Σχέδιο δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Έτοιμο το πρώτο από τα τέσσερα σχέδια-προτάσεις του Ιδρύματος για μελλοντική αναβάθμιση. Παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής.

Σχέδιο δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία 1821-2021 έχει αναλάβει να εκπονήσει τέσσερα ολοκληρωμένα σχέδια δράσης σχετικά με τη δημόσια υγεία, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών και την αναβάθμιση της παιδείας. Η αρχή γίνεται με το «Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030: Αρχές και Θέσεις», το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί και να συζητηθεί στις 22 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Πανεπιστήμιο: Πορεία προς το μέλλον».

Βασικός στόχος, σύμφωνα με το μοντέλο που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του Ιδρύματος για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος, είναι το τρίπτυχο ισότητα - πολυμέρεια - συμπεριληπτικότητα, προκειμένου «να προσφέρονται στους φοιτητές ίσες ευκαιρίες προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», όπως αναφέρεται στη σύνοψη του σχεδίου.

Οι προτάσεις του Ιδρύματος Μποδοσάκη στηρίζονται παράλληλα στον τριπλό άξονα αποτελεσματικότητα, αυτονομία, λογοδοσία, με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των πανεπιστημίων της επόμενης δεκαετίας. «Η αξιολόγηση είναι το μέσον που συνδέει την αυτονομία με τη λογοδοσία, προσδίδοντάς της πραγματικό περιεχόμενο. Δίχως λογοδοσία, η αυτονομία μπορεί να οδηγήσει στην αυθαιρεσία και δίχως αυτονομία, η λογοδοσία δεν είναι παρά ένα γραφειοκρατικό εργαλείο επιτήρησης με ελάχιστο πραγματικό αντίκρισμα».

Την επιστημονική επιτροπή συντονίζει η κα. Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας 15 κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Το Σχέδιο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα τεθεί προς περεταίρω αξιοποίηση από τους αρμόδιους φορείς.

Μέλη Επιστημονικής Επιτροπής: Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου / Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης & Ερευνητή ΙΜΒΒ-ΙΤΕ & Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας, Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων, Παν/μιο Northeastern/Μανώλης Δερμιτζάκης, Αντιπρόεδρος, Υπολογιστικής Βιολογίας GlaxoSmithKline / Ελευθερία Ζεγγίνη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου μεταφραστικής γονιδιωματικής στο Helmholtz ZentrumMünchen & Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Technical University Munich/Στάθης Καλύβας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Έδρα Gladstone & Εταίρο του Κολλεγίου All Souls, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το σχέδιο δράσης είναι διαθέσιμο στο link: https://www.bodossaki.gr/draseis-toy-idrymatos/gia-to-21/schedia-drasis/panepistimio2030/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο ρόλος της τέχνης στον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τα έργα του Jan Vanriet

Η έκθεση "Παραπλανητικός Ήλιος" διοργανώνεται στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/10/2022

Ανακάλυψε την τέχνη της μεταξοτυπίας μέσα από σεμινάρια

Ένα σεμινάριο για τις βασικές αρχές του τυπώματος με την τεχνική της μεταξοτυπίας, που απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόγραμμα Φιλοξενίας για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Η άλλη Αρκαδία" και την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Γεράσιμος Κανάκης επιχειρεί μια πνευματική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής

19 ελαιογραφίες σε καμβά παρουσιάζονται στην στην αίθουσα τέχνης Περί Τεχνών Καρτέρης.

Τα "ζαρωμένα πορτρέτα" του Αλέξανδρου Λάιου

Έργα μεικτής τεχνικής και μια σειρά γλυπτών παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

12 σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Γιώργο Σεφέρη με μια έκθεση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο

Το νέο εγχείρημα του ΝΕΟΝ, "Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι", φέρνει το κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του σπουδαίου ποιητή και διπλωμάτη.

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.