Καλλιτέχνες και δημιουργοί αναζητούν την "Ανατομία της Ελευθερίας"

Ποια είναι άραγε τα κατώφλια της ελευθερίας; Πώς εξελίσσεται έως τις μέρες μας ο όρος, τι έχει αλλάξει και τι έχει μείνει σταθερό;

thresholds of freedom

Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου (2:00 μ.μ.  έως 5:00 μ.μ.) στη σειρά διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Thresholds of Freedom: New Beginnings", σε εικαστική επιμέλεια της Μάρως Μιχαλακάκου, καλλιτέχνες και συγγραφείς από Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία προσεγγίζουν την σύνθετη έννοια της ελευθερίας, συζητούν την ένταξή της στον σύγχρονο διάλογο και εξερευνούν τις πολύπλευρες πτυχές της αλλά και τις προϋποθέσεις ύπαρξής της στο "σήμερα". 

Στο πλαίσιο των νέων δυνατοτήτων που μας προσφέρει η τεχνολογία, θίγονται όροι όπως η "αναγεννητική οικολογία και οι "σχετικότητες του μέλλοντος" αλλά και ζητήματα κοινωνικού προβληματισμού, όπως "το φύλο και η επιθυμία" και τέλος η σχέση μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας. Οι ομιλίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης "Anatomy of Freedom" (The Desire of Being Able to Fly), "Ανατομία της Ελευθερίας", μια δια-καλλιτεχνική πρωτοβουλία που μέσα από δυναμικές συνεργασίες επιχειρεί να συμπλησιάσει επαγγελματίες από το πεδίο του πολιτισμού και να δημιουργήσει νέα πολιτιστικά αγαθά. 

Θεματολογία των συζητήσεων και ομιλητές

Στην πρώτη συζήτηση (στις 2:00 μ.μ.) η θεματική θα έχει ως επίκεντρο τις "συνθήκες της ελευθερίας" και εισηγητές της θα είναι η συγγραφέας και ερευνήτρια Yen Ooi, από τη Βρετανία, ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής γκαλερί στην Βρετανία Κώστας Στασινόπουλος και η συγγραφέας και συντονίστρια προγράμματος στο "Πρώτο Λογοτεχνικό Σπίτι" της Κωνσταντινούπολης Kıraathane" Νιλουφέρ Κούγιας από την Τουρκία. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο συγγραφέας, αρχισυντάκτης του ένθετου "Τέχνες και Γράμματα" της κυριακάτικης έκδοσης της "Καθημερινής", Ηλίας Μαγκλίνης. 

Την δεύτερη σε σειρά συζήτηση, με θέμα τα "οικοσυστήματα ελευθερίας" (στις 3:00 μ.μ.) θα εισηγηθούν η ποιήτρια Μαρία Τοπάλη, η εικαστικός και επικεφαλής του Προγράμματος Παραγωγής και Έρευνας της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, αλλά και μέλος του "Institute of Radical Imagination" στην Τουρκία  Zeyno Pekünlü  και η εκπρόσωπος στον διάλογο, από Μεγάλη Βρετανία, δημιουργός performance, δραματουργός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συνασπισμού για την κλιματική αλλαγή "Climate Psychology Alliance", Κέιτ Άνταμς. Τη 2η συζήτηση θα συντονίσει η συγγραφέας, αρθρογράφος στην "Καθημερινή" και "Tagesspiegel"Αμάντα Μιχαλοπούλου.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το British Council, το Δήμο Αθηναίων, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το πολιτιστικό κέντρο Kıraathane στην Κωνσταντινούπολη καθώς με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας. 

Οι εγγραφές για τις διαδικτυακές συζητήσεις θα παραμείνουν ανοικτές έως 26 Ιανουαρίου με ελεύθερη συμμετοχή εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.