Θες μία κούκλα; Οι κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας έχουν πλέξει μερικές

Έκθεση κούκλας «Επισκεπτήριο»


Η επίσκεψη στο Εργαστήρι Μαιρηβή (Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο) είναι μια μικρή αποκάλυψη για τον επισκέπτη που πιστεύει ότι οι κούκλες θεάτρου είναι κάπως αδιάφορες και μονοσήμαντες. Υπάρχει μια μικρή μόνιμη έκθεση που έχει επιμεληθεί ομάδα φοιτητών του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, μέσα απ’ την οποία φαίνεται με λιτό τρόπο η μαγεία της εμψύχωσης, του να μετατραπεί δηλαδή κάποιος το άψυχο σε έμψυχο (για επίσκεψη επικοινωνήστε στο 2105222181), ενώ για λίγες ημέρες τα Χριστούγεννα –όπως είθισται στο χώρο εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν είκοσι– ένα μέρος του εκθετηρίου αφιερώνεται σε κούκλες που έφτιαξαν οι κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας, αποκαλύπτοντας έτσι κι έναν άλλο τρόπο χρήσης των υφασμάτινων ηρώων. 

Η έκθεση κούκλας από το σωφρονιστικό κατάστημα είναι μια προσπάθεια επανασύνδεσης. Από τότε που οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν στον Ελαιώνα της Θήβας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι επισκέπτες λιγοστοί. "Οι κρατούμενες στέλνουν τις χειροποίητες κούκλες τους σε εμάς, ελπίζοντας οι επισκέπτες να είναι πολλοί", όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο, εξού και ο τίτλος της έκθεσης που είναι "Επισκεπτήριο".

Τα μικρά έργα των κρατούμενων φέτος έρχονται το τριήμερα 17-19/12, στο πλαίσιο του προγράμματος "Λόγος και Ύφασμα" της "Άρσις". Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν στο λογιστήριο των καταστημάτων κράτησης, ξεχωριστά για την κάθε κρατούμενη.

Και επειδή η δράση έχει πρωτίστως διάθεση επαφής, το εκθετήριο συνοδεύεται από δύο δορυφορικά event το Σάββατο 18/12 (7 μ.μ.): θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου "Γυναίκες στη Φυλακή – Μαρτυρίες" της Μαρίας Φαφαλιού, στο οποίο μεταφέρονται αυτούσια λόγια, ημερολόγια, φωτογραφίες κ.ά. από τις ποινικές κρατούμενες, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή "Κλειστοί χώροι - Τα περιστέρια του Κορυδαλλού", μεταφέροντας τον πρώτο λόγο των έγκλειστων γυναικών διά της οθόνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Symbolic Creations": Οι κάρτες ταρώ και τα μάνταλα γίνονται αφορμή για τέχνη

Η Δήμητρα-Ελένη Γεωργίου και η Adrienne Delbecq εξερευνούν τον μαγικό κόσμο των συμβόλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/02/2023

Η αφαιρετική ζωγραφική του Γιώργου Δουατζή

Η ζωγραφική του διακρίνεται για τις αφαιρετικές τάσεις, την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων και τον εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα του συνόλου.

Τα 3D γλυπτά του Αθανάσιου Μπερούτσου διαθέσιμα σε NFT

Μοντέλα από τη συλλογή αυτή εκτίθενται και σε εικονικό χώρο του Spania.io στο Metaverse.

Ζητάμε πολλά από την (τελετή έναρξης της) 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Τι επίγευση αφήνει η πολυφωνική γιορτή της Ελευσίνας και τι υπόσχεται για τη συνέχεια;

Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Αθήνα

Η ομαδική έκθεση "Down to Earth", μέρος του γενικού προγράμματος της Μπιενάλε, παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Στην έκθεση του Στάθη-Αλέξανδρου Ζούλια, τα τοπία μαρτυρούν έναν κόσμο υπό κατάρρευση

Ο καλλιτέχνης εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφίζει πετρώματα τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά και τα μεταφέρει στο ζωγραφικό καμβά μέσω της μεθόδου "γλυπτική εικόνα".

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας με μια μεγάλη έκθεση

Η επιμελητική ματιά του Γιώργου Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.