200 κτίρια για τα 200 χρόνια ελληνικού κράτους: Ένα βιβλίο-λεύκωμα και μια σύντομη έκθεση

Μετά την έκδοση του αρχιτεκτονικού βιβλίου, το περιοδικό «Grad review» παρουσιάζει τα κτίρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, συνοδεία του ιστορικού πλαισίου που παρήχθησαν.

200 κτίρια για τα 200 χρόνια ελληνικού κράτους: Ένα βιβλίο-λεύκωμα και μια σύντομη έκθεση

Στα διακόσια χρόνια ιστορίας του ελληνικού κράτους ανατρέχει μία πρόσφατη έκδοση από το αρχιτεκτονικό ηλεκτρονικό περιοδικό «Grad review», με οδηγό το σκελετό και το στιλ διακοσίων κτιρίων του ευρύτερου κέντρου – Κτίρια εμβληματικά, μεγαλειώδη, που σημάδεψαν με την παρουσία τους το ρου της ιστορίας, κι άλλα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, με πρωτοπόρες απόψεις και τομές να εγγράφονται στον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα. Πρόκειται για το βιβλίο-λεύκωμα «Αθήνα: 200 χρόνια, 200 κτίρια», του οποίου οι εικόνες πρόκειται να παρουσιαστούν μέσα από μία σύντομης διάρκειας έκθεση στον Πύργο Βιβλίων, στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, από 9 έως 12 Δεκεμβρίου.

Το σώμα των διακοσίων κτιρίων που επιλέχθηκαν –ανάμεσά τους η Βουλή των Ελλήνων, το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου (υπογραφής Τσίλλερ), η μονοκατοικία Α. Ξύδη του Άρη Κωνσταντινίδη στο Μετς, το γωνιακό Μέγαρο Καλλιμασιώτη, η πολυκατοικία του ζεύγους Αντωνακάκη στην οδό Μπενάκη κ.ά.– έχει οργανωθεί σε πέντε χρονολογικές περιόδους, τόσο στην έκδοση όσο και στην έκθεση. Επιπλέον, στην εκθεσιακή παρουσίαση περιλαμβάνεται επισκόπηση της κάθε περιόδου ξεχωριστά, ώστε να γίνει αντιληπτό το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της κάθε παραγωγής.

200 κτίρια για τα 200 χρόνια ελληνικού κράτους: Ένα βιβλίο-λεύκωμα και μια σύντομη έκθεση - εικόνα 1
200 κτίρια για τα 200 χρόνια ελληνικού κράτους: Ένα βιβλίο-λεύκωμα και μια σύντομη έκθεση - εικόνα 2

Η έκθεση πραγματοποιείται από το Citylab σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το περιοδικό «Grad review». Παράλληλα, προγραμματίζονται εργαστήρια για παιδιά και ξεναγήσεις για ενήλικες, το αναλυτικό πρόγραμμα των οποίων θα βρείτε εδώ. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.