Βουτιά στον θαυμαστό κόσμο της μελανωμένης μήτρας: Πάνω από εκατόν πενήντα χαρακτικά έργα παρουσιάζονται στην Τεχνόπολη

Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής


Τόσο η χαρακτική όσο και η κεραμική ανήκουν στο "ήσυχο" δυναμικό της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής, μεταφέροντας αμφότερες μεγάλη ιστορία μέσα στα χρόνια και διαθέτοντας ένα κοινό χαρακτηριστικό: εμπεριέχουν έντονα τη χειρονακτικότητα, τον κόπο δηλαδή επάνω στο υλικό. Και όσο η εννοιολογική τάση υποχωρεί για χάρη των new media και του AI, δείχνοντας τις ανησυχίες για μία διαμεσολαβημένη από μηχανές πραγματικότητα, υπάρχει ένα κομμάτι κόσμου –κοινού και εικαστικών– που επιστρέφει στην υλικότητα. Γι’ αυτό και η κεραμική έχει πάρει τα πάνω της τα τελευταία χρόνια, ενώ η χαρακτική διαφαίνεται ως το επόμενο come back σε αυτό το ταξίδι.

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα, μέσα από παλαιότερους και σύγχρονους δημιουργούς, αποκαλύπτεται στο κοινό με την έκθεση που ετοίμασαν οι Ορέστης Σταθόπουλος και Ηλίας Κουβέλης να παρουσιάσουν στην Τεχνόπολη από 15 Ιανουαρίου. Με εκατόν πενήντα χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και λινόλεουμ) από περισσότερους από πενήντα Έλληνες καλλιτέχνες (χαράκτες, ζωγράφους, γλύπτες) του 20ου αιώνα, το επικείμενο group show μοιάζει με μια γεμάτη μπουκιά από πολλές γεύσεις, ώστε να αντιληφθούμε το βάθος και τα επίπεδα αυτής της τέχνης στον ουρανίσκο μας.

"Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χαρακτικής έναντι των άλλων τεχνών είναι ότι δεν πρόκειται για τεχνική βελτίωση της τυπογραφίας, αλλά για ουσιαστικό μέσο διάδοσης της τέχνης στο ευρύ κοινό, μέσο ικανό να μεταδώσει αισθητικό μήνυμα", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. Η μήτρα, η χάραξη και το μελάνωμα της μήτρας είναι τα βασικά στάδια αυτής της διαδικασίας που παρεμπιπτόντως δεν συγχωρεί καθόλου λάθη, ενώ το έργο που παραδίδεται ως αντίτυπο ενέχει στη φιλοσοφία του τη διάδοση της τέχνης, την "εκλαΐκευση". Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η χαρακτική χρησιμοποιήθηκε αρκετά απ’ το κίνημα της pop art. 

Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής

Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής

"Η έκθεση δεν ακολουθεί ένα ιδίωμα, μία σχολή ή ένα αισθητικό κριτήριο, αλλά πάνω απ’ όλα είναι μία περιήγηση στα επιτεύγματα της εγχώριας χαρακτικής παραγωγής", διευκρινίζεται στο κείμενο. Κατ’ επιλογή των δύο επιμελητών, συγκεντρώθηκαν αντιπροσωπευτικά αλλά και πιο σπάνια έργα από καταξιωμένους δημιουργούς που με τη σειρά τους έγιναν δάσκαλοι στις γενιές των καλλιτεχνών που ακολούθησαν. Συλλεκτικές συνθέσεις με την υπογραφή δημιουργών διεθνούς εμβέλειας (Γ. Σπυρόπουλος, Τζον Χριστοφόρου), αλλά και μικρά έργα τέχνης με προσωπικό χαρακτήρα (Σπ. Παπαλουκάς, Γ. Μιγάδης), πρόκειται να εισάγουν τους επισκέπτες στον θαυμαστό κόσμο της χαρακτικής.

Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι: Γ. Κεφαλληνός, Δ. Γιαννουκάκης, Χ. Γκαλντέμης, Π. Γράββαλος, Σ. Καραβούζης, Αλ. Κορογιαννάκης, Ά. Κομιανού, Α. Φασιανός, Γ. Σταθόπουλος, Μιχάλης Αρφαράς, Τ. Μαντζαβίνος, Στ. Δασκαλάκης, Κ. Παπαμιχαλόπουλος και Στ. Ρόκος.

Η έκθεση με τίτλος "Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής" θα παρουσιαστεί στο χώρο των "Δεξαμενών Καθαρισμού" του βιομηχανικού τοπόσημου στο Γκάζι. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.