"Everyday outside of cars": Τι γίνεται όταν παύει η κίνηση στα αυτοκίνητα και η πόλη συνεχίζει να κινείται;

Το φωτογραφικό πρότζεκτ των 365 φωτογραφιών, που μέσα από την αντανάκλαση των γυάλινων παρμπρίζ παρκαρισμένων αυτοκινήτων αποτυπώνει στιγμιότυπα της πόλης, μεταμορφώνεται σε ημερολόγιο.

everyday outside of cars

Το φωτογραφικό πρότζεκτ της Ελεάννας Παπαθανασιάδη των 365 φωτογραφιών, όσων και οι μέρες του έτους, που αποτυπώνει με πρωτότυπο τρόπο, από την οπτική των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, γωνιές της Αθήνας, ανοίγοντας έναν διάλογο με την πόλη και το αστικό περιβάλλον, έλαβε σάρκα και οστά, σε ένα ημερήσιο ημερολόγιο που σχεδίασε ο Γιαννίκος Βασιλούλης. Μέσα από φωτογραφίσεις παρκαρισμένων αυτοκινήτων ο φακός έχει καταφέρει να περιστοιχίσει, σε βάθος χρόνου, τις φωτογραφίες με την χωρική και περιβαλλοντική διάσταση. 

Η διάφανη επιφάνεια των παρμπρίζ, μέσα από το εσωτερικό των παρκαρισμένων σε διάφορα σημεία της πόλης αυτοκινήτων, όταν πλέον αυτά έχουν προσωρινά παύσει, όταν έχει σιωπήσει για λίγο η βουή των μηχανών, με τον αντικατοπτρισμό της, την διάθλαση του φωτός και την παραμόρφωση των ειδώλων που προσφέρει, λειτουργεί ως ένας "μαγικός καθρέπτης" που μας επιτρέπει μια εναλλακτική θέαση της πόλης. Πρόκειται για μια αρμονική συνύπαρξη των προσωπικών αντικειμένων των ιδιοκτητών τους στις επιφάνειες των υαλοπινάκων και του διαρκώς μεταβαλλόμενου τοπίου (με τα δέντρα, τα κτίρια, τα φυσικά φαινόμενα, τους περαστικούς και τις συνεχείς εναλλαγές) που δεν επιτρέπουν τη πλήξη. 

everyday outside of cars

Μια σειρά από στιγμιότυπα που εκμεταλλεύεται τις αντιθέσεις: κίνηση – ακινησία – επιτάχυνση – επιβράδυνση, σταθερότητα – μεταβολή, πραγματικό - φαντασιακό. Τα δίπολα αυτά θα ανακαλύψουν όσοι ξεφυλλίσουν το ευφάνταστο ημερολόγιο, που μέσα από τις σελίδες του, υπόσχεται μια διαφορετική ματιά στους χώρους που μας περιτριγυρίζουν και προσπερνάμε καθημερινά στην πολύβουη πόλη. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο "Μικρός Ήρως" γίνεται 70 και το γιορτάζει

Μια επετειακή έκθεση στήνεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, αφιερωμένη στο περιοδικό του Βύρωνα Απτόσογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/02/2023

"Πώς γινόμαστε συμπολίτες;": Μια ημερίδα για την ιθαγένεια και την πολιτειότητα στο ΕΜΣΤ

Το μουσείο εξερευνά θεματικές που συζητήθηκαν σε πρόσφατες εκθέσεις του, όπως την περσινή κεντρική ""Statecraft. Διαμορφώνοντας το κράτος", αλλά και το "Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας".

Ο Ανδρέας Καμουτσής φωτογραφίζει σκηνές μοναχικότητας

Παράλληλα με την έκθεση, θα διοργανώνονται εργαστήρια art therapy στον χώρο του TAF.

miss dialectic: Το πρότζεκτ "Μεταμορφώσεις" στοχάζεται το "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"

Μιλήσαμε με την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, μέλος της miss dialectic, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του διακαλλιτεχνικού πρότζεκτ (και έκδοσης) "Μεταμορφώσεις", μια ομαδική έρευνα για τις σύγχρονες μορφές αφήγησης και τη σχέση τους με την τέχνη.

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.