Με τον Cacao Rocks απέκτησε φρέσκο χρώμα η υπόγεια διάβαση στο Πάντειο

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής που έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης διαβάσεων, ο επιτυχημένος street artist έβαλε ξανά το χέρι του, ομορφαίνοντας την πόλη μας. Επισκευάστηκαν επίσης τα συστήματα φωτισμού.

Cacao Rocks Διάβαση Συγγρού


Εάν υπάρχει ένας καλλιτέχνης που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε το πιο "καυτό" εμπορικό trend των τελευταίων χρόνων, αυτός είναι ο Cacao Rocks. Μισός Κερκυραίος μισός Γάλλος, ο Ιάσονας Μέγκουλας, γιος του γλύπτη Γεώργιου Μέγκουλα, βρέθηκε απ’ την επαρχεία στην Αθήνα πάνω στην άνθιση της τέχνης του δρόμου να βάφει τοίχους με συνθήματα και σχέδια που έκαναν αίσθηση (ας θυμηθούμε το "Athens is the new Berlin" που είχε γράψει στην Σταδίου), έως ότου τον ανακάλυψαν το 2014 οι New York Times κι η πορεία του πήρε επιταχυνόμενα την άνω βόλτα, κλείνοντας συμφωνίες με γκαλερί, διοργανώνοντας εκθέσεις εντός κι εκτός της χώρας, αναλαμβάνοντας απανωτά εμπορικές παραγωγές –εξώφυλλα περιοδικών, ετικέτες ποτών αλλά και μεγάλα murals–, έτσι που ο φανταχτερός pop art κόσμος του έγινε πλέον αναγνωρίσιμος σε κάθε περιπατητή του κέντρου κι όχι μόνο.

Τα αφαιρετικά αγγελάκια κι οι διάσημες μορφές που σκαρώνει πάνω σε μπλε και πορτοκαλί απέκτησαν πρόσφατα ένα νέο "σπίτι". Η υπόγεια διάβαση στο ύψος του Παντείου Πανεπιστημίου, που είναι ίσως η πιο γνωστή διάβαση της Αθήνας, λόγω των φοιτητών που τη χρησιμοποιούν καθημερινά, αλλά και λόγω των event πιο διοργανώνει η Στέγη είτε και άλλων πάρτι που γίνονται εκεί κατά καιρούς, αναμορφώθηκε κι ανακαινίστηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με τον Cacao Rocks να αναλαμβάνει το εικαστικό κομμάτι.

Συγκεκριμένα, η παρέμβαση εντάσσεται στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής κινητικότητας που εφαρμόζει η Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της σύμβασης "Συντήρηση υπογείων διαβάσεων πεζών και οχημάτων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Δ.ΔΙ.Μ.Υ. της Περιφέρειας Αττικής", με την οποία αλλάζουν όψη και γίνονται πιο φωτεινές και καθαρές οι υπόγειες διαβάσεις, ελαχιστοποιώντας το αίσθημα κινδύνου που φέρουν στο αστικό υποσυνείδητο. Αναλυτικότερα, έγινε πλήρης αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων φθορισμού και νατρίου εντός και εκτός της διάβασης με νέα φωτιστικά σώματα αντιβανδαλιστικά, τεχνολογίας LED, κατασκευάστηκε νέο δάπεδο με ανθεκτική εποξειδική επάλειψη, ενώ τοποθετήθηκαν διαδρομές πρόσβασης με φωτιζόμενες πλάκες.

Cacao Rocks Διάβαση Συγγρού

Cacao Rocks Διάβαση Συγγρού

"Το συγκεκριμένο έργο είναι η αφετηρία και ο οδηγός για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων υπόγειων διαβάσεων σε σημεία της Αττικής", δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης. "Η Περιφέρεια Αττικής φροντίζει για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, αναβαθμίζοντας παράλληλα το αστικό τοπίο. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που προκύπτει στην υπόγεια διάβαση της Λ. Συγγρού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: Όχι μόνο αποδίδεται στους πολίτες ένα υπέροχο έργο, αλλά ταυτόχρονα γίνεται πράξη το όραμα που έχουμε για την αναβάθμιση συνολικά των υπόγειων διαβάσεων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής".

Μεταξύ των καλλιτεχνικών παρεμβάσεων που έγιναν είναι η απεικόνιση της Μαρί Κιουρί και η αναφορά της φράσης "Dans la vie, rien n’est a craindre, tout est a comprendre" ("Τίποτα μη φοβάσαι στη ζωή. Προσπάθησε να κατανοήσεις τα πάντα"), ενώ σε άλλο σημείο απεικονίζεται ο Ρουσσώ και η φράση "Il faut avoir deja beaucoup appris de choses pour savoir demander ce qu’on ne sait pas" ("Πρέπει να έχεις ήδη μάθει πολλά πράγματα για να ξέρεις πώς να ρωτάς γι’ αυτά που δεν ξέρεις").
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.