Updated | Δώρα για τα Χριστούγεννα: Συγκεντρώσαμε τα πιο εναλλακτικά μπαζάρ της πόλης

Είσαι μέσα;; Μπαζάρ στοά Παλλάδος 2021

Με τους δείκτες της πανδημίας να δείχνουν απειλητικά τα δόντια τους στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, ο ενθουσιασμός των Χριστουγέννων είναι μεν συγκρατημένος, αλλά όχι απαγορευμένος και μίζερα διαμεσολαβημένος, όπως ήταν πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι δειλά και με σεβασμό στην προστασία της υγείας όλων μας, παλιές καλές συνήθειες επιστρέφουν για να ζεστάνουν τις καρδιές μας μες στην πιο κρύα εποχή του χρόνου. Και τι πιο χαρακτηριστικό των γιορτών από τα μπαζάρ που συνδυάζουν προτάσεις για δώρα και κοινωνικό ή/και φιλανθρωπικό πρόσημο;

Η αξία του χειροποίητου, του συμβολικού και του μοναδικού εξοβελίζουν τις τέλειες βιτρίνες των χριστουγεννιάτικων αγορών. Σε αυτή τη λίστα βρίσκονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μπαζάρ της πόλης, που βαδίζουν έξω από τα τετριμμένα. Μείνετε συντονισμένοι γιατί η λίστα θα ανανεώνεται με ό,τι πέφτει στο ραντάρ μας.

#1 Ουγκαντέζικα αντικείμενα προς ενίσχυση ενός σχολείου

Η φωτογραφική ομάδα του Metapolis, που είναι από τις πλέον δραστήριες στο πεδίο των σεμιναρίων και των εκθέσεων, συνεργάζεται ξανά με το σωματείο Οι Φίλοι του Μόντε για ένα χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, στις 10-12 Δεκεμβρίου, στη γκαλερί της (Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, πλατεία Κλαυθμώνος, 6ος ορ.). Στόχος του μπαζάρ είναι να υποστηριχθεί το σχολείο στο χωριό της Ουγκάντας Αφρικής που φέρει ο τίτλος. Οι επισκέπτες, πέρα από χειροποίητες δημιουργίες και διάφορα χριστουγεννιάτικα δώρα, θα βρουν πρωτότυπα ουγκαντέζικα αντικείμενα από φυσικά υλικά, όπως και τοπικά προϊόντα.

Updated | Δώρα για τα Χριστούγεννα: Συγκεντρώσαμε τα πιο εναλλακτικά μπαζάρ της πόλης - εικόνα 1

 

#2 Ένα μπαζάρ-ανοιχτή αγκαλιά για τα παιδιά κάθε χώρας

Μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, στις 23 και 24 Δεκεμβρίου, καταστηματάρχες και επισκέπτες της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ενώνονται σε ένα ραντεβού με πολλά κοινωνικά πρόσημα. Το "Kid's Christmas Fest", όπως μαρτυρά το όνομά του, είναι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στα παιδιά και αυτό σημαίνει ότι πέρα από τους πάγκους του μπαζάρ που θα στηθούν στο κέντρο του στεγασμένου –αλλά ανοιχτού στον καθαρό αέρα– χώρου, με διάφορα βίντατζ παιχνίδια να τσιγκλάνε την περιέργεια των μικρών, πρόκειται να τρέξει μια σειρά από ενδιαφέροντα παιδικά εργαστήρια, τύπου κινηματογράφου, κολλάζ και σχεδιασμού κουστουμιών, χωρίς αντίτιμο συμμετοχής. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ΔΑΚ συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα και –φυσικά– η αγκαλιά της πολύχρωμης Φωκίωνος απευθύνεται σε όλες και όλους.

