Θες μία κούκλα; Οι κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας έχουν πλέξει μερικές

Έκθεση κούκλας «Επισκεπτήριο»


Η επίσκεψη στο Εργαστήρι Μαιρηβή (Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο) είναι μια μικρή αποκάλυψη για τον επισκέπτη που πιστεύει ότι οι κούκλες θεάτρου είναι κάπως αδιάφορες και μονοσήμαντες. Υπάρχει μια μικρή μόνιμη έκθεση που έχει επιμεληθεί ομάδα φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, μέσα απ’ την οποία φαίνεται με λιτό τρόπο η μαγεία της εμψύχωσης, του να μετατραπεί δηλαδή κάποιος το άψυχο σε έμψυχο (για επίσκεψη επικοινωνήστε στο 2105222181), ενώ για λίγες ημέρες τα Χριστούγεννα –όπως είθισται στο χώρο εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν είκοσι– ένα μέρος του εκθετηρίου αφιερώνεται σε κούκλες που έφτιαξαν οι κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας, αποκαλύπτοντας έτσι κι έναν άλλο τρόπο χρήσης των υφασμάτινων ηρώων. 

Η έκθεση κούκλας από το σωφρονιστικό κατάστημα είναι μια προσπάθεια επανασύνδεσης. Από τότε που οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν στον Ελαιώνα της Θήβας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι επισκέπτες λιγοστοί. "Οι κρατούμενες στέλνουν τις χειροποίητες κούκλες τους σε εμάς, ελπίζοντας οι επισκέπτες να είναι πολλοί", όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο, εξού και ο τίτλος της έκθεσης που είναι "Επισκεπτήριο".

Τα μικρά έργα των κρατούμενων φέτος έρχονται το τριήμερα 17-19/12, στο πλαίσιο του προγράμματος "Λόγος και Ύφασμα" της "Άρσις". Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των καταστημάτων κράτησης, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.

Και επειδή η δράση έχει πρωτίστως διάθεση επαφής, το εκθετήριο συνοδεύεται από δύο δορυφορικά event το Σάββατο 18/12 (7 μ.μ.): θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου "Γυναίκες στη Φυλακή – Μαρτυρίες" της Μαρίας Φαφαλιού, στο οποίο μεταφέρονται αυτούσια λόγια, ημερολόγια, φωτογραφίες κ.ά. από τις ποινικές κρατούμενες, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή "Κλειστοί χώροι - Τα περιστέρια του Κορυδαλλού", μεταφέροντας τον πρώτο λόγο των έγκλειστων γυναικών διά της οθόνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη": Μια ελεγεία πάνω στις "άσκοπες" μετακινήσεις.

H ηχητική περιπατητική εμπειρία που προτείνει η Μελίσσα Κωτσάκη ισορροπεί ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή, στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance.

09/05/2022

Δωρεάν προβολή του πολυβραβευμένου "Αγαπητοί Σύντροφοι!" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Ο θερινός κινηματογράφος "Στέλλα" ανοίγει τη θερινή σεζόν με μια σημαντική προβολή εκτός προγράμματος.

Παράταση για την έκθεση "Ίππος: Το Άλογο στην Αρχαία Αθήνα"

Μετά τη μεγάλη ζήτηση και την αυξημένη προσέλευση επισκεπτών η έκθεση τέχνης και επιστήμης που διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών παρατείνεται έως την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Δωρεάν προβολές των ταινιών που διεκδικούν βραβείο LUX

Δύο από τις υποψήφιες ταινίες για το αγαλματίδιο του Ευρωκοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών προβάλλονται για δύο μέρες στην Αθήνα.

Γροθιά στο στομάχι ρίχνει το "Γεύμα" της Λείας Βιτάλη για δύο τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής"

Μια ομάδα νέων ηθοποιών πρωταγωνιστεί, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου, στο βραβευμένο έργο που μιλά για την έμφυλη βία με φόντο ένα γιορτινό τραπέζι.

Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση της Ρούλας Πατεράκη "Νίκη, απόψε στο πάρτι"

Για λίγες ακόμα παραστάσεις παίζεται η παράσταση-αφιέρωμα στην σπουδαία θεατρική προσωπικότητα της Νίκης Τριανταφυλλίδη και το έργο της "Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π", σε ερμηνεία της Νάνας Παπαδάκη.

Ο Μάκης Παπαδημητρίου γράφει για το "Monday"

Οι σκέψεις του ηθοποιού για τη δραμεντί του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που διεκδικεί 13 βραβεία Ίρις στην προσεχή απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.