Καλλιτέχνες και δημιουργοί αναζητούν την "Ανατομία της Ελευθερίας"

Ποια είναι άραγε τα κατώφλια της ελευθερίας; Πώς εξελίσσεται έως τις μέρες μας ο όρος, τι έχει αλλάξει και τι έχει μείνει σταθερό;

thresholds of freedom

Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου (2:00 μ.μ.  έως 5:00 μ.μ.) στη σειρά διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Thresholds of Freedom: New Beginnings", σε εικαστική επιμέλεια της Μάρως Μιχαλακάκου, καλλιτέχνες και συγγραφείς από Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία προσεγγίζουν την σύνθετη έννοια της ελευθερίας, συζητούν την ένταξή της στον σύγχρονο διάλογο και εξερευνούν τις πολύπλευρες πτυχές της αλλά και τις προϋποθέσεις ύπαρξής της στο "σήμερα". 

Στο πλαίσιο των νέων δυνατοτήτων που μας προσφέρει η τεχνολογία, θίγονται όροι όπως η "αναγεννητική οικολογία και οι "σχετικότητες του μέλλοντος" αλλά και ζητήματα κοινωνικού προβληματισμού, όπως "το φύλο και η επιθυμία" και τέλος η σχέση μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας. Οι ομιλίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης "Anatomy of Freedom" (The Desire of Being Able to Fly), "Ανατομία της Ελευθερίας", μια δια-καλλιτεχνική πρωτοβουλία που μέσα από δυναμικές συνεργασίες επιχειρεί να συμπλησιάσει επαγγελματίες από το πεδίο του πολιτισμού και να δημιουργήσει νέα πολιτιστικά αγαθά. 

Θεματολογία των συζητήσεων και ομιλητές

Στην πρώτη συζήτηση (στις 2:00 μ.μ.) η θεματική θα έχει ως επίκεντρο τις "συνθήκες της ελευθερίας" και εισηγητές της θα είναι η συγγραφέας και ερευνήτρια Yen Ooi, από τη Βρετανία, ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής γκαλερί στην Βρετανία Κώστας Στασινόπουλος και η συγγραφέας και συντονίστρια προγράμματος στο "Πρώτο Λογοτεχνικό Σπίτι" της Κωνσταντινούπολης Kıraathane" Νιλουφέρ Κούγιας από την Τουρκία. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο συγγραφέας, αρχισυντάκτης του ένθετου "Τέχνες και Γράμματα" της κυριακάτικης έκδοσης της "Καθημερινής", Ηλίας Μαγκλίνης. 

Την δεύτερη σε σειρά συζήτηση, με θέμα τα "οικοσυστήματα ελευθερίας" (στις 3:00 μ.μ.) θα εισηγηθούν η ποιήτρια Μαρία Τοπάλη, η εικαστικός και επικεφαλής του Προγράμματος Παραγωγής και Έρευνας της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, αλλά και μέλος του "Institute of Radical Imagination" στην Τουρκία  Zeyno Pekünlü  και η εκπρόσωπος στον διάλογο, από Μεγάλη Βρετανία, δημιουργός performance, δραματουργός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συνασπισμού για την κλιματική αλλαγή "Climate Psychology Alliance", Κέιτ Άνταμς. Τη 2η συζήτηση θα συντονίσει η συγγραφέας, αρθρογράφος στην "Καθημερινή" και "Tagesspiegel"Αμάντα Μιχαλοπούλου.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το British Council, το Δήμο Αθηναίων, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το πολιτιστικό κέντρο Kıraathane στην Κωνσταντινούπολη καθώς με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας. 

Οι εγγραφές για τις διαδικτυακές συζητήσεις θα παραμείνουν ανοικτές έως 26 Ιανουαρίου με ελεύθερη συμμετοχή εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Cocta Terra": Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες διερευνούν τις δυνατότητες της κεραμικής τέχνης

Το i-D ProjectArt επιστρέφει με μια ομαδική έκθεση για την καλοκαιρινή του σεζόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/05/2022

Φουγάρο Art Center: Ένα αφιέρωμα στη δύναμη του κόκκινου

Βρεθήκαμε στον πολυσύχναστο χώρο τέχνης του Ναύπλιου για μια ξενάγηση στο πολυσύνθετο πρότζεκτ της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, "REDS", το οποίο φιλοξενήθηκε για τελευταία φορά στη γκαλερί του Φουγάρου.

Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (23-29/5)

Αναδρομές στην καριέρα καταξιωμένων καλλιτεχνών, εξύμνηση της φύσης και πολλά άλλα θέματα μελετώνται αυτή την εβδομάδα στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας.

18ο Athens Digital Festival: Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και η Έλλη-Άννα Περιστεράκη μας μιλούν για τις "FutuRetro" αναζητήσεις τους

Μιλήσαμε με τον ιδρυτή του φεστιβάλ Ηλία Χατζηχριστοδούλου και την καλλιτεχνική διευθύντρια Έλλη-Άννα Περιστεράκη για τη φετινή εκδοχή, τη ρετροφουτουριστική αισθητική που την πλαισιώνει και όλες τις δράσεις που φέρνουν κάθε χρόνο το κοινό ένα βήμα πιο κοντά στον θαυμαστό κόσμο των ψηφιακών τεχνών.

Το σίκουελ του Waste/d Pavilion ανοίγει μια συζήτηση τέχνης-πολιτικής

Ο Oliver Ressler παρουσιάζει το "Assets Must be Stranded" στο State of Concept Athens, όπου θα διεξαχθούν παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια και σχετικές δράσεις.

Ένας οπτικός άτλαντας παραγωγής εικόνων στο αίθριο του Ινστιτούτο Γκαίτε

Η Hot Wheels Athens και το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζουν το βιβλίο "Image Making / Παραγωγή εικόνων" της εικαστικού Αναστασίας Παύλου στο αίθριο του Ινστιτούτου.