"Everyday outside of cars": Τι γίνεται όταν παύει η κίνηση στα αυτοκίνητα και η πόλη συνεχίζει να κινείται;

Το φωτογραφικό πρότζεκτ των 365 φωτογραφιών, που μέσα από την αντανάκλαση των γυάλινων παρμπρίζ παρκαρισμένων αυτοκινήτων αποτυπώνει στιγμιότυπα της πόλης, μεταμορφώνεται σε ημερολόγιο.

everyday outside of cars

Το φωτογραφικό πρότζεκτ της Ελεάννας Παπαθανασιάδη των 365 φωτογραφιών, όσων και οι μέρες του έτους, που αποτυπώνει με πρωτότυπο τρόπο, από την οπτική των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, γωνιές της Αθήνας, ανοίγοντας έναν διάλογο με την πόλη και το αστικό περιβάλλον, έλαβε σάρκα και οστά, σε ένα ημερήσιο ημερολόγιο που σχεδίασε ο Γιαννίκος Βασιλούλης. Μέσα από φωτογραφίσεις παρκαρισμένων αυτοκινήτων ο φακός έχει καταφέρει να περιστοιχίσει, σε βάθος χρόνου, τις φωτογραφίες με την χωρική και περιβαλλοντική διάσταση. 

Η διάφανη επιφάνεια των παρμπρίζ, μέσα από το εσωτερικό των παρκαρισμένων σε διάφορα σημεία της πόλης αυτοκινήτων, όταν πλέον αυτά έχουν προσωρινά παύσει, όταν έχει σιωπήσει για λίγο η βουή των μηχανών, με τον αντικατοπτρισμό της, την διάθλαση του φωτός και την παραμόρφωση των ειδώλων που προσφέρει, λειτουργεί ως ένας "μαγικός καθρέπτης" που μας επιτρέπει μια εναλλακτική θέαση της πόλης. Πρόκειται για μια αρμονική συνύπαρξη των προσωπικών αντικειμένων των ιδιοκτητών τους στις επιφάνειες των υαλοπινάκων και του διαρκώς μεταβαλλόμενου τοπίου (με τα δέντρα, τα κτίρια, τα φυσικά φαινόμενα, τους περαστικούς και τις συνεχείς εναλλαγές) που δεν επιτρέπουν τη πλήξη. 

everyday outside of cars

Μια σειρά από στιγμιότυπα που εκμεταλλεύεται τις αντιθέσεις: κίνηση – ακινησία – επιτάχυνση – επιβράδυνση, σταθερότητα – μεταβολή, πραγματικό - φαντασιακό. Τα δίπολα αυτά θα ανακαλύψουν όσοι ξεφυλλίσουν το ευφάνταστο ημερολόγιο, που μέσα από τις σελίδες του, υπόσχεται μια διαφορετική ματιά στους χώρους που μας περιτριγυρίζουν και προσπερνάμε καθημερινά στην πολύβουη πόλη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ποσειδώνια": Η ζωή των ναυτικών καταγράφεται σε μια έκθεση φωτογραφίας

Η φωτογράφος Κίτσα Αγγελάκου Σκηνίτη παρουσιάζει μία προσωπική εκθεσιακή αναδρομή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συνδέοντας την καθημερινότητα των ναυτικών στα καράβια με τη γοητεία της θάλασσας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/05/2022

Το Athens Photo World Teens έρχεται τον Ιούνιο

Το εφηβικό τμήμα του μεγαλύτερου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας τιμά "τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον" με μια ξεχωριστή έκθεση

Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο της Αθήνας μαρτυρά τη φρίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η έκθεση με τίτλο "Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε γίνει" καταδεικνύει μέσα από τα 57 στιγμιότυπα τις φρικαλεότητες του πολέμου, το δράμα των αμάχων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αλλά και τις γενναίες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να αντισταθούν στην καταστροφή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου.

Τι θα δούμε στο φετινό Athens Photo World;

Τέταρτη χρονιά διεξαγωγής για το αθηναϊκό φεστιβάλ φωτογραφίας, με εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα να κυριαρχούν στο φετινό του πρόγραμμα.

Οι Κυκλάδες με το φακό της Μαριάννας Λούρμπα έχουν "Στοιχεία Αυτογνωσίας"

Στην έκθεση του Εικαστικού Κύκλου ΔΛ η Μαριάννα Λούρμπα μέσα από το φωτογραφικό φακό της αποτυπώνει φόρμες και χρώματα από τις περιηγήσεις της στις Κυκλάδες.

Ο Δημήτρης Τσουμπλέκας μας καλεί στον "Αμαζόνιο" της παιδικής του ηλικίας

Με τον Αμαζόνιο ξεκινά το καινούργιο εκθεσιακό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ Extra Muros, το οποίο λαμβάνει χώρα εκτός των τειχών του Μουσείου.

"Το Φως του Ήλιου" γεμίζει την Πινακοθήκη Λέφα

Μια νέα έκθεση από την καλλιτέχνιδα Αργυρώ Κουφοπάνου – Μιχαλοπούλου προτρέπει τον θεατή να στοχαστεί γύρω από τη φύση του φωτός, αλλά και του δισυπόστατου χώρου.