Βουτιά στον θαυμαστό κόσμο της μελανωμένης μήτρας: Πάνω από εκατόν πενήντα χαρακτικά έργα παρουσιάζονται στην Τεχνόπολη

Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής


Τόσο η χαρακτική όσο και η κεραμική ανήκουν στο "ήσυχο" δυναμικό της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής, μεταφέροντας αμφότερες μεγάλη ιστορία μέσα στα χρόνια και διαθέτοντας ένα κοινό χαρακτηριστικό: εμπεριέχουν έντονα τη χειρονακτικότητα, τον κόπο δηλαδή επάνω στο υλικό. Και όσο η εννοιολογική τάση υποχωρεί για χάρη των new media και του AI, δείχνοντας τις ανησυχίες για μία διαμεσολαβημένη από μηχανές πραγματικότητα, υπάρχει ένα κομμάτι κόσμου –κοινού και εικαστικών– που επιστρέφει στην υλικότητα. Γι’ αυτό και η κεραμική έχει πάρει τα πάνω της τα τελευταία χρόνια, ενώ η χαρακτική διαφαίνεται ως το επόμενο come back σε αυτό το ταξίδι.

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα, μέσα από παλαιότερους και σύγχρονους δημιουργούς, αποκαλύπτεται στο κοινό με την έκθεση που ετοίμασαν οι Ορέστης Σταθόπουλος και Ηλίας Κουβέλης να παρουσιάσουν στην Τεχνόπολη από 15 Ιανουαρίου. Με εκατόν πενήντα χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και λινόλεουμ) από περισσότερους από πενήντα Έλληνες καλλιτέχνες (χαράκτες, ζωγράφους, γλύπτες) του 20ου αιώνα, το επικείμενο group show μοιάζει με μια γεμάτη μπουκιά από πολλές γεύσεις, ώστε να αντιληφθούμε το βάθος και τα επίπεδα αυτής της τέχνης στον ουρανίσκο μας.

"Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χαρακτικής έναντι των άλλων τεχνών είναι ότι δεν πρόκειται για τεχνική βελτίωση της τυπογραφίας, αλλά για ουσιαστικό μέσο διάδοσης της τέχνης στο ευρύ κοινό, μέσο ικανό να μεταδώσει αισθητικό μήνυμα", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. Η μήτρα, η χάραξη και το μελάνωμα της μήτρας είναι τα βασικά στάδια αυτής της διαδικασίας που παρεμπιπτόντως δεν συγχωρεί καθόλου λάθη, ενώ το έργο που παραδίδεται ως αντίτυπο ενέχει στη φιλοσοφία του τη διάδοση της τέχνης, την "εκλαΐκευση". Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η χαρακτική χρησιμοποιήθηκε αρκετά απ’ το κίνημα της pop art. 

Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής

Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής

"Η έκθεση δεν ακολουθεί ένα ιδίωμα, μία σχολή ή ένα αισθητικό κριτήριο, αλλά πάνω απ’ όλα είναι μία περιήγηση στα επιτεύγματα της εγχώριας χαρακτικής παραγωγής", διευκρινίζεται στο κείμενο. Κατ’ επιλογή των δύο επιμελητών, συγκεντρώθηκαν αντιπροσωπευτικά αλλά και πιο σπάνια έργα από καταξιωμένους δημιουργούς που με τη σειρά τους έγιναν δάσκαλοι στις γενιές των καλλιτεχνών που ακολούθησαν. Συλλεκτικές συνθέσεις με την υπογραφή δημιουργών διεθνούς εμβέλειας (Γ. Σπυρόπουλος, Τζον Χριστοφόρου), αλλά και μικρά έργα τέχνης με προσωπικό χαρακτήρα (Σπ. Παπαλουκάς, Γ. Μιγάδης), πρόκειται να εισάγουν τους επισκέπτες στον θαυμαστό κόσμο της χαρακτικής.

Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι: Γ. Κεφαλληνός, Δ. Γιαννουκάκης, Χ. Γκαλντέμης, Π. Γράββαλος, Σ. Καραβούζης, Αλ. Κορογιαννάκης, Ά. Κομιανού, Α. Φασιανός, Γ. Σταθόπουλος, Μιχάλης Αρφαράς, Τ. Μαντζαβίνος, Στ. Δασκαλάκης, Κ. Παπαμιχαλόπουλος και Στ. Ρόκος.

Η έκθεση με τίτλος "Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής" θα παρουσιαστεί στο χώρο των "Δεξαμενών Καθαρισμού" του βιομηχανικού τοπόσημου στο Γκάζι. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"#13 m.e.t.a.p.o.l.i.s": Καλλιτεχνικό αφιέρωμα στην τέχνη της φωτογραφίας

Η Τεχνόπολη φιλοξενεί στο Κτίριο Δεξαμενές Καθαρισμού μια ομάδα καλλιτεχνών από τη φωτογραφική ομάδα METAPolis, που φέτος κλείνει 13 χρόνια και πραγματοποιεί μια έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του Athens Jazz.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2022

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Τεχνόπολη

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" και του project ερμηνείας μαρτυριών προσφύγων από τη Μικρά Ασία από μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η Μαρία Παπαγεωργίου ανεβαίνει στα Πανοραμικά Σκαλιά για ένα πλούσιο σε συγκινήσεις πρόγραμμα

Ο κύκλος συναυλιών "Music Escapades" επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο.

Κυματιστές τροχιές με χρωματιστά παστέλ στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ένα πρωτότυπο εικαστικό εργαστήριo για εφήβους θα πραγματοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους της Τεχνόπολης.

14 πολιτιστικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στη γειτονιά της Κυψέλης

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει τον "Πολιτισμό στις Γειτονιές" μέσα από έναν πολλά υποσχόμενο κύκλο εκδηλώσεων.

"Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη": Μια ελεγεία πάνω στις "άσκοπες" μετακινήσεις.

H ηχητική περιπατητική εμπειρία που προτείνει η Μελίσσα Κωτσάκη ισορροπεί ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή, στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance.

Δωρεάν προβολή του πολυβραβευμένου "Αγαπητοί Σύντροφοι!" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Ο θερινός κινηματογράφος "Στέλλα" ανοίγει τη θερινή σεζόν με μια σημαντική προβολή εκτός προγράμματος.