Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από τα παρασκήνια της τελευταίας του ταινίας παρουσιάζονται στο κοινό

«Γεφυροποιός» είναι ο τίτλος της έκθεσης με τα καρέ του Νίκου Νικολόπουλου, που εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό στην ταινία «Άλλη Θάλασσα» και δέκα χρόνια μετά μεταφέρει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα απ’ τα γυρίσματα. Παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» με ελεύθερη είσοδο.

Θόδωρος Αγγελόπουλος Ταινία Άλλη Θάλασσα

Σε κόντρα ρόλο λειτουργεί σήμερα, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, το φωτογραφικό υλικό από την κάμερα του Νικου Νικολόπουλου, που εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό στην ανολοκλήρωτη ταινία του διεθνώς αναγνωρισμένου δημιουργού, αφού αντί να προαναγγείλουν την κυκλοφορία της ταινίας στα σινεμά, ανεβάζοντας την αγωνία του κοινού και την εισπρακτική επιτυχία αντίστοιχα, αποτελούν πλέον πολύτιμο και άκρως φορτισμένο τεκμήριο για την ατμόσφαιρα των γυρισμάτων που κατά τραγική ειρωνεία έβαλαν τέλος στη ζωή του μεγάλου σκηνοθέτη. Σε ένα διάλειμμα εξ αυτών, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος παρασύρθηκε από διερχόμενη μηχανή, αφήνοντας μερικές ώρες αργότερα την τελευταία του πνοή.

"Γεφυροποιός" είναι ο τίτλος, ο οποίος επιλέχθηκε από τον Νίκο Νικολόπουλο για την έκθεση που παρουσιάζεται από 29 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" με ελεύθερη είσοδο, σε επιμέλεια των Χριστόφορου Μαρίνου - Βαγγέλη Ιωακειμίδη, και είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους αποτελούν το σώμα αυτού του τιμητικού αφιερώματος. Σύμφωνα με τον φωτογράφο, ο τίτλος της έκθεσης περιγράφει άριστα την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο πλατό της "Άλλης θάλασσας" και "ενώνει αυτό που συνέβαινε μπροστά από την κάμερα με το έργο που γινόταν πίσω, στη δική μου πλευρά".

Ταινία Άλλη Θάλασσα

Ταινία Άλλη Θάλασσα

Σε αυτό το αφιέρωμα, ο Νίκος Νικολόπουλος εκτελεί το ρόλο ενός αυτόπτη μάρτυρα για τα γυρίσματα που συνέβηκαν σε διάρκεια είκοσι ημερών (εξού και ο αριθμός των καρέ που τώρα παρουσιάζονται). Οι εικόνες μεταφέρουν εκ των έσω το "αγγελοπουλικό σύμπαν", δίνοντας μια ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης εργαζόταν και κατηύθυνε τους ηθοποιούς, την απόλυτη προσήλωση στη δουλειά του, τη θεατρικότητα των κινήσεών του, τις μιμικές εκφράσεις και τη συναισθηματική του σχέση με όσους εργάζονταν για την ταινία. Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για μια ταινία-αίνιγμα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του τραγικού συμβάντος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι θα δούμε στο φετινό Athens Photo World;

Τέταρτη χρονιά διεξαγωγής για το αθηναϊκό φεστιβάλ φωτογραφίας, με εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα να κυριαρχούν στο φετινό του πρόγραμμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2022

14 πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στη γειτονιά της Κυψέλης

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει τον "Πολιτισμό στις Γειτονιές" μέσα από έναν πολλά υποσχόμενο κύκλο εκδηλώσεων.

"Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη": Μια ελεγεία πάνω στις "άσκοπες" μετακινήσεις.

H ηχητική περιπατητική εμπειρία που προτείνει η Μελίσσα Κωτσάκη ισορροπεί ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή, στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance.

Δωρεάν προβολή του πολυβραβευμένου "Αγαπητοί Σύντροφοι!" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Ο θερινός κινηματογράφος "Στέλλα" ανοίγει τη θερινή σεζόν με μια σημαντική προβολή εκτός προγράμματος.

Παράταση για την έκθεση "Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα"

Μετά τη μεγάλη ζήτηση και την αυξημένη προσέλευση επισκεπτών η έκθεση τέχνης και επιστήμης που διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών παρατείνεται έως την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Δωρεάν προβολές των ταινιών που διεκδικούν βραβείο LUX

Δύο από τις υποψήφιες ταινίες για το αγαλματίδιο του Ευρωκοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών προβάλλονται για δύο μέρες στην Αθήνα.

"Το Φως του Ήλιου" γεμίζει την Πινακοθήκη Λέφα

Μια νέα έκθεση από την καλλιτέχνιδα Αργυρώ Κουφοπάνου – Μιχαλοπούλου προτρέπει τον θεατή να στοχαστεί γύρω από τη φύση του φωτός, αλλά και του δισυπόστατου χώρου.