Σχέδιο δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Έτοιμο το πρώτο από τα τέσσερα σχέδια-προτάσεις του Ιδρύματος για μελλοντική αναβάθμιση. Παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής.

Σχέδιο δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία 1821-2021 έχει αναλάβει να εκπονήσει τέσσερα ολοκληρωμένα σχέδια δράσης σχετικά με τη δημόσια υγεία, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών και την αναβάθμιση της παιδείας. Η αρχή γίνεται με το «Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030: Αρχές και Θέσεις», το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί και να συζητηθεί στις 22 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Πανεπιστήμιο: Πορεία προς το μέλλον».

Βασικός στόχος, σύμφωνα με το μοντέλο που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του Ιδρύματος για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος, είναι το τρίπτυχο ισότητα - πολυμέρεια - συμπεριληπτικότητα, προκειμένου «να προσφέρονται στους φοιτητές ίσες ευκαιρίες προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», όπως αναφέρεται στη σύνοψη του σχεδίου.

Οι προτάσεις του Ιδρύματος Μποδοσάκη στηρίζονται παράλληλα στον τριπλό άξονα αποτελεσματικότητα, αυτονομία, λογοδοσία, με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των πανεπιστημίων της επόμενης δεκαετίας. «Η αξιολόγηση είναι το μέσον που συνδέει την αυτονομία με τη λογοδοσία, προσδίδοντάς της πραγματικό περιεχόμενο. Δίχως λογοδοσία, η αυτονομία μπορεί να οδηγήσει στην αυθαιρεσία και δίχως αυτονομία, η λογοδοσία δεν είναι παρά ένα γραφειοκρατικό εργαλείο επιτήρησης με ελάχιστο πραγματικό αντίκρισμα».

Την επιστημονική επιτροπή συντονίζει η κα. Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας 15 κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Το Σχέδιο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα τεθεί προς περεταίρω αξιοποίηση από τους αρμόδιους φορείς.

Μέλη Επιστημονικής Επιτροπής: Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου / Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης & Ερευνητή ΙΜΒΒ-ΙΤΕ & Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας, Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων, Παν/μιο Northeastern/Μανώλης Δερμιτζάκης, Αντιπρόεδρος, Υπολογιστικής Βιολογίας GlaxoSmithKline / Ελευθερία Ζεγγίνη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου μεταφραστικής γονιδιωματικής στο Helmholtz ZentrumMünchen & Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Technical University Munich/Στάθης Καλύβας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Έδρα Gladstone & Εταίρο του Κολλεγίου All Souls, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το σχέδιο δράσης είναι διαθέσιμο στο link: https://www.bodossaki.gr/draseis-toy-idrymatos/gia-to-21/schedia-drasis/panepistimio2030/

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η τέχνη μπαίνει στο "Αίνιγμα του Δάσους"

Εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικοί αλλά και τροφοσυλλέκτες-τροφοσυνθέτες επισκέπτονται το "Αίνιγμα του Δάσους" μέσα από δικές τους εμπειρίες, έργα και αναζητήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

"Time of Wonder": Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη μαγεία των Χριστουγέννων

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο της Γκαλερί Σκουφά θα παρουσιαστούν έργα από το ντεπό, γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εγκλεισμοί: Eπισκεφτήκαμε την εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

48 Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με έργα που εξετάζουν τις έννοιες του εγκλεισμού και του απόλυτου ελέγχου, σε μία από τις εκθέσεις της χρονιάς.

Ένα τρίπτυχο εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί στον εμβληματικό χώρο του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου 3 εκθέσεις που μιλούν για τις διαφορετικές όψεις ενός κομβικού για τον Ελληνισμό γεγονότος.

Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.

Οι νικητές των ΕΒΚ 2022 στο βιβλιοπωλείο Κομπραί

Η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς διοργανώνει μία ξεχωριστή βραδιά για τους νικητές και τις νικήτριες των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2022, διερευνώντας τη θέση των ελληνικών έργων στην ευρωπαϊκή εκδοτική σκηνή κόμικς.

Η έκθεση "Pott / Pott" διερευνά τη δημώδη παράδοση

Η έκθεση που εντάσσεται στον εκθεσιακό κύκλο "Τα δημώδη" του "The Symptom Projects".