Τρόφιμοι ψυχιατρικού νοσοκομείου "επισκέπτονται" την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος: Νέα έκθεση πορτρέτων του Μιχάλη Μαδένη

Στη νέα του δουλειά, ο διακεκριμένος ζωγράφος στρέφεται με τόλμη και ευαισθησία στους «αληθινούς εξόριστους της ζωής και της κοινωνίας». Το δέρμα και το βλέμμα είναι που δηλώνουν αναντίρρητα τα βάρη τους.

Οι Εξόριστοι - Μιχάλης Μαδένης


Τον χαρακτηρισμό "ανθρωποποιός" είχε προσδώσει στον Μιχάλη Μαδένη η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα απ’ την Εθνική Πινακοθήκη, είκοσι χρόνια πριν από σήμερα και την ατομική έκθεση που εγκαινιάζει στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, ακριβώς διότι ήταν και παραμένει ένας ζωγράφος, απ’ του οποίου την τέχνη, τις γραμμές, τα βάθη και τις σκιάσεις δεν ζωντανεύουν απλά φιγούρες, αλλά ολάκεροι εσωτερικοί κόσμου, που με έναν ανεπιτήδευτο τρόπο ξεγυμνώνονται εμπρός στο βλέμμα του θεατή, όσα ρούχα κι αν φορούν. Πρόκειται για έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους εικαστικούς της γενιάς του, που ξέρει να προκαλεί συγκίνηση.

Στη νέα του δουλειά με τίτλο "Εξόριστοι", ο Μιχάλης Μαδένης στρέφεται με τόλμη και ευαισθησία στους "αληθινούς εξόριστους της ζωής και της κοινωνίας" στους τροφίμους ψυχιατρικών νοσοκομείων. Αυστηρά μνημειακές μορφές, πρόσωπα που σε καθηλώνουν με τα τραχιά ή θλιμμένα μάτια τους, τα ταλαιπωρημένα απ’ το χρόνο σώματά τους και το αίσθημα ότι η ύπαρξή τους βρίσκεται σε αιώνια αναμονή με αμφίβολο φινάλε. 

Μιχάλης Μαδένης Εξόριστοι

Μιχάλης Μαδένης Εξόριστοι

Σε αυτή τη σειρά πορτρέτων (επιμέλεια: Ν. Π. Παΐσιος), κυρίαρχη φόρμα κατέχει η ζωγραφική ή σχεδιαστική επιφάνεια του προσώπου. Τις μορφές τις περιβάλλει απροσδιόριστος σκοτεινός χώρος, από τον οποίο αναδύονται και φωτίζονται δυνατά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες των εικονιζόμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους, τον "οδηγούν σε εκείνο που οι κοινωνικές συμβάσεις τον έμαθαν συνήθως να αποφεύγει: το ανθρώπινο βλέμμα", όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο.

Από 31 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος (2ος όροφος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Ψηφιακό Μουσείο Comics τιμά τον Γιάννη Οικονομίδη

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη αλλά και άλλους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες από τον κόσμο της ένατης τέχνης ετοιμάζει το ψηφιακό μουσείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/05/2022

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε σύμπραξη με το Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση "Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα"

Η πρωτότυπη "ανάγνωση" που προτείνει η διπλή παρουσίαση εξετάζει την εγκατάσταση των Εβραίων στην Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού, γεωγραφικού και χρονολογικού πλαισίου.

Η Maja Djordjevic "μεταμορφώνεται"

Η "Metamorphosis", η ατομική έκθεση των νέων έργων της Maja Djordjevic, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη φουάρ Taipei Dangdai 2022, παρουσιάζεται σε συνεργασία με τη γκαλερί σύγχρονης τέχνης "Δυο χωριά".

"Ο σπόρος" αλχημιστή Πάνου Τσάγκαρη στην γκαλερί "Kalfayan"

Η νέα έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο The Seed (O Σπόρος) αποτελούμενη από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτικά στοιχεία, παρουσιάζεται στην γκαλερί "Kalfayan" στο Κολωνάκι.

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".

"Plasmata: Bodies, Dreams, and Data": Η Στέγη φέρνει τη ψηφιακή τέχνη στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη επιστρέφει με μια εντυπωσιακή έκθεση-σίκουελ του "You and AI", ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που επίσης φιλοξενήθηκε στο Πεδίον του Άρεως πέρυσι.

Η γλύπτρια Katharina Fritsch "σκέφτεται με εικόνες" παρουσιάζοντας τη νέα της σειρά έργων στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Μύθοι, προσωπικές εμπειρίες και συνειρμοί, ανησυχίες και πολλά άλλα στοιχεία εγγράφονται στα γλυπτά της αναγνωρισμένης Γερμανίδας γλύπτριας, τα οποία θα παρουσιάζονται στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου έως το 2023.