Έναρξη για την 7η Μπιενάλε Αθήνας – Δείτε τις παράλληλες δράσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Με μια σειρά απρόσμενων δράσεων, από dj set με ταρωμαντεία έως διαλέξεις-περφόρμανς και LAN parties, ξεκινάει το μεγάλο εικαστικό γεγονός.

Έναρξη για την 7η Μπιενάλε