχουν μετά από ανοιχτή πρόσκληση 143 Σύγχρονοι χαράκτες-μέλη του ΕΕΤΕ με 223 έργα.  Επιπλέον, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει προβολές για την κατασκευή του χαρτιού, για τις βραχογραφίες και για τις τεχνικές της χαρακτικής, καθώς και video art.

Η έκθεση αναπτύσσεται στο χώρο χρονολογικά ώστε να γίνει κατανοητή η πορεία
της γραφής, της γνώσης και της χαρακτικής τέχνης. Ξεκινά με τις Προϊστορικές
Βραχοχαράξεις από την Κίνα, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεχίζεται στους Αρχαίους
Ιστορικούς Χρόνους με σύμβολα, σφραγίδες, επιγραφές, σφραγιδόλιθους από
Αρχαιολογικά και Ιστορικά μουσεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Προχωράει στην Κίνα
με αρχαίες γραφές και ιστορικές εκτυπώσεις χαρακτικής από μουσεία της Κίνας.
Συνεχίζεται στην Ευρωπαϊκή χαρακτική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του
Ιμπρεσιονισμού και της Ιαπωνικής Τέχνης (από Συλλογές). Προχωρά σε Λιθογραφίες
ξένων περιηγητών στην Ελλάδα από Ελληνικά ιστορικά μουσεία, και σε Χαλκογραφίες
Εικόνων του Αγίου Όρους.

Η πορεία αυτή τελειώνει με χαρακτικά έργα Χαρακτών από την Ελλάδα που δεν ζουν πια και που πολλοί από αυτούς κατέδειξαν με τα Χαρακτικά τους σημαντικά γεγονότα για τους αγώνες της νεότερης Ιστορίας του τόπου μας, κι αφ’ ετέρου με τα Χαρακτικά έργα σύγχρονων Χαρακτών μερικά από τα οποία καταδεικνύουν και την τεχνική εξέλιξη της ψηφιακής Χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Info: "Χαρακτική – Από την Προϊστορία, στην Ελλάδα του Σήμερα", Αίθουσα "Νίκος Κεσσανλής", Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256 Ταύρος. Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.  Δευτέρα – Παρασκευή, 10π.μ. - 9μ.μ.. Σάββατο, 11π.μ. - 8μ.μ.. Κυριακή, 10π.μ. - 4μ.μ.. Είσοδος Ελεύθερη.

Η είσοδος στην έκθεση, λόγω της Covid-19, επιτρέπεται με rapid τεστ, με
πιστοποιητικό εμβολιασμού και με πιστοποιητικό νόσησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Δρόμοι Σύνθεσης": Έργα μεταπολεμικής γενιάς σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη

Στην έκθεση παρουσιάζονται μνημειακά έργα "δασκάλων" της μεταπολεμικής γενιάς, επιχειρώντας μια μοναδική ώσμωση με συνθέσεις νεότερων δημιουργών με διακριτικό αποτύπωμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Η χαρακτική γίνεται παιχνίδι στον χώρο τέχνης Εκτός

Μετά από την έκθεση, μερικά από αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ.

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.