Τρόφιμοι ψυχιατρικού νοσοκομείου "επισκέπτονται" την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος: Νέα έκθεση πορτρέτων του Μιχάλη Μαδένη

Στη νέα του δουλειά, ο διακεκριμένος ζωγράφος στρέφεται με τόλμη και ευαισθησία στους «αληθινούς εξόριστους της ζωής και της κοινωνίας». Το δέρμα και το βλέμμα είναι που δηλώνουν αναντίρρητα τα βάρη τους.

Οι Εξόριστοι - Μιχάλης Μαδένης


Τον χαρακτηρισμό "ανθρωποποιός" είχε προσδώσει στον Μιχάλη Μαδένη η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα απ’ την Εθνική Πινακοθήκη, είκοσι χρόνια πριν από σήμερα και την ατομική έκθεση που εγκαινιάζει στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, ακριβώς διότι ήταν και παραμένει ένας ζωγράφος, απ’ του οποίου την τέχνη, τις γραμμές, τα βάθη και τις σκιάσεις δεν ζωντανεύουν απλά φιγούρες, αλλά ολάκεροι εσωτερικοί κόσμου, που με έναν ανεπιτήδευτο τρόπο ξεγυμνώνονται εμπρός στο βλέμμα του θεατή, όσα ρούχα κι αν φορούν. Πρόκειται για έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους εικαστικούς της γενιάς του, που ξέρει να προκαλεί συγκίνηση.

Στη νέα του δουλειά με τίτλο "Εξόριστοι", ο Μιχάλης Μαδένης στρέφεται με τόλμη και ευαισθησία στους "αληθινούς εξόριστους της ζωής και της κοινωνίας" στους τροφίμους ψυχιατρικών νοσοκομείων. Αυστηρά μνημειακές μορφές, πρόσωπα που σε καθηλώνουν με τα τραχιά ή θλιμμένα μάτια τους, τα ταλαιπωρημένα απ’ το χρόνο σώματά τους και το αίσθημα ότι η ύπαρξή τους βρίσκεται σε αιώνια αναμονή με αμφίβολο φινάλε. 

Μιχάλης Μαδένης Εξόριστοι

Μιχάλης Μαδένης Εξόριστοι

Σε αυτή τη σειρά πορτρέτων (επιμέλεια: Ν. Π. Παΐσιος), κυρίαρχη φόρμα κατέχει η ζωγραφική ή σχεδιαστική επιφάνεια του προσώπου. Τις μορφές τις περιβάλλει απροσδιόριστος σκοτεινός χώρος, από τον οποίο αναδύονται και φωτίζονται δυνατά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες των εικονιζόμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους, τον "οδηγούν σε εκείνο που οι κοινωνικές συμβάσεις τον έμαθαν συνήθως να αποφεύγει: το ανθρώπινο βλέμμα", όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο.

Από 31 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος (2ος όροφος).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
23/04/2024

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.