#3 Δώρα με άποψη στο Βρυσάκι

Σαν όνειρο που έχουμε πλάσει από την παιδική μας ηλικία προσομοιάζει τις μέρες και νύχτες στον καλόγουστα στολισμένο χώρο του το Βρυσάκι, που αποτελεί μια κυψέλη εικαστικής δημιουργικότητας στην Πλάκα (Βρυσακίου 17, 2103210179). Το σαββατοκύριακο 11 & 12 Δεκεμβρίου, οργανώνεται χριστουγεννιάτικο μπαζάρ για λίγη επιπλέον χρυσόσκονη στη ζωή μας: ρούχα, Ρούχα, κοσμήματα, τσάντες, αξεσουάρ και γούρια, βίντατζ και χειροποίητα αντικείμενα με άποψη, περιμένουν όσους το επισκεφθούν.

Updated | Δώρα για τα Χριστούγεννα: Συγκεντρώσαμε τα πιο εναλλακτικά μπαζάρ της πόλης - εικόνα 2

 

#4 Η πιο γλυκιά γωνία στήνεται στο Ψυχικό

"Κι εγώ όπως κι εσύ, ζω με ψωμί. Νιώθω την ίδια στέρηση, γεύομαι τις ίδιες πίκρες. Χρειάζομαι φίλους". Δανειζόμενη τα λόγια του Σαίξπιρ για να μεταφέρει τον κύριο στόχο της κοινωφελούς της δράσης –την προσπάθεια να στηρίξει άτομα με ειδικές ανάγκες, και συγκεκριμένα όσους πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση–, η Εταιρεία Σπαστικών "Πόρτα Ανοιχτή" καλεί για υποστήριξη της δράσης της. Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου (10 π.μ.-5 μ.μ.), στην Α΄ Πλατεία Ψυχικού (πρώην Blue Bell) θα συγκεντρωθούν γλυκίσματα, κρασί και κάποια χριστουγεννιάτικα δώρα.

#5 Μπαζάρ με τέσσερις πατούσες στην Πετρούπολη

Το Save the Tails, η δραστήρια εθελοντική ένωση φιλόζωων του Δήμου Πετρούπολης, ετοιμάζει μπαζάρ με πολλά και διάφορα δώρα, στην πλατεία Ηρώ της Πετρουπόλεως (όχι τη στρογγυλή). Διαλέγοντας χειροποίητα γούρια, στεφάνια, φούτερ, ζακέτες, κούπες, βιβλία και άλλα μικροαντικείμενα, θα συνδράμετε στην περίθαλψη και φροντίδα αδέσποτων. Το διήμερο 11 & 12 Δεκεμβρίου (10 π.μ.-8 μ.μ.).

#6 Poetry slam, μουσική και δώρα από ανεξάρτητους δημιουργούς

Σε ένα από τα πλέον γνωστά ανεξάρτητα στέκια της πόλης, στο Communitism στο Μεταξουργείο (Κεραμεικού 28), έρχεται ένα χριστουγεννιάτικο μπαζάρ όλο ενδιαφέρον: δεκάδες αυτόνομα δημιουργικά μυαλά συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους –από ευφάνταστα zines, βιβλία και αξεσουάρ έως μικρά έργα τέχνης κ.ά.–, ενώ το πρόγραμμα συνοδεύεται από poetry slam. Με ποίηση του δρόμου θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτή την τάση που ευδοκιμεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα (και διεθνώς), καθώς οι συμμετέχοντες ανεβαίνουν στη σκηνή για να απαγγείλουν με ρυθμό και συναίσθημα το ποίημά τους, ενεργοποιώντας την επιδραστική δυναμική του έμμετρου λόγου. Φθηνά ποτά και μουσική δεν θα λείψουν απ’ τη φάση. Η δράση σημειώνεται στις 18 Δεκεμβρίου (4 μ.μ.), με την ομάδα Μπαταρία σε ρόλο διοργανωτή.

