Η ομαδική εικαστική έκθεση "Common Thread" βάζει στο μικροσκόπιο τη γραμμή

Μια νέα ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης "Ιλεάνα Τούντα".

Η ομαδική εικαστική έκθεση «Common Thread» Δημήτρης Φουτρής, Άτιτλο (Από την σειρά Ιχνογραφίες), 2021, ψηφιακή εκτύπωση σε χειροποίητο χαρτί, 65x85 εκ.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης "Ιλεάνα Τούντα" παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο "Common Thread", με συμμετέχοντες καλλιτέχνες τους Απόστολο Καρακατσάνη, Κώστα Μπασάνο, Ελένη Πανουκλιά, Νίκο Παπαδημητρίου, Ηλία Παπαηλιάκη, Κώστα Τσώλη, Δημήτρη Φουτρή. Η έκθεση ξεκινάει στις 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαδημητρίου: "Η συζήτηση περί κοινών μορφικών αναζητήσεων και πιο συγκεκριμένα η χρήση της γραμμής ως βασικό και κυρίαρχο πλαστικό στοιχείο στην εικαστική μας έρευνα, αποτέλεσε την αφετηρία για την παρουσίαση της ομαδικής έκθεσης με τίτλο "Common Thread". Έτσι, η αρχική κουβέντα που είχαμε με τον Απόστολο Καρακατσάνη και τον Κώστα Τσώλη διευρύνθηκε με την πρόσκληση του Ηλία Παπαηλιάκη, του Δημήτρη Φουτρή, του Κώστα Μπασάνου και της Ελένης Πανουκλιά. Όλοι μας χρησιμοποιούμε την γραμμή ως στοιχείο στα έργα μας."

Νίκος Παπαδημητρίου
Νίκος Παπαδημητρίου, Hub, 2008, ξυλογραφία σε mdf wood, 200x910 εκ.

"Τι είναι όμως για τον καθένα από μας η γραμμή; Πως ορίζεται; Πως εκφράζεται; Με ποια υλικά; Με ποιες εννοιολογικές αναφορές; Πως αποτυπώνεται στην τελική εικόνα του έργου μας; Με αυτές τις ερωτήσεις στο μυαλό μας και μέσα από συναντήσεις και διάλογο στο διαδίκτυο, λόγω και των συνθηκών που επιφέρει μια πανδημία, θελήσαμε να παρουσιάσουμε στην γκαλερί "Ιλεάνα Τούντα" μια καταγραφή των διαφορετικών μεθοδολογιών και ξεχωριστών αποτυπώσεων του καθένα από εμάς πιάνοντας ένα κοινό νήμα. Το νήμα της γραμμής."

Ο Ηλία Παπαηλιάκη αναφέρει ότι "με τη γραμμή είναι σαν να μην έφυγα ποτέ από το κέντρο μου. Κάθε φορά που σχεδιάζω, ακόμη και με κλειστά μάτια, ο εσωτερικός αυτοματισμός με οδηγεί σε μια στέρεη εικόνα."

Για τον Κώστα Τσώλη, "ο ήχος της γραμμής και του χαράγματος πάνω στην επιφάνεια του μαρμάρου.
η στιγμή-ο χρόνος-η μνήμη
η   μνήμη της υλικότητας."

Κώστας Τσώλης
Κώστας Τσώλης, Θραύσμα, 2021, μάρμαρο, μολύβι, 10x13x03 εκ.

Η Ελένη Πανουκλιά επισημαίνει ότι: "Πέρα από τη γεωμετρική έννοια του όρου γραμμή, η γραμμή αυτή καθαυτή αποκτά πολλές δευτερεύουσες ή και μεταφορικές σημασίες."

Ο Κώστας Μπασάνος αναφέρει πως: "Η γραμμή ως όριο αλλά και μεταίχμιο, ως κατώφλι μιας χωρικής συνθήκης 
συσσώρευσης και ακολουθίας ιχνών ορίζει το εδώ και το εκεί της αναπαράστασης."

"Πολύ συχνά αντιλαμβάνομαι την γραμμή ως καταγραφή της ύπαρξης, μια καταγραφή με χρονική διάταξη. Όπου οι συνθήκες που επικρατούν και τα επεισόδια που συμβαίνουν κατά την εξέλιξη της είναι αυτά που καθορίζουν την τελική μορφή της", τονίζει ο Απόστολος Καρακατσάνης.

Για τον Νίκο Παπαδημητρίου: "Η νοητική πράξη εγγραφής ή χάραξης στο επίπεδο, της διαδρομής ενός σημείου, το οποίο κινεί είτε έμβιος είτε τεχνητός φορέας έχει ως οπτικό αποτέλεσμα μια γραμμική αποτύπωση".

Τέλος, ο σκόπος του Δημήτρη Φουτρή είναι "να χρησιμοποιήσω όλα εκείνα τα στοιχεία που σχετίζονται με την γραμμή, τα ίχνη και τις τυχαίες συνθέσεις που δημιουργούνται πάνω στο καρμπόν από την πολλαπλή χρησιμοποίηση τους."

Info: "Common Thread", 10 Φεβρουαρίου 2022 - 16 Απριλίου 2022, Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Πέμπτη 3μ.μ. - 8μ.μ., Τετάρτη - Παρασκευή 12μ.μ. - 8μ.μ., Σάββατο 12μ.μ. - 4μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".