Χωνεύεται το ψωμί; Σύγχρονοι εικαστικοί απαντούν στην έκθεση "Bread and Digestifs"

Calliroe
  

Χρειάζεσαι ψωμί για να λειτουργήσεις. Πρέπει να δουλέψεις για να κερδίσεις το ψωμί σου. Η έκθεση "Bread and Digestifs" που εγκαινιάζεται στις 27 Ιανουαρίου στον ανεξάρτητο εικαστικό χώρο Callirrhoë στο Κουκάκι περιστρέφεται γύρω από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στα πράγματα που χρειαζόμαστε και στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα ως αντικείμενο

Η έκθεση που επιμελείται ο Severin Dünser από τη Βιένη θα παρουσιάσει έργα των Ελένη Μπαγάκη, Carina Brandes, Αναστασία Δούκα, Francesco Gennari, Sophie Gogl, Lisa Holzer, Christian Jankowski, Jiří Kovanda, Soshiro Matsubara, Ορέστη Μαυρουδή, Μαρία Νικιφοράκη, Daniel Stempfer, Marina Sula and Philipp Timischl και μια ταινία μικρού μήκους από το Jørgen Leth. 

Carina Brandes_© the artist, courtesy BQ, Berlin, Bread and Digestifs
Carina Brandest, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της BQ, Berlin 

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Bread and Digestifs" θα πραγματοποιηθούν στις 27 Ιανουαρίου  από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου.

Γιατί "Bread and Digestifs"

Όπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα: "Πέραν του λίπους και της πρωτεΐνης, οι άνθρωποι χρειάζονται πρωτίστως υδατάνθρακες για το μεταβολισμό τους. Ο ΠΟΥ συνιστά μια θερμιδική περιεκτικότητα υδατανθράκων της τάξεως του 55-75%  στη διατροφή. Το ψωμί μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο. Είναι μια συμπαγής πηγή ενέργειας και συνιστά βασικό τρόφιμο λόγω της ευκολίας παρασκευής, αποθήκευσης και μεταφοράς του. Χρειάζεσαι ψωμί για να λειτουργήσεις. Πρέπει να δουλέψεις για να κερδίσεις το ψωμί σου. Δουλεύεις για να έχεις κάτι να πιείς, κάτι να φας, κάτι να φορέσεις και κάπου να κοιμηθείς. Όσοι έχουν εξασφαλίσει ένα μέρος για να κοιμηθούν, μπορούν να απομονωθούν. Δεν είναι όμως η απομόνωση το μειονέκτημα της ιδιωτικότητας; Επίσης, το ψωμί γίνεται σκληρό εάν μείνει εκτεθειμένο για πολλή ώρα. Αλλά αν έχεις μια πέτρα στο στομάχι σου, πρέπει ακόμα και αυτήν να τη χωνέψεις".

Bread and Digestifs, Francesco Gennari Avendo se stessi come unico punto di riferimento 2004_Courtesy the Artist and Ciaccia Levi, Paris
Francesco Gennari, Avendo se stessi come unico punto di riferimento 2004, ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Ciaccia Levi, Paris

Ποιός είναι ο Severin Dünser

Ο επιμελητής εργάζεται στο μουσείο Belvedere της Βιένης. Μαζί με τον Christian Kobald, ίδρυσε το COCO Kunstverein το 2009. Πριν από αυτό, διαχειριζόταν το project space της Galerie Krinzinger και έγραφε για περιοδικά όπως το Spike και το mono.kultur. Έχει επιμεληθεί περισσότερες από 80 εκθέσεις στην Αυστρία και στο εξωτερικό. Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις του είναι "Lois Weinberger––Basics" και οι ομαδικές εκθέσεις "On Heavy Rotation", "On the New", "The Value of Freedom", "Instructions for Happiness", "The Grasping", "The Gesural", "The Concern" και "Flirting with Strangers". 

Ένας ανεξάρτητος χώρος τέχνης 

Η Callirrhoë είναι ένας ανεξάρτητος χώρος σύγχρονης τέχνης, ένα υβριδικό μοντέλο μεταξύ εκθεσιακού χώρου γκαλερί και συλλόγου τέχνης Kunstverein που άνοιξε το Νοέμβριο του 2020 και λειτουργεί υπο τη διευθυνση της Ολυμπίας Τζώρτζη. Συνδέει την τέχνη και την κοινωνία προσφέροντας μία πλατφόρμα για καλλιτέχνες, στοχαστές και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε συζητήσεις που αφορούν στα τρέχοντα ζητήματα. Η Callirrhoë είναι η προσπάθεια στήριξης των καλλιτεχνών και των επιμελητών, είναι η συνύπαρξη συνεργασιών που ευνοούν ταυτόχρονα την έρευνα αλλά και το εμπόριο της τέχνης, είναι η ανάδειξη ενός εκθεσιακού χώρου που δεν χρειάζεται κάποιος να φοβάται για να εισέλθει, που επεκτείνεται πέρα από τα όρια ενός κλειστού χώρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.