Εγκαίνια Εβδομάδας | Το «μονοπάτι» του μεγάλου Richard Long στον Όλυμπο (4-10/10)

Το νέο πρότζεκτ του διάσημου Βρετανού εικαστικού στην γκαλερί Bernier/Eliades κι άλλες οκτώ εκθέσεις που αξίζουν το βλέμμα σας αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το «μονοπάτι» του μεγάλου Richard Long στον Όλυμπο (4-10/10)

Γιώργος Ταξίδης: Παραμύθι για ενήλικες

Γύρω από την ανθρώπινη μετακίνηση και την μετατόπιση, τόσο στη σφαίρα του συλλογικού όσο και του προσωπικού ή και του εσωτερικού (καθώς όλη μας η ζωή είναι ένα ταξίδι, όπως πολλοί θα συμφωνήσουν, και μόνη μας πατρίδα τα παιδικά όνειρα), περιστρέφεται η νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Ταξίδη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, η οποία εγκαινιάζεται στις 5 Οκτωβρίου. Μέσα από μια αξιοθαύμαστα μεγάλη γκάμα μέσων –έργα από μολύβι, κάρβουνο, παστέλ, λάδι σε καμβά, λινόλεουμ σε χαρτί, λιθογραφία καθώς και γλυπτά– διατυπώνονται υπαρξιακά ερωτήματα με πολιτικό βάρος. Ξεχωρίζει το εν εξελίξει έργο «Restricted Land»: μια επιτοίχια εγκατάσταση με 16 λιθογραφίες που παραπέμπει σε θαλάσσιο ορίζοντα και επάνω της είναι τυπωμένα περίπου 34.000 ονόματα από όσους σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών | 5/10-6/11 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Revolting Bodies

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το «μονοπάτι» του μεγάλου Richard Long στον Όλυμπο (4-10/10) - εικόνα 1

Σάρκα και οστά παίρνει, επιτέλους, το κεφάλαιο «Revolting Bodies» που άνοιξε ο Αλέξης Φιδετζής απ’ την αρχή του έτους, στο πλαίσιο φιλοξενίας του στο Atopos CVC, ως γόνιμο πεδίο αναστοχασμού της ελληνικής επανάστασης και δη των ηγεμονικών αφηγήσεων που συντηρούνται μέσα από τις αναπαραστάσεις της έως σήμερα. Πώς μεταβολίζεται η ιστορία σε μυθοπλασία; Πώς διαμορφώνονται τα σώματα και οι ταυτότητες των επαναστατών, για να ρυθμίσουν το συλλογικό φαντασιακό; Μια σειρά από σχέδια με μολύβι που εκτίθενται πάνω σε μεγάλης κλίμακας επιτοίχιες εκτυπώσεις, καθώς και το άγαλμα ενός αποκεφαλισμένου ανδριάντα, προκαλούν τριγμούς επ’ αφορμή της επετείου. Εγκαίνια στις 6 Οκτωβρίου.

Atopos CVC | 6/10-26/11 | Τετ.: 4-8 μ.μ., Πέμ.-Παρ.: 12-8 μ.μ. και επιλεγμένα Σάββατα | Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης

Under the ceiling, above the ground

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το «μονοπάτι» του μεγάλου Richard Long στον Όλυμπο (4-10/10) - εικόνα 2

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος «Walking Backwards» παρουσιάζεται από 6 Οκτωβρίου στο Snehta. Πρόκειται για ένα έργο που προέκυψε απ’ τη συνεργασία του Χρήστου Παπασωτηρίου και της Natalia Domínguez (κατόπιν φιλοξενίας), μια εγκατάσταση που διαμορφώθηκε από αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία απ’ τη γειτονιά της Κυψέλης. Στοιχεία από κτίρια ερειπωμένα που παραπαίουν ξεχασμένα κι άλλα από τη νέα φάση ταχείας ανοικοδόμησής της γίνονται found objects στα χέρια των εικαστικών και ενωμένα σε νέα δομή μιλούν για τις μεταβολές στο σώμα της Αθήνας.

