Σχέδιο δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Έτοιμο το πρώτο από τα τέσσερα σχέδια-προτάσεις του Ιδρύματος για μελλοντική αναβάθμιση. Παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής.

Σχέδιο δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία 1821-2021 έχει αναλάβει να εκπονήσει τέσσερα ολοκληρωμένα σχέδια δράσης σχετικά με τη δημόσια υγεία, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών και την αναβάθμιση της παιδείας. Η αρχή γίνεται με το «Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030: Αρχές και Θέσεις», το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί και να συζητηθεί στις 22 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Πανεπιστήμιο: Πορεία προς το μέλλον».

Βασικός στόχος, σύμφωνα με το μοντέλο που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του Ιδρύματος για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος, είναι το τρίπτυχο ισότητα - πολυμέρεια - συμπεριληπτικότητα, προκειμένου «να προσφέρονται στους φοιτητές ίσες ευκαιρίες προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», όπως αναφέρεται στη σύνοψη του σχεδίου.

Οι προτάσεις του Ιδρύματος Μποδοσάκη στηρίζονται παράλληλα στον τριπλό άξονα αποτελεσματικότητα, αυτονομία, λογοδοσία, με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των πανεπιστημίων της επόμενης δεκαετίας. «Η αξιολόγηση είναι το μέσον που συνδέει την αυτονομία με τη λογοδοσία, προσδίδοντάς της πραγματικό περιεχόμενο. Δίχως λογοδοσία, η αυτονομία μπορεί να οδηγήσει στην αυθαιρεσία και δίχως αυτονομία, η λογοδοσία δεν είναι παρά ένα γραφειοκρατικό εργαλείο επιτήρησης με ελάχιστο πραγματικό αντίκρισμα».

Την επιστημονική επιτροπή συντονίζει η κα. Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας 15 κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Το Σχέδιο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα τεθεί προς περεταίρω αξιοποίηση από τους αρμόδιους φορείς.

Μέλη Επιστημονικής Επιτροπής: Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου / Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης & Ερευνητή ΙΜΒΒ-ΙΤΕ & Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας, Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων, Παν/μιο Northeastern/Μανώλης Δερμιτζάκης, Αντιπρόεδρος, Υπολογιστικής Βιολογίας GlaxoSmithKline / Ελευθερία Ζεγγίνη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου μεταφραστικής γονιδιωματικής στο Helmholtz ZentrumMünchen & Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Technical University Munich/Στάθης Καλύβας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Έδρα Gladstone & Εταίρο του Κολλεγίου All Souls, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το σχέδιο δράσης είναι διαθέσιμο στο link: https://www.bodossaki.gr/draseis-toy-idrymatos/gia-to-21/schedia-drasis/panepistimio2030/

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.