Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από τα παρασκήνια της τελευταίας του ταινίας παρουσιάζονται στο κοινό

«Γεφυροποιός» είναι ο τίτλος της έκθεσης με τα καρέ του Νίκου Νικολόπουλου, που εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό στην ταινία «Άλλη Θάλασσα» και δέκα χρόνια μετά μεταφέρει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα απ’ τα γυρίσματα. Παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» με ελεύθερη είσοδο.

Θόδωρος Αγγελόπουλος Ταινία Άλλη Θάλασσα ©Νίκος Νικολόπουλος

Σε κόντρα ρόλο λειτουργεί σήμερα, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, το φωτογραφικό υλικό από την κάμερα του Νικου Νικολόπουλου, που εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό στην ανολοκλήρωτη ταινία του διεθνώς αναγνωρισμένου δημιουργού, αφού αντί να προαναγγείλουν την κυκλοφορία της ταινίας στα σινεμά, ανεβάζοντας την αγωνία του κοινού και την εισπρακτική επιτυχία αντίστοιχα, αποτελούν πλέον πολύτιμο και άκρως φορτισμένο τεκμήριο για την ατμόσφαιρα των γυρισμάτων που κατά τραγική ειρωνεία έβαλαν τέλος στη ζωή του μεγάλου σκηνοθέτη. Σε ένα διάλειμμα εξ αυτών, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παρασύρθηκε από διερχόμενη μηχανή, αφήνοντας μερικές ώρες αργότερα την τελευταία του πνοή.

"Γεφυροποιός" είναι ο τίτλος, ο οποίος επιλέχθηκε από τον Νίκο Νικολόπουλο για την έκθεση που παρουσιάζεται από 29 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" με ελεύθερη είσοδο, σε επιμέλεια των Χριστόφορου Μαρίνου - Βαγγέλη Ιωακειμίδη, και είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους αποτελούν το σώμα αυτού του τιμητικού αφιερώματος. Σύμφωνα με τον φωτογράφο, ο τίτλος της έκθεσης περιγράφει άριστα την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο πλατό της "Άλλης θάλασσας" και "ενώνει αυτό που συνέβαινε μπροστά από την κάμερα με το έργο που γινόταν πίσω, στη δική μου πλευρά".

Ταινία Άλλη Θάλασσα

Ταινία Άλλη Θάλασσα

Σε αυτό το αφιέρωμα, ο Νίκος Νικολόπουλος εκτελεί το ρόλο ενός αυτόπτη μάρτυρα για τα γυρίσματα που συνέβηκαν σε διάρκεια είκοσι ημερών (εξού και ο αριθμός των καρέ που τώρα παρουσιάζονται). Οι εικόνες μεταφέρουν εκ των έσω το "αγγελοπουλικό σύμπαν", δίνοντας μια ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης εργαζόταν και κατηύθυνε τους ηθοποιούς, την απόλυτη προσήλωση στη δουλειά του, τη θεατρικότητα των κινήσεών του, τις μιμικές εκφράσεις και τη συναισθηματική του σχέση με όσους εργάζονταν για την ταινία. Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για μια ταινία-αίνιγμα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του τραγικού συμβάντος. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή μέσα από τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Ο καινούργιος κύκλος των χειμερινών ατομικών εκθέσεων του μουσείου εγκαινιάζεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας, με μια περφόρμανς από τη Hannah Toticki.

"Γνόφος αγνωσίας": Η γοητεία της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης

Ο τίτλος της έκθεσης του Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου αναφέρεται σε ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό.

"Without Which, Not / Sine Qua Non": Μία καλλιτεχνική απόπειρα αυτοπροσδιορισμού

Ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει το έργο των Μαρίας Σταμάτη και Κώστα Βίττη, είναι η επιθυμία τους να αναγνώ-σουν και να εν-νοηματώσουν τα όρια της έκφρασης.

Οι "από σκουριά και αλμύρα" πίνακες του Γιάννη Μίχα

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.