Updated | Δώρα για τα Χριστούγεννα: Συγκεντρώσαμε τα πιο εναλλακτικά μπαζάρ της πόλης - εικόνα 3

 

#7 Ναι, #είχαμεκαιστοχωριόμαςφλιμάρκετ

Ύστερα από καιρό, ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος chimeres.space στο Μεταξουργείο που συνδέεται με το ομώνυμο φανζίν και τις εκδόσεις καλεί σε μία δράσης προς υποστήριξη του χώρου (και όχι μόνο). "Οι φίλοι μας αδειάζουν εργαστήρια, αποθήκες και ντουλάπες στήνοντας ένα μικρό παζάρι", γράφει η ανακοίνωση. Ο κεντρικός πάγκος των χιμαιρών θα έχει μικροδωράκια, παλιά cd, βιβλία κ.α. σε συμβολικές τιμές αλλά θα υπάρχει και μια γωνιά χαριστική, "όπου το καθένα θα μπορεί να πάρει ό,τι θέλει με ελεύθερη συνεισφορά". Flea Market το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου (2-8 μ.μ.), στην οδό Πυθοδώρου 6 (1ος όροφος).

#9 Μουσική, δώρα και τσουγκρίσματα στο Ραμόν

Το συνεργατικό παραδοσιακό καφενείο Ραμόν στην Σπύρου Μερκούρη 22 Α’ βρίσκεται εκεί όπου τα ραντάρ μας εντοπίζουν τα πιο in στέκια της Αθήνας, στο Παγκράτι. Πέρα από τα live sessions με τις ενορχηστρώσεις που ξεσηκώνουν το κοινό, κάνοντας το αλκοόλ να ρέει, δεν αμέλησε φέτος να ανανεώσει την συνάντηση με παλιούς και νέους θαμώνες στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ: ρούχα, χειροτεχνίες, βιβλία, κεραμικά, κοσμήματα και πολλές ακόμα εορταστικές εκπλήξεις σας περιμένουν στις 19 Δεκεμβρίου από το πρωί έως το βράδυ, συνοδεία dj set και μπάντας με κρουστά.

#10 Κάτι πολύ arty τρέχει στα Εξάρχεια – είναι το "The Βazaar – Christmas Edition"

Καλαίσθητα κεραμικά, σκίτσα, υφασμάτινα και ξύλινα εργα για να βάλετε την τέχνη στη καθημερινότητά σας προσφέρει το μπαζάρ που διοργανώνει ο εικαστικός χώρος Two Third Project Space (Θεμιστοκλέους 42, 5ος όροφος), με ανοιχτές πόρτες κατά τη διάρκεια του τριήμερου 18-19/12. Συμμετέχουν: Minthi Handmade, Daris Ceramics, Nicodemus wooden crafts, Damian Moscowitch και Dof Ceramics.

 

The Bazaar - Christmas edition is coming, come get your gifts from local makers and support small businesses. You will...

Posted by Two Thirds Project Space on Tuesday, December 14, 2021

#11 Χριστούγεννα με χαμόγελο για 25 χρόνια ιστορίας

Το Χαμόγελου του Παιδιού γιορτάζει τον 25ο χρόνο του με το εορταστικό του μπαζάρ που συνεχίζεται έως τις 22 Δεκεμβρίου στο χώρο της ΜΚΟ (Γαρυττού 80, Αγία Παρασκευή, 5ος όροφος). Είναι το Smile Bazaar που υπόσχεται να χαρίσει αμέτρητα χαμόγελα στους επισκέπτες με μια τεράστια συλλογή από ανδρικά, γυναικεία και παιδικά επώνυμα ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, αξεσουάρ, καλλυντικά και χριστουγεννιάτικα είδη, καθώς και είδη σπιτιού (όλα σε πολύ προσιτές τιμές), ενώ κάνοντας μια αγορά οι επισκέπτες θα χαρίσουν με τη σειρά τους ένα χαμόγελο στα ωφελούμενα παιδιά της ΜΚΟ.

#12 Ένα μπαζάρ εκεί όπου διασταυρώνονται οι Δρόμοι Ζωής

Το ετήσιο ραντεβού τους ανανεώνουν με το 21ο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ οι Δρόμοι Ζωής στην οδό Γαργηττίων 12 στο Γκάζι. Οι πάνω από εκατό εθελοντές έχουν συγκεντρώσει όλα όσα ονειρευόμαστε για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μας: χειροτεχνίες, χειροποίητα κοσμήματα, υφασμάτινες κούκλες μπαλαρίνες, ραμμένες στο χέρι, χριστουγεννιάτικες κατασκευές που θα κάνουν τα μάτια μας να λάμψουν από τα πολύχρωμα τους σχέδια, body scrub και κρέμες από φυσικές πρώτες ύλες, αλλά και οι άπλετες λιχουδιές για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος το σαββατοκύριακο 18 και 19/12.

