«Sunday Women»: Μια έκθεση που φέρνει τις Γεωργιανές οικιακές εργάτριες στο προσκήνιο

Δύο καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν μέσα από το φωτογραφικό φακό τους και τις φωνές των ίδιων των γυναικών τις αφανείς πτυχές των ζώων τους.

«Sunday Women»: Μια έκθεση που φέρνει τις Γεωργιανές οικιακές εργάτριες στο προσκήνιο

Βρίσκονται καθημερινά στα σπίτια δεκάδων Αθηναίων, φροντίζοντας συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα, ωστόσο εκείνες παραμένουν εν πολλοίς αφανείς στο δημόσιο χώρο παρά την τρομερή βοήθεια που προσφέρουν. Είναι οι Γεωργιανές οικιακές εργάτριες, οι οποίες βγαίνουν στο προσκήνιο με αφορμή την έκθεση «Sunday Women», η οποία παρουσιάζεται δωρεάν στο χώρο Κάμιρος (Ιθάκης 32, Κυψέλη).

Οι καλλιτέχνιδες Τατιάνα Μαυρομάτη και Λώρα Μαραγκουδάκη χρησιμοποιούν φωτογραφίες οι οποίες πλαισιώνονται από τις αφηγήσεις των ίδιων των υποκειμένων που απεικονίζουν, ώστε να εκθέσουν τη ζωή της γεωργιανής κοινότητας έτσι όπως ξεδιπλώνεται στον οικιακό χώρο των σπιτιών της. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, πρόκειται για γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά ενώ εργάζονται ως φροντίστριες ή καθαρίστριες, άλλες δουλεύουν εσωτερικές και την ημέρα του κυριακάτικου ρεπό επισκέπτονται συγγενείς και φίλες τους, χωρίς να λείπουν εκείνες που έχουν μόλις φτάσει στην Ελλάδα ή έχουν μείνει χωρίς δουλειά και φιλοξενούνται.

«Sunday Women»: Μια έκθεση που φέρνει τις Γεωργιανές οικιακές εργάτριες στο προσκήνιο - εικόνα 1

Παράλληλα, στα σπίτια των Γεωργιανών γυναικών η κινητικότητα βρίσκεται στα ύψη, καθώς . Με αυτόν τον τρόπο ο οικιακός χώρος συλλογικοποιείται, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που ένα σπίτι ενοικιάζεται από κοινού μετατρέπονται σε σημεία αλληλοϋποστήριξης και μεταξύ τους ενδυνάμωσηςαπό γυναίκες οι οποίες απασχολούνται ως εσωτερικές.

Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή (19.30-23.00) και Σάββατο έως Κυριακή (10.00-15.00 & 18.00-22.00) με την τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας.

«Sunday Women»: Μια έκθεση που φέρνει τις Γεωργιανές οικιακές εργάτριες στο προσκήνιο - εικόνα 2

Ακολουθούν τα βιογραφικά των δημιουργών:

Η Τατιάνα Μαυρομάτη είναι φωτογράφος. Φωτογραφίζει τη γεωργιανή κοινότητα από το 2014, επιδιώκοντας να ορατοποιήσει πτυχές της ζωής των γεωργιανών γυναικών που παραλείπονται από τις κυρίαρχες αφηγήσεις γύρω από τις μεταναστευτικές κοινότητες: να αναδείξει τη δυναμική τους, τις δομές αλληλοϋποστήριξης και τις στρατηγικές επιβίωσής τους ενάντια στους αποκλεισμούς που βιώνουν. Η φωτογραφική ματιά της Τατιάνας κοιτάζει τη ζωή στη μητρόπολη μέσα από τις ενεργές, πολυπολιτισμικές κοινότητες που τη συνθέτουν, αναδεικνύοντας τον πλούτο αυτών των κοινοτήτων.

Η Λώρα Μαραγκουδάκη είναι εικαστικός και σκηνοθέτης. Η δουλειά της συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την οπτική και εικαστική έρευνα. Την ενδιαφέρουν οι συλλογές και ατομικές αφηγήσεις που συνθέτουν τις ιστορίες κοινοτήτων και η εικαστική της πρακτική συνδυάζει στοιχεία προφορικής ιστορίας, τη χρήση αρχείων και τη συνεργασία με τις ίδιες τις κοινότητες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.