«Sunday Women»: Μια έκθεση που φέρνει τις Γεωργιανές οικιακές εργάτριες στο προσκήνιο

Δύο καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν μέσα από το φωτογραφικό φακό τους και τις φωνές των ίδιων των γυναικών τις αφανείς πτυχές των ζώων τους.

«Sunday Women»: Μια έκθεση που φέρνει τις Γεωργιανές οικιακές εργάτριες στο προσκήνιο

Βρίσκονται καθημερινά στα σπίτια δεκάδων Αθηναίων, φροντίζοντας συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα, ωστόσο εκείνες παραμένουν εν πολλοίς αφανείς στο δημόσιο χώρο παρά την τρομερή βοήθεια που προσφέρουν. Είναι οι Γεωργιανές οικιακές εργάτριες, οι οποίες βγαίνουν στο προσκήνιο με αφορμή την έκθεση «Sunday Women», η οποία παρουσιάζεται δωρεάν στο χώρο Κάμιρος (Ιθάκης 32, Κυψέλη).

Οι καλλιτέχνιδες Τατιάνα Μαυρομάτη και Λώρα Μαραγκουδάκη χρησιμοποιούν φωτογραφίες οι οποίες πλαισιώνονται από τις αφηγήσεις των ίδιων των υποκειμένων που απεικονίζουν, ώστε να εκθέσουν τη ζωή της γεωργιανής κοινότητας έτσι όπως ξεδιπλώνεται στον οικιακό χώρο των σπιτιών της. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, πρόκειται για γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά ενώ εργάζονται ως φροντίστριες ή καθαρίστριες, άλλες δουλεύουν εσωτερικές και την ημέρα του κυριακάτικου ρεπό επισκέπτονται συγγενείς και φίλες τους, χωρίς να λείπουν εκείνες που έχουν μόλις φτάσει στην Ελλάδα ή έχουν μείνει χωρίς δουλειά και φιλοξενούνται.

«Sunday Women»: Μια έκθεση που φέρνει τις Γεωργιανές οικιακές εργάτριες στο προσκήνιο - εικόνα 1

Παράλληλα, στα σπίτια των Γεωργιανών γυναικών η κινητικότητα βρίσκεται στα ύψη, καθώς . Με αυτόν τον τρόπο ο οικιακός χώρος συλλογικοποιείται, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που ένα σπίτι ενοικιάζεται από κοινού μετατρέπονται σε σημεία αλληλοϋποστήριξης και μεταξύ τους ενδυνάμωσηςαπό γυναίκες οι οποίες απασχολούνται ως εσωτερικές.

Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή (19.30-23.00) και Σάββατο έως Κυριακή (10.00-15.00 & 18.00-22.00) με την τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας.

«Sunday Women»: Μια έκθεση που φέρνει τις Γεωργιανές οικιακές εργάτριες στο προσκήνιο - εικόνα 2

Ακολουθούν τα βιογραφικά των δημιουργών:

Η Τατιάνα Μαυρομάτη είναι φωτογράφος. Φωτογραφίζει τη γεωργιανή κοινότητα από το 2014, επιδιώκοντας να ορατοποιήσει πτυχές της ζωής των γεωργιανών γυναικών που παραλείπονται από τις κυρίαρχες αφηγήσεις γύρω από τις μεταναστευτικές κοινότητες: να αναδείξει τη δυναμική τους, τις δομές αλληλοϋποστήριξης και τις στρατηγικές επιβίωσής τους ενάντια στους αποκλεισμούς που βιώνουν. Η φωτογραφική ματιά της Τατιάνας κοιτάζει τη ζωή στη μητρόπολη μέσα από τις ενεργές, πολυπολιτισμικές κοινότητες που τη συνθέτουν, αναδεικνύοντας τον πλούτο αυτών των κοινοτήτων.

Η Λώρα Μαραγκουδάκη είναι εικαστικός και σκηνοθέτης. Η δουλειά της συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την οπτική και εικαστική έρευνα. Την ενδιαφέρουν οι συλλογές και ατομικές αφηγήσεις που συνθέτουν τις ιστορίες κοινοτήτων και η εικαστική της πρακτική συνδυάζει στοιχεία προφορικής ιστορίας, τη χρήση αρχείων και τη συνεργασία με τις ίδιες τις κοινότητες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το FokiaNou Art Space αναζητά όλα όσα "μας καθορίζουν"

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης και η Mary Cox μας καλούν να βιώσουμε την ενδοσκοπική ομαδική έκθεση "What Defines Us".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Με την εντυπωσιακή φετινή Art Athina, τα πιο ξεχωριστά εγκαίνια εκθέσεων κι ένα μεγάλο art πάρτι ξεκίνησε το Bombay Art Month

Το Art Month του premium gin φέρνει στο επίκεντρο τη σύγχρονη δημιουργικότητα και γιορτάζει την ελευθερία της έκφρασης και της φαντασίας μέσω της τέχνης και των απολαυστικών Bombay Sapphire Gin & Tonics.

Χρυσάνθη Κουμιανάκη: "Η πόλη είναι ένα υπάρχον έργο πάνω στο οποίο γράφουν άλλοι"

Μιλήσαμε με την καλλιτέχνιδα για το περιεχόμενο και τις προσεγγίσεις του νέου της πρότζεκτ "RSVP", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 5ης διοργάνωσης του προγράμματος THF Raw.

"Σήμερα όμως είναι αλλιώς": Η Κατερίνα Παπαζήση δημιουργεί "τοπία σάρκας"

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.