Snehta (Ιωάννου Δροσοπούλου 47, Κυψέλη) | 6-22/10 | Δευτ.-Τρ., Παρ.-Σάβ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Richard Long

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το «μονοπάτι» του μεγάλου Richard Long στον Όλυμπο (4-10/10) - εικόνα 3

Στα μέσα του περασμένου έτους, μαζί με την επίσκεψή του στην Αθήνα για την τοποθέτηση της εγκατάστασης «Athens State Line» στην Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, ο μεγάλος (και απτόητα ακμαίος) Richard Long οργάνωσε ένα εξερευνητικό ταξίδι στο βουνό της ελληνικής μυθολογίας, τον Όλυμπο. Έστησε, όπως πάντα, το αντίσκηνό του κάτω απ’ τα αστέρια, στο οροπέδιο των Μουσών, και εφοδιαζόμενος από το κοντινό καταφύγιο αφέθηκε στο τοπίο, περπατώντας για ώρες, χάνοντας και ξαναβρίσκοντας το δρόμο του. Το αποτέλεσμα αυτού του land art πρότζεκτ παρουσιάζεται πρώτη φορά στην γκαλερί Bernier/Eliades, μέσα από in situ επιτοίχιες εγκαταστάσεις, σχέδια με λάσπη, φωτογραφίες καθώς και ένα γλυπτό σχιστόλιθου στο έδαφος του κήπου. Εγκαίνια στις 7/10.

Bernier/Eliades | 7/10-17/11 | Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου: Από τον 18ο στον 21ο αιώνα

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το «μονοπάτι» του μεγάλου Richard Long στον Όλυμπο (4-10/10) - εικόνα 4

Μετά την παρουσίασή της στην Τρίπολη, η Συλλογή Γιώργου Γαϊτανάρη & Ιώς Ντόλκα με έργα γύρω από το επαναστατικό γεγονός του 1821 έρχεται στην Αθήνα κα, συγκεκριμένα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Από το βλέμμα των περιηγητών του 18ου αιώνα έως αναπαραστάσεις σύγχρονων δημιουργών, αλλά κυρίως τα έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών της Ευρώπης που στάθηκαν στο πλευρό της επαναστατημένης Ελλάδας προβάλλοντας το δίκαιο του αγώνα, όπως οι Delacroix, Langlois, Krauss, Lipparini, Vernet, De Neuville και Roberts, ενώνονται σε ένα σώμα. Περιλαμβάνεται, επίσης, η περίφημη σειρά του Παναγιώτη Ζωγράφου με τις είκοσι τέσσερις λιθογραφίες που αποτυπώνουν τις μνήμες του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Εγκαίνια στις 8 Οκτωβρίου.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 8-28/10 | Δευτ.-Κυρ.: 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Παναγιώτης Βούλγαρης: [Β6]

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το «μονοπάτι» του μεγάλου Richard Long στον Όλυμπο (4-10/10) - εικόνα 5

Ο κωδικός μηνύματος Β6 που σημάδεψε τον περσινό χειμώνα, καθώς –υπό το φόβο του ελέγχου– συνόδευε κάθε προσπάθεια «απόδρασης» από τον εγκλεισμό, είναι ο τίτλος κι η θεματική ομπρέλα της νέας ατομικής έκθεσης του Παναγιώτη Βούλγαρη στο εικαστικό διαμέρισμα που διαχειρίζεται, στο Fokianou Art Space. Κατά τη διάρκεια του lockdown, σε βάθος τεσσάρων μηνών, ο εικαστικός εξορμούσε τακτικά στην περιοχή του Λυκαβηττού, πραγματοποιώντας εφήμερες παρεμβάσεις στο τοπίο: έργα φτιαγμένα από χαρτοταινίες με έντονη γεωμετρία και ακτινωτή διάταξη τοποθετούνταν για λίγες ώρες στους κορμούς των δέντρων, λειτουργώντας συν τοις άλλοις ως καταμετρητές του χρόνου, αφού ανάλογα με το φως της ημέρας είχαν και διαφορετική υπόσταση. Στην έκθεση που εγκαινιάζεται 9 Οκτωβρίου, το πρότζεκτ αποκτά εγκαταστασιακή διάσταση, προσκαλώντας τον επισκέπτη να ακολουθήσει (κυριολεκτικά) το νήμα των διαδρομών του, σε μια προσομοίωση του αθηναϊκού λόγου με φωτογραφικό υλικό, χαρτοταινίες, σχέδια, φυτά και βίντεο μικρής διάρκειας.