Δρόμοι Ζωής 2021 Μπαζάρ

#13 Ένα μπαζάρ για τους φίλους της μελέτης και ιστορίας

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων οργανώνει χριστουγεννιάτικο μπαζάρ βιβλίων την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου (10.00 π.μ.-3 μ.μ.). Τα απλωμένα βιβλία της έκθεσης "Εγώ την αλήθεια…" που φιλοξενείται στην  Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), με τιμές κάτω από 50%, καλούν τους επισκέπτες να τα ξεφυλλίσουν. Δοκίμια, μελέτες για την ιστορία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, ιστορικές πηγές με συνοδευτικό σχολιασμό, λευκώματα, οδηγοί εκθέσεων, βιογραφίες πολιτικών, απομνημονεύματα και διηγήσεις, καθώς και πρακτικά ημερίδων και συνεδρίων συνθέτουν το πανόραμα των εκδόσεων του ιδρύματος για βιβλιοφάγους.

#14 Ένα πέρασμα από τον creative πάγκο της "Αμυμώνης" 

Μέσα στο Golden Hall και στον 1ο όροφο του The Mall Athens, υπάρχει ένα σημείο γεμάτο αγάπη και έμπνευση. Είναι η αγκαλιά του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες "Αμυμώνη" με ευφάνταστες χειροποίητες δημιουργίες που περιμένουν υπομονετικά το βλέμμα σας: γούρια, κοσμήματα, διακοσμητικά και γιορτινά στολίδια που φτιάχτηκαν με μεράκι και με φυσικά υλικά από τα εργαστήρια του συλλόγου. Με κάθε αγορά, ενισχύεται τη δράση του οργανισμού.

#15 "Εμείς, τα στολίδια" στο Αμερικάνικο Κολλέγιο

Εορταστικό πνεύμα θα κατακλύσει το αίθριο του Θεάτρου Pierce (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή) με το μπαζάρ-έκθεση που διοργανώνει το Αμερικάνικο Κολέγιο την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου. Χειροποίητα αντικείμενα, φτιαγμένα με το μεράκι και το ταλέντο των μαθητών του, και με την καθοδήγηση των συμβούλων του κολεγίου έχουν στολίσει τα εορταστικά περίπτερα, την ώρα που οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν λιχουδιές από μια γευστική παλέτα ελληνικής και διεθνούς κουζίνας. Είσοδος για τους επισκέπτες: 5 ευρώ. 

Είσαι μέσα; Μπαζάρ στοά Παλλάδος 2021

#16 Είσαι μέσα για Παλλάδος;

"Ό,τι γίνεται στη στοά, μένει στη στοά", λένε όσοι έχουν την έδρα τους στη στοά Παλλάδος και κλείνουν το μάτι με νόημα για την Κυριακή 19/12 και την Πέμπτη 23/12. Τα μαγαζιά της στοάς, που είναι άξιο παράδειγμα της δημιουργικής αιχμή του design στην πόλη μας, οργανώνουν από κοινού μια μικρή γιορτή σε δύο μέρη, με "ιδέες για δώρα για σένα και τ' αγαπημέν@ σου για κάθε γούστο και βαλάντιο". Μετά τις 8 μ.μ., θα έχει πάρτι με μουσική και ποτά από το Grow Bar.

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ "Ο Άσπρος Τοίχος" αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Τρία μπαζάρ γεμίζουν τέχνη την Αθήνα

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην εγχώρια δημιουργία, μπαζάρ για τους λάτρεις της μουσικής και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 20 έως 26/4.

"Daughters": Το οικογενειακό τραύμα και οι ρίζες της πατριαρχίας

Οι καλλιτέχνιδες Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons ανατρέχουν στο οικογενειακό αρχείο τους και επανεξετάζουν το κοινό τους παρελθόν.