15 Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν βραβευτεί από την ARTWORKS συμμετέχουν στο AthenSYN II: GOING VIRAL

Το AthenSYN παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών SNF ARTWORKS Fellows.

Maro Fasouli, untitled, 2020

Oι παγκόσμιες κρίσεις, όπως η πανδημία Covid-19, μας καλούν να επανατοποθετηθούμε ως πολίτες και ως έθνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο απόηχος της πανδημίας απεικονίζει κυριολεκτικά τη σημασία της λέξης "viral”, όπως αυτή χρησιμοποιείται στο ψηφιακό περιβάλλον. Όσο οι επιδημίες εξαπλώνονται, χιλιάδες ζωές μπορούν να εξαρτηθούν από τις πράξεις ενός ατόμου. Αυτό δείχνει την αμοιβαία μας εξάρτηση και την άμεση επίδραση που μπορεί να επιφέρει ένα άτομο σε όλο το σύνολο. Δείχνει πόσο στενά συνδεδεμένοι είμαστε με το φυσικό μας περιβάλλον και τον τεχνητό κόσμο.

To AthenSYN II: GOING VIRAL είναι μια έκθεση για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη στο Βερολίνο όπου παρουσιάζονται τα έργα 15 Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν βραβευτεί από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) της ARTWORKS, θέτοντας ερωτήματα που αφορούν τη μελλοντική μας συνύπαρξη. Η έκθεση θα ανοίξει στις 20 Ιανουαρίου 2022 στο νεοσύστατο χώρο τέχνης STEINZEIT στο Friedrichshain-Kreuzberg του Βερολίνου. Παράλληλα και αμέσως μετά την έναρξη της έκθεσης, θα διοργανωθεί ένα τριήμερο συμπόσιο (21-23 Ιανουαρίου 2022) με τίτλο "Entangled World” που μπορείτε να παρακαλουθήσετε σε live streaming εδώ. Στο συμπόσιο συμμετέχουν καλλιτέχνες, θεωρητικοί και ακτιβιστές από τη Γερμανία και την Ελλάδα και με θεματικές όπως η βιωσιμότητα, η αυτο-οργάνωση και οι εναλλακτικές οικονομίες, μέσα από εργαστήρια, παρουσιάσεις, συζητήσεις και προβολές ταινιών.

Στο AthenSYN II: GOING VIRAL, το AthenSYN παρουσιάζει ζωγραφική, βίντεο, γλυπτά και εγκαταστάσεις νέων Ελλήνων καλλιτεχνών. Ο Πάνος Κομπής μέσα από το έργο του κάνει μια ποιητική αναφορά στην ανθρώπινη ύπαρξη που βρίσκεται σε άμυνα. Ο Ανέστης Ιωάννου πραγματεύεται την κατασκευή της υποκειμενικότητας σε αστικά περιβάλλοντα. Η Κυριακή Γονή προσεγγίζει τη σχέση ανθρώπου και μηχανής, την οποία επίσης διερευνά ο Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπη, εστιάζοντας στην ένταση που υπάρχει σχετικά με την πρόσληψη εικόνων που έχουν παραχθεί με φυσικά και τεχνολογικά μέσα. Στην εποχή της επαυξημένης πραγματικότητας, οι Latent Community (Ιώνιαν Μπισάι & Σωτήρης Τσίγκανος) συνυφαίνουν πρακτικές ενεργούς κοινωνικής συμμετοχής σε συμμετοχικές και επιτελεστικές κινήσεις για τη δημιουργία υβριδικών βιντεο-εγκαταστάσεων. Η Σοφία Ντώνα διαφωτίζει ιστορικές και κοινωνικές site-specific  επιρροές υπό το πρίσμα της αποξένωσης, ενώ οι Collectif MASI  (μέλος των οποίων είναι η SNF ARTWORKS Fellow Μαντλέν Ανηψητάκη) έχουν μια πειραματική προσέγγιση που κινείται στα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής, κοινωνιολογίας, εικαστικών τεχνών, αστικής σκηνογραφίας και κοινωνικής δράσης. Η Μάρω Φασουλή δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ σωματικών πρακτικών, εργασίας και φύλου, ενώ η Ιλεάνα Αρναούτου μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική της διερευνά την τοπογραφία της επιθυμίας, του πένθους και της θεραπείας, αξιοποιώντας το σώμα της ως εργαλείο δημιουργίας "τοπία συναισθημάτων". Η Μαρία Τσάγκαρη με αφετηρία ιστορικές αναφορές δημιουργεί ανατρεπτικές κρυφές αφηγήσεις και θέτει ερωτήματα για την πολιτική της επιθυμίας. Τα έργα της Στεφανίας Στρούζα και της Ειρήνης Μίγα δημιουργούν συσχετισμούς ανάμεσα στον συμβολικό κόσμο των αντικειμένων και τις ιδέες της προσωρινότητας, της σωματικότητας και της γεωγραφίας. Τα μεγάλου μεγέθους γλυπτά της Μαρίας Λουίζου δείχνουν τον επιτελεστή ως ένα ζωντανό σώμα αντήχησης στη δημιουργία ηχοτοπίων. Η Έρση Βαρβέρη δείχνει τις συνεχείς διαδικασίες μεταμόρφωσης μέσα στη ρευστότητα της ύπαρξης.

Η έκθεση γίνεται σε επιμέλεια του Σωτήρη Μπαχτσετζή και της Katja Ehrhardt και διοργανώθηκε από το AthenSYN σε συνεργασία με την ARTWORKS, την STEINZEIT Gallery Βερολίνο και την FREIRAUM in der Box στο Βερολίνο. Υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Ίδρυμα Schwarz, το Kulturamt Friedrichshain-Kreuzberg, το Griechische Kulturstiftung Berlin και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

Info

Έκθεση AthenSYN II: GOING VIRAL, 21 Ιανουαρίου – 3 Μαρτίου 2022 (Εγκαίνια Έκθεσης: 20 Ιανουαρίου 2022, 5μ.μ.-9μ.μ.), Γκαλερί STEINZEIT, Βερολίνο 

Συμπόσιο "ENTANGLED WORLD”, 21-23 Ιανουαρίου 2022, Γκαλερί STEINZEIT, Kottbusser Str. 11 ,10999. Freiraum in der Box, Boxhagener Str. 96, 10245 Berlin

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.

"Welcome to the Uncanny": Το 19ο ADAF επιστρέφει την άνοιξη

Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες, θεωρητικούς, δημιουργούς και επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν ανοίκειο κόσμο.

Ξεναγηθείτε δωρεάν στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Το Μουσείο Φιλελληνισμού ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσετε τις συλλογές του δωρεάν.