FokiaNou Art Space (Φωκιανού 24, Παγκράτι, 7ος όροφος)| 9-30/10 | Τετ.-Σάβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Hadi Fallahpisheh: Young and Clueless

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το «μονοπάτι» του μεγάλου Richard Long στον Όλυμπο (4-10/10) - εικόνα 6

Λόγω των γωνιών του, που είναι και οι δύο φωτογράφοι, ο Hadi Fallahpisheh μεγάλωσε μέσα στον σκοτεινό θάλαμο, οπότε τα σύνεργα της φωτογραφικής τέχνης έγιναν προέκταση του εαυτού του αλλά με έναν εντελώς ανορθόδοξο τρόπο: χωρίς να χρησιμοποιεί κάμερα, επεμβαίνοντας στο φωτοευαίσθητο χαρτί μονάχα με το φλας και με αντικείμενα που εκσφενδονίζει επάνω του, σχεδιάζει σκηνές απομόνωσης με καρτουνίστικα τρωκτικά, ζώα κι ανθρώπινα όντα. Οι ήρωες του αναδυόμενου εικαστικού (με έδρα την Νέα Υόρκη) συχνά δραπετεύουν στις τρεις διαστάσεις ως γλυπτικές εγκαταστάσεις, ξεχύνοντας την μακάβρια (πλην παιγνιώδη) τραγικότητά τους στο χώρο. Πρώτη έκθεση στην Αθήνα: «Young and Clueless» στην Rodeo που μόλις εγκαινιάστηκε και θα παραμείνει έως 13/11.

Rodeo Gallery | Έως 13/10 | Τετ.-Σάβ.: 1-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

I heard it from the valleys

Εγκαίνια Εβδομάδας | Το «μονοπάτι» του μεγάλου Richard Long στον Όλυμπο (4-10/10) - εικόνα 7

Το Haus N Athen προσφέρει ένα διαυγές και επουλωτικό βλέμμα στο πρόσφατο παρελθόν με την ομαδική έκθεση που επομελείται η Εύα Βασλαματζή: σημαντικά ονόματα που δραστηριοποιούνται με κριτική σκοπιά στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο Ελλάδας και Τουρκίας, όπως οι Hera Büyüktaşçıyan, Aslι Çavuşoğlu, Αναστασία Δούκα και το δίδυμο Vaskos, παρουσιάζουν νέες παραγωγές με κοινό άξονα τεχνικές, αφηγήσεις και σύμβολα που συνδέονται με το ευρύ πεδίο του λαϊκού πολιτισμού (κεραμική, υφαντά, λαϊκή ιατρική, παραμύθια κ.ά.), καταφεύγοντας έτσι σε έναν άλλο μοντέλο ζωής, πιο αυθεντικό και αθώο, ώστε να διαπραγματευτούν σημερινά τραύματα.

Haus N Athen (Καΐρη 6) | Έως 7/11 | Τετ., Παρ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το FokiaNou Art Space αναζητά όλα όσα "μας καθορίζουν"

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης και η Mary Cox μας καλούν να βιώσουμε την ενδοσκοπική ομαδική έκθεση "What Defines Us".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Με την εντυπωσιακή φετινή Art Athina, τα πιο ξεχωριστά εγκαίνια εκθέσεων κι ένα μεγάλο art πάρτι ξεκίνησε το Bombay Art Month

Το Art Month του premium gin φέρνει στο επίκεντρο τη σύγχρονη δημιουργικότητα και γιορτάζει την ελευθερία της έκφρασης και της φαντασίας μέσω της τέχνης και των απολαυστικών Bombay Sapphire Gin & Tonics.

Χρυσάνθη Κουμιανάκη: "Η πόλη είναι ένα υπάρχον έργο πάνω στο οποίο γράφουν άλλοι"

Μιλήσαμε με την καλλιτέχνιδα για το περιεχόμενο και τις προσεγγίσεις του νέου της πρότζεκτ "RSVP", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 5ης διοργάνωσης του προγράμματος THF Raw.

"Σήμερα όμως είναι αλλιώς": Η Κατερίνα Παπαζήση δημιουργεί "τοπία σάρκας"

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Μια έκθεση στο Πεδίον του Άρεως ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και περιβαλλοντικής ηθικής

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της περιφερειακής παράταξης "Οικολογική Συμμαχία".

Αποστολή: Η επαναστατική παράδοση της καλλιτεχνικής σκηνής της Βαλτικής ξαναζεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Με αφορμή το φεστιβάλ "Survival Kit 13" βρεθήκαμε στη Ρίγα αλλά και στο Ταλίν και μεταφέρουμε όσα μπορέσαμε να καταλάβουμε για την τοπική εικαστική σκηνή σε 3 μέρες.

Ένα ταξίδι στη βυζαντινή παράδοση μέσα από τη ματιά του Τάσου Μαντζαβίνου

Στην περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων και έργων του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά.