Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα σατυρικό εικονοστάσι για τον εγκλεισμό και τη βιοπολιτική της πανδημίας (22-28/11)

Ο «Θαυμαστός καινούργιος –κανονικός– κόσμος» του Aleksandar Todorovic στη γκαλερί Δύο Χωριά κι άλλες οκτώ εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή μας.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα σατυρικό εικονοστάσι για τον εγκλεισμό και τη βιοπολιτική της πανδημίας (22-28/11)

Γιάννης Σαββίδης: Η λίμνη

Στη νέα ενότητα έργων που παρουσιάζει ο Γιάννης Σαββίδης στη γκαλερί ΔΛ από τη Τρίτη 23 Νοεμβρίου, έμπνευση αποτελεί η επέτειος του ’21 αλλά με βλέμμα κριτικό και μάλλον ειρωνικό, παρά την ιδεαλιστική εικονογραφία που ασπάζονται τα έργα: δεκατέσσερα οριζόντια σχέδια (ακουαρέλες και μελάνια) αντιγράφουν πιστά συνθέσεις Ευρωπαίων φιλελλήνων με σκηνές απ’ την Ακρόπολη, αλλά παράλληλα τις εμπλουτίζουν με νέα μυθοπλαστικά στοιχεία, υπογραμμίζοντας την επίπλαστη φαντασιακή διάσταση που υπηρετούσαν. Συνέβαινε συχνά οι καλλιτέχνες της Δύσης να συνταιριάζουν αβάσιμες –γεωγραφικά και ιστορικά– αναφορές για να προτάξουν το δίκαιο του αγώνα (λ.χ. οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός δίπλα στην Ακρόπολη ή μαχόμενοι πολεμιστές πάνω απ’ τα αρχαία αγάλματα). Με μία λογική υπερταύτισης, το ίδιο κάνει ο Σαββίδης.

Γκαλερί ΔΛ | 23/11-31/12 | Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-4 μ.μ. | Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Πρίγκιπας με μπλε κορώνα συναντά την οικογένεια στο σώμα του

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα σατυρικό εικονοστάσι για τον εγκλεισμό και τη βιοπολιτική της πανδημίας (22-28/11) - εικόνα 1

Ο Αλέξανδρος Γεωργίου έχει εντυπωθεί στη συνείδηση του εικαστικού κοινού ως καλλιτέχνης που δημιουργεί ταξιδεύοντας: την τελευταία δεκαετία, είχε δείξει δύο φορές ατομικά τη δουλειά του, στο ΕΜΣΤ και στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής τέχνης, ύστερα από πολύμηνα οδοιπορικά σε χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής, κατά τα οποία μετέφερε τα μηνύματα που λάμβαναν οι πνευματικοί του αντένες σε έργα, τύπου χειροποίητες κάρτες και επιζωγραφισμένες ασπρόμαυρες φωτοτυπίες από δικές του φωτογραφίες. Ωστόσο, μετά τη γέννηση του γιού του το 2017, άλλαξε ρότα και –εγκατεστημένος πλέον (για πρώτη φορά) σε ατελιέ– αφιερώθηκε στη ζωγραφική. Έργα με λάδι και σχέδια παρατίθενται επιλεκτικά στη γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, εντυπωσιάζοντας με την ονειρική, παραμυθένια διάσταση που τα αγκαλιάζει σαν πέπλο.

Ρεβέκκα Καμχή (Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο, 2105233049) | 24/11-24/2 | Τετ.-Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Νατάσα Ευσταθιάδη: The Swimmer

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα σατυρικό εικονοστάσι για τον εγκλεισμό και τη βιοπολιτική της πανδημίας (22-28/11) - εικόνα 2

Δεύτερη έκθεση για τη σειρά «Raw» του Ιδρύματος Θεοχαράκη, κατά την οποία μη εκθεσιακοί υπαίθριοι χώροι του κτιρίου φιλοξενούν έργα τέχνης με πρόθεση πρωτοτυπίας και σύμπλευσης με τα δεδομένα που γέννησε η πανδημία. Δέκα γύψινες πισίνες τοποθετούνται στο πάτωμα της βεράντας, με την τελευταία να βρίσκεται στο βάθος, με θέα τη Βουλή. Είναι η ολοκληρωμένη μορφή της εγκατάστασης της Νατάσας Ευσταθιάδη που είχε παρουσιάσει μερικώς στη γκαλερί CAN to 2014 – ένα έργο που γεννήθηκε από την ταινία «The Swimmer» του Frank Perry, στην οποία ένας μεσήλικας γοητευτικός άντρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε μια έπαυλη φίλων, αποφασίζει να διασχίσει όλη την πόλη κολυμπώντας από πισίνα σε πισίνα, ενώ στο τέλος φαντάζεται έναν υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα να τις συνδέει. Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, θα γίνει προβολή της ταινίας στο αμφιθέατρο του ιδρύματος (είσοδος ελεύθερη).

Ίδρυμα Θεοχαράκη | 24/11-20/1 | Τρ., Τετ.-Πέμ.: 10 π.μ.-5 μ.μ. | Γενική είσοδος: €3, μειωμένο εισιτ.: € 2


Leonardo Pucci: Flowers

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα σατυρικό εικονοστάσι για τον εγκλεισμό και τη βιοπολιτική της πανδημίας (22-28/11) - εικόνα 3

«Έχουν γραφτεί πολλά για τα λουλούδια και τη συμβολική τους αξία στην ιστορία του πολιτισμού, αλλά τελικά σε κάθε μυθολογική και κοσμογονική ιστορία το λουλούδι αποτελεί το αρχέτυπο του εαυτού του», σημειώνει ο Ιταλός φωτογράφος Leonardo Pucci, «το αρχέτυπο μιας ζωής που ξαναζεί, ενός αέναου κύκλου ανανέωσης και αναγέννησης». Κατά τη διάρκεια του λοκντάουν έπεσε στα χέρια του ένα εγχειρίδιο της πολεμικής τέχνης με σκοινιά Hojō Jutsu και έλαβε το έναυσμα για τη σειρά έργων που παρουσιάζει στην Crux Gallery από 25 Νοεμβρίου (εγκαίνια 6-10 μ.μ.): όμορφα λουλούδια πάνω στην ανθοφορία τους αποτυπώνονται στην κάμερα δεμένα με δεξιοτεχνικούς κόμπους. Οι μίσχοι τους μοιάζουν με σώματα που δαμάζονται πάνω στο ακμή τους.

Crux Gallery (Σέκερη 4, Κολωνάκι) | 25/11-31/12 | Μετά τα εγκαίνια η έκθεση είναι επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού στο 2130458911 | Είσοδος ελεύθερη


Trials & Errors

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα σατυρικό εικονοστάσι για τον εγκλεισμό και τη βιοπολιτική της πανδημίας (22-28/11) - εικόνα 4

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση έρχεται στο Ρομάντσο απ’ το επιμελητικό δίδυμο των Κατερίνας Γκουτζιούλη και Δάφνης Δραγώνα γύρω από τα νέα δεδομένα της τεχνολογικής κυριαρχίας σήμερα. Πέντε εγχώριοι εικαστικοί με δυναμικό αποτύπωμα, οι Μαρία Βαρελά, Θεόδωρος Γιαννάκης, Εύα Παπαμαργαρίτη, Γιώργος Παπαφίγκος και Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, δοκιμάζουν και αμφισβητούν τεχνητά περιβάλλοντα, συστήματα ταξινόμησης και τρόπους σκέψης που διαμορφώνονται μέσα από τη μηχανική μάθηση και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Όλα τα έργα είναι νέες παραγωγές. Εγκαίνια το Σάββατο 27 Νοεμβρίου.

Ρομάντσο | 27/11-22/12 | Τρ.-Κυρ.:5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Τέρι Τσιόλης: Portraits

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα σατυρικό εικονοστάσι για τον εγκλεισμό και τη βιοπολιτική της πανδημίας (22-28/11) - εικόνα 5

«Γεια σας! Θα βρίσκομαι στο στούντιό μου την τάδε ημερομηνία για φωτογράφιση πορτραίτων. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Ανεξάρτητα από ηλικία, χρώμα, μέγεθος, φύλο ή θρησκεία. Επικοινωνήστε μαζί μου, εάν ενδιαφέρεστε». Με αυτή την ανακοίνωση στα social media, ο Ελληνοαμερικανός φωτογράφος μόδας Τέρι Τσιόλης, συνεργάτης των Vogue, Harper’s Bazaar και Vanity Fair, ανέπτυξε σε βάθος επτά χρόνων ένα προσωπικό πρότζεκτ, στο οποίο το «ατσαλάκωτο» των editorial λήψεων παραχωρεί τη θέση του στην αλήθεια της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι που, ύστερα από δυο λόγια στο φωτογράφο, απελευθερώθηκαν μπροστά στο φακό, συναποτελούν το σώμα της πρώτης έκθεσης του Τσιόλη σε μουσειακό χώρο: το «Portraits» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς 138, που συνεχίζεται έως 5/12.

Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Πειραιώς 138 | Έως 5/12 | Πέμ., Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ.-Σάβ: 10 π.μ.-10 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 6, μειωμένο εισιτ.: € 3


Travel App

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα σατυρικό εικονοστάσι για τον εγκλεισμό και τη βιοπολιτική της πανδημίας (22-28/11) - εικόνα 6

Αρκετές φωνές απ’ την underground εικαστική σκηνή της Αθήνας συγκεντρώνει η νέα έκθεση στο Fokianou Art Space, με σημείο αναφοράς τα (κυριολεκτικά) ταξίδια και το πώς άλλαξε η σχέση του –γρήγορα και εύκολα συνδεδεμένου, εδώ και χρόνια– κόσμου με τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, βίντεο και φωτογραφίας, κολάζ, κεντήματα, γλυπτά και σχέδια αποτολμούν μια επανεκκίνηση με αισιόδοξο πρόσημο, ώστε να αναλογιστούμε τη θέση μας στον κόσμο, χθες, σήμερα και αύριο.

Fokianou Art Space | Έως 18/12 | Πέμ.-Σάβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Λυδία Βενιέρη: Βυρωνική Εποχή

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα σατυρικό εικονοστάσι για τον εγκλεισμό και τη βιοπολιτική της πανδημίας (22-28/11) - εικόνα 7

Μια νέα εποχή ανατέλλει για την πολιτιστική ταυτότητα του δήμου Αμαρουσίου, καθώς ένας νέος κύκλος εκθέσεων φέρνει στο προσκήνιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα υπέροχο –και πρόσφατα ανακαινισμένο– νεοκλασικό αρχοντικό (κτίριο του 1871), όπου κάποτε στεγαζόταν το δημαρχείο και πλέον αποτελεί την Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης». Την αρχή κάνει η καταξιωμένη εικαστικός Λυδία Βενιέρη με το δεύτερο μέρος του «Βυρωνικού Κώδικα». Είναι νέες παραγωγές με την ίδια τεχνική: φωτογραφίζει στο στούντιο μοντέλα με εσάνς βυρωνικής εποχής και κατόπιν επεξεργάζεται ψηφιακά τα έργα πάνω σε φόντο γκραβούρας. Το αποτέλεσμα προβάλλεται σε μεγάλα φωτογραφικά ταμπλό, αποκτώντας εκτυφλωτική ζωντάνια και αίσθηση κίνησης (έως 31/12). Επιμέλεια: Σωζήτα Γκουντούνα.

Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης» (πλ. Ηρώων, Μαρούσι, 2108056314) | Έως 31/12 | Δετ.-Σάβ.: 10 π.μ.-2 μ.μ. & 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Aleksandar Todorovic: Θαυμαστός καινούργιος –κανονικός– κόσμος

Εγκαίνια Εβδομάδας | Ένα σατυρικό εικονοστάσι για τον εγκλεισμό και τη βιοπολιτική της πανδημίας (22-28/11) - εικόνα 8

Καταγόμενος απ’ την πονεμένη Σερβία, ο Aleksandar Todorovic μεταφέρει στα έργα του σαφή κριτικά σχόλια για τη δολιότητα του πολιτικού συστήματος, τις σχέσεις εξουσίας και την εκμετάλλευση, σε φορμά αφήγησης που θυμίζει –αισθητικά και πρακτικά– σατυρικό κόμικ: κάθε φιγούρα ή αντικείμενο τοποθετείται επί σκοπού, ως υπαινικτικό σύμβολο κάτι ευρύτερου, ως μέρος δηλαδή μιας ιστορίας, η οποία συχνά εμπλουτίζεται και λεκτικά. Η πρώτη του έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιείται στη γκαλερί Δύο Χωριά, με πίνακες πρόσφατης παραγωγής και κύριο αντικείμενο στηλίτευσης τις βιοπολιτικές πρακτικές της Covid εποχής. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που δανείζεται τη γλώσσα της αγιογραφίας στον «Θαυμαστό καινούργιο –κανονικό– κόσμο».

Δύο Χωριά (Μαντζουράκη 16, Νέα Φιλοθέη 2106714827) | Έως 15/1 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ.. Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".