Χωνεύεται το ψωμί; Σύγχρονοι εικαστικοί απαντούν στην έκθεση "Bread and Digestifs"

Calliroe
  

Χρειάζεσαι ψωμί για να λειτουργήσεις. Πρέπει να δουλέψεις για να κερδίσεις το ψωμί σου. Η έκθεση "Bread and Digestifs" που εγκαινιάζεται στις 27 Ιανουαρίου στον ανεξάρτητο εικαστικό χώρο Callirrhoë στο Κουκάκι περιστρέφεται γύρω από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στα πράγματα που χρειαζόμαστε και στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα ως αντικείμενο

Η έκθεση που επιμελείται ο Severin Dünser από τη Βιένη θα παρουσιάσει έργα των Ελένη Μπαγάκη, Carina Brandes, Αναστασία Δούκα, Francesco Gennari, Sophie Gogl, Lisa Holzer, Christian Jankowski, Jiří Kovanda, Soshiro Matsubara, Ορέστη Μαυρουδή, Μαρία Νικιφοράκη, Daniel Stempfer, Marina Sula and Philipp Timischl και μια ταινία μικρού μήκους από το Jørgen Leth. 

Carina Brandes_© the artist, courtesy BQ, Berlin, Bread and Digestifs
Carina Brandest, ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της BQ, Berlin 

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Bread and Digestifs" θα πραγματοποιηθούν στις 27 Ιανουαρίου  από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου.

Γιατί "Bread and Digestifs"

Όπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα: "Πέραν του λίπους και της πρωτεΐνης, οι άνθρωποι χρειάζονται πρωτίστως υδατάνθρακες για το μεταβολισμό τους. Ο ΠΟΥ συνιστά μια θερμιδική περιεκτικότητα υδατανθράκων της τάξεως του 55-75%  στη διατροφή. Το ψωμί μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο. Είναι μια συμπαγής πηγή ενέργειας και συνιστά βασικό τρόφιμο λόγω της ευκολίας παρασκευής, αποθήκευσης και μεταφοράς του. Χρειάζεσαι ψωμί για να λειτουργήσεις. Πρέπει να δουλέψεις για να κερδίσεις το ψωμί σου. Δουλεύεις για να έχεις κάτι να πιείς, κάτι να φας, κάτι να φορέσεις και κάπου να κοιμηθείς. Όσοι έχουν εξασφαλίσει ένα μέρος για να κοιμηθούν, μπορούν να απομονωθούν. Δεν είναι όμως η απομόνωση το μειονέκτημα της ιδιωτικότητας; Επίσης, το ψωμί γίνεται σκληρό εάν μείνει εκτεθειμένο για πολλή ώρα. Αλλά αν έχεις μια πέτρα στο στομάχι σου, πρέπει ακόμα και αυτήν να τη χωνέψεις".

Bread and Digestifs, Francesco Gennari Avendo se stessi come unico punto di riferimento 2004_Courtesy the Artist and Ciaccia Levi, Paris
Francesco Gennari, Avendo se stessi come unico punto di riferimento 2004, ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Ciaccia Levi, Paris

Ποιός είναι ο Severin Dünser

Ο επιμελητής εργάζεται στο μουσείο Belvedere της Βιένης. Μαζί με τον Christian Kobald, ίδρυσε το COCO Kunstverein το 2009. Πριν από αυτό, διαχειριζόταν το project space της Galerie Krinzinger και έγραφε για περιοδικά όπως το Spike και το mono.kultur. Έχει επιμεληθεί περισσότερες από 80 εκθέσεις στην Αυστρία και στο εξωτερικό. Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις του είναι "Lois Weinberger––Basics" και οι ομαδικές εκθέσεις "On Heavy Rotation", "On the New", "The Value of Freedom", "Instructions for Happiness", "The Grasping", "The Gesural", "The Concern" και "Flirting with Strangers". 

Ένας ανεξάρτητος χώρος τέχνης 

Η Callirrhoë είναι ένας ανεξάρτητος χώρος σύγχρονης τέχνης, ένα υβριδικό μοντέλο μεταξύ εκθεσιακού χώρου γκαλερί και συλλόγου τέχνης Kunstverein που άνοιξε το Νοέμβριο του 2020 και λειτουργεί υπο τη διευθυνση της Ολυμπίας Τζώρτζη. Συνδέει την τέχνη και την κοινωνία προσφέροντας μία πλατφόρμα για καλλιτέχνες, στοχαστές και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε συζητήσεις που αφορούν στα τρέχοντα ζητήματα. Η Callirrhoë είναι η προσπάθεια στήριξης των καλλιτεχνών και των επιμελητών, είναι η συνύπαρξη συνεργασιών που ευνοούν ταυτόχρονα την έρευνα αλλά και το εμπόριο της τέχνης, είναι η ανάδειξη ενός εκθεσιακού χώρου που δεν χρειάζεται κάποιος να φοβάται για να εισέλθει, που επεκτείνεται πέρα από τα όρια ενός κλειστού χώρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.