Οδηγός Τεχνών

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πρόσκληση σε ένα γιορτινό δείπνο με 21 εικαστικούς-συνδαιτυμόνες (6-12/12)

To «Performative Transcending Somatic Dinner» κι άλλες πέντε εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή μας.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πρόσκληση σε ένα γιορτινό δείπνο με 21 εικαστικούς-συνδαιτυμόνες (6-12/12)

Revolting Bodies ΙΙ

Δεύτερος γύρος για το «Revolting Bodies» του Αλέξη Φιδετζή, το πεδίο κριτικού λόγου που αναπτύσσει γύρω από το επαναστατικό φαντασιακό, μέσω της φιλοξενίας του στο Atopos CVC, με τη σκυτάλη να παραδίδεται σε είκοσι τρεις σύγχρονους εικαστικούς, κυρίως από Ελλάδα αλλά και από εξωτερικό. Εγκαταστάσεις, βίντεο έργα, γλυπτά και ζωγραφικά μαζί με έρευνες αρχείου ανασύρουν διάφορα γεγονότα από την ιστορία, ξεγυμνώνοντας τους μύθους τους και διαμορφώνοντας συνολικά ένα σχήμα που μιλάει για τις επαναστάσεις, όπως και την μετέπειτα εργαλειοποίησή τους. Μεταξύ των συμμετεχόντων οι: Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Εύα Γιαννακοπούλου, Μαρίνα Γιώτη, Ηλίας Παπαηλιάκης κ.ά. Από 8/12.

Atopos CVC | 8/12-18/2 | Προκράτηση θέσης εδώ | Είσοδος ελεύθερη


Το '21 των Φίλων

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πρόσκληση σε ένα γιορτινό δείπνο με 21 εικαστικούς-συνδαιτυμόνες (6-12/12) - εικόνα 1

«Από τη μια οι μνήμες για τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης των προγόνων μας και από την άλλη οι φιλίες μου σχεδόν 50 χρόνια πριν, σκέφτηκα να το γιορτάσω διπλά με φίλους αγαπημένους που μεγάλωσα και μεγαλώνω μαζί τους ζωγραφίζοντας», γράφει ο διακεκριμένος εικαστικός και ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, Μιχάλης Μανουσάκης, για την ομαδική έκθεση που οργανώνει στη γκαλερί Alma. Τα έργα εννέα εικαστικών προτείνονται σε συνάρτηση με υλικό (κούκλες τσολιάδων, φωτογραφίες σχολικών εορτών κ.ά.) του εικαστικού, ως κριτικό σχόλιο πάνω στην ιστορία και την επιρροή της στο συλλογικό φαντασιακό. Εγκαίνια: 9 Δεκεμβρίου.

Γκαλερί Alma | 9/12-15/1 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ., Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Παπαδοπούλου 100: Η ιστορία της εταιρίας 1922-2022

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πρόσκληση σε ένα γιορτινό δείπνο με 21 εικαστικούς-συνδαιτυμόνες (6-12/12) - εικόνα 2

Το 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια λειτουργίας της εταιρείας Παπαδοπούλου και επ’ αφορμή αυτού του επετειακού γεγονότος παρουσιάζεται μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς 138 με όλη την πορεία και τις ιστορίες της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε από μια προσφυγική πολυκατοικία μετά τον ξεριζωμό των Μικρασιατών, μοιράζοντας τα πρι-μπερ πόρτα πόρτα, για να εξελιχθεί σταδιακά σε μια παγκοσμίου φήμης επωνυμία που εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 55 χώρες. Τεκμήρια, αντικείμενα και αφηγήσεις παρατίθενται σε συνάρτηση με τη ιστορία της χώρας. Εγκαίνια 9/12.

Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Πειραιώς | 9/12-27/2 | Πέμ., Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ.-Σάβ.: 10 π.μ.-10 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 8, μειωμένο εισιτ.: € 4


Omio: Delphian Landscapes

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πρόσκληση σε ένα γιορτινό δείπνο με 21 εικαστικούς-συνδαιτυμόνες (6-12/12) - εικόνα 3

Το Hyperlink Athens, ένας ανεξάρτητος χώρος που εγκαινίασε πρόσφατα την πορεία του, στοχεύοντας να πειραματιστεί με νέες επιμελητικές πρακτικές και διεπιστημονικές συνεργασίες, φιλοξενεί τους Omio – μια ομάδα που δραστηριοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια με in situ εγκαταστάσεις σε απρόσμενα μέρη. Τα «Δελφικά τοπία» που παρουσιάζουν από 9 του μηνός είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε σε συνεργασία με την ομάδα του Hyperlink και αφορά σε υποθαλάσσιες LED εγκαταστάσεις πέριξ της Κορίνθου. Μέσα στο νερό, δίπλα από αρχαία ερείπια, βυθισμένα πλοία και μεταβιομηχανικά παράγωγα, το φως φωτίζει μια άλλη διάσταση.

Hyperlink Athens (Ασημάκη Φωτήλα 32 Εξάρχεια) | 9/12-9/1 | Πέμ.-Σάβ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Μάριον Ιγγλέση: Η πέτρα της Σίβυλλας

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πρόσκληση σε ένα γιορτινό δείπνο με 21 εικαστικούς-συνδαιτυμόνες (6-12/12) - εικόνα 4

Στα εσωτερικευμένα μονοπάτια της σεξουαλικής επιθυμίας επιχειρεί να βαδίσει η εικαστικός (και σκηνογράφος, με εμπειρία σε Νέα Υόρκη, Αθήνα και Παρίσι) Μάριον Ιγγλέση. Στη νέα της ατομική έκθεση στη γκαλερί έκφραση της Γιάννας Γραμματοπούλου συνδυάζει σχέδιο, κινούμενη εικόνα και την πλαστική διαδικασία, με κύριο πρωταγωνιστή την πέτρα – ένα χθόνιο υλικό που παραπλανά για ανεπεξέργαστο εύρημα: είναι ο φυσικός μάρτυρας του χρόνου, άρα και ο μάρτυρας μιας αρχέγονης αναντίρρητης αλήθειας. Σε αυτό το ερμηνευτικό πλαίσιο, η εικαστικός υιοθετεί το ρόλο μιας σύγχρονης σίβυλλας και μεταφέρει αινιγματικά μηνύματα που τεστάρουν με χιούμορ τα ακλόνητα, σαν πέτρα, στεγανά που φέρουμε γύρω απ’ το θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας. Εγκαίνια στις 9/12.

Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου | 9/12-8/1 | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Τετ. 12 μ.-6 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Performative Transcending Somatic Dinner

Εγκαίνια Εβδομάδας | Πρόσκληση σε ένα γιορτινό δείπνο με 21 εικαστικούς-συνδαιτυμόνες (6-12/12) - εικόνα 5
© Nikos Alexopoulos

Απ’ όταν επιστρέψαμε σε όσα γνωρίζαμε προτού ξεκινήσει το ντόμινο «πανδημία», είτε αυτό λέγεται επίσκεψη σε μια έκθεση ή ένα ποτό βράδυ Παρασκευής, το μπέρδεμα ανάμεσα σε παλιές και νέες συνήθειες, τις κοινωνικές και πολιτικές απαιτήσεις, έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση επαφής με σχεδόν σχιζοφρενικό εφέ, όπου ναι μεν ανταμώνουμε ξανά όλοι μαζί, αλλά όχι ακριβώς «όλοι» κι ούτε ακριβώς «μαζί». Τον ελέφαντα στο δωμάτιο κοιτάει ευθέως η ανεξάρτητη έκθεση «Performative Transcending Somatic Dinner», σε επιμέλεια Λυδίας Αντωνίου και Γιώργου Μπεκιράκη, με την υποστήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ: μηχανευόμενοι ένα δείπνο επανασύνδεσης, οι επιμελητές κάλεσαν είκοσι ένα ονόματα που συγκαταλέγονται στο αιχμηρό δόρυ της εικαστικής σκηνής της Αθήνας –Εύα Στεφανή, Σωκράτης Σωκράτους, Διονύσης Καβαλλιεράτος αλλά και απ’ τη νέα γενιά ο Βασίλης Παπαγεωργίου και η Βαλίνια Σβορώνου–, ώστε να προσφερθούν στους επισκέπτες πιπεράτα εδέσματα σε συμπυκνωμένες μπουκιές. Μετά την παράταση, η πρόσκληση ισχύει έως 12/12, στην οδό Κορίνης 4, στο Μεταξουργείο. Κατά τη διάρκεια του finissage προγραμματίζονται δύο περφόρμανς από τον Άγγελο Πλέσσα και την Γεωργία Σαγρή (7 μ.μ.).

Κορίνης 4, Μεταξουργείο | Έως 12/12 | Τετ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι είναι το "Μουσείο Νεοελληνικής Αυτοχειρίας" που άνοιξε στην οδό Σωζοπόλεως (17-23/1)

Ένα ανεξάρτητο πολύπλευρο εγχείρημα για τις αποσιωπημένες ιστορίες της κοινωνίας μας από το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλες επτά εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΓΓΕΛΟς ΚΛΑΔΗς
18/01/2022

Δέκα γύψινες πισίνες στην βεράντα του Ιδρύματος Θεοχαράκη περιμένουν κάθε τολμηρό "κολυμβητή" – Τελευταίες ημέρες για την εγκατάσταση της Νατάσας Ευσταθιάδη

Τι κι αν κάτω απ’ τις λεωφόρους, τα κτίρια και τη βουή της μεγαλούπολης, κρύβεται ένα δίκτυο υπόγειων υδάτων που θέλγει να βουτήξεις στα νερά του; Το "The Swimmer" είναι ένας δρόμος προς την κάθαρση – ή μήπως όχι;

Νέα έκθεση με πάνω από 700 αντικείμενα στο Νομισματικό Μουσείο: Διαβάζοντας την ιστορία του ’21 μέσα από μεταλλικές κόπιες

Τα "Μετάλλια του Αγώνα" αποτελούν τον οβολό του μεγάλου μουσείου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Οι "φοίνικες" του Ιωάννη Καποδίστρια, οι κόπιες απ’ το πρώτο νομισματοκοπείο του κράτους καθώς και οι μήτρες των ιστορικών μεταλλίων που σχεδίασε ο χαράκτης Konrad Lange παρακινούν τον επισκέπτη να εστιάσει στη λεπτομέρεια.

Ο δήμος Ηρακλείου απέκτησε τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Πότε θα δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία ευρέως στην Αθήνα;

Πρόσσω ολοταχώς για ηλεκτροκίνηση κινείται η πρωτεύουσα, συγχρονίζοντας τους στόχους της με τις πράσινες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια του στόλου πηγαίνει από παράταση σε παράταση.

Τα κεραμικά της Κιουτάχειας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαβάσουμε την ιστορία πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μετά την παράταση που πήρε η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και με αφορμή την ξενάγηση του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου από τον επιμελητή Ντίνο Κόγια, κοιτάμε με νέο βλέμμα τα υπέροχα κεραμικά της πόλης που συν την καλαισθησία τους αποτέλεσαν μάρτυρες των γεγονότων, αποδίδοντας το "ανθρώπινο πρόσωπο της ιστορίας".

Νέα φιλανθρωπική δημοπρασία από την Vergos Auctions: 80 καλλιτέχνες στηρίζουν τη δράση της Πόρτας Ανοιχτής

Μετά την παράδοξα επιτυχημένη χρονιά του 2021, ο ιστορικός οίκος δημοπρασιών της χώρας χτυπάει ξανά το σφυρί με φιλανθρωπικό πρόσημο, για την υποστήριξη του έργου της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών που φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια παρουσίας.

Τολμάτε να μπείτε εκεί όπου έκαναν επιδρομή 2000 κατσαρίδες; Νέα παράταση για την έκθεση του Capten

Τα χειροποίητα έντομα του εικαστικού έχουν καταλάβει το χώρο Πολύτροπο στα Καλύβια Αττικής, απλωμένα επάνω σε τοίχους, κουρτίνες, τραπέζια και καθίσματα. Πρόκειται για μια παιγνιώδη αναμέτρηση με τους μύχια ριζωμένους φόβους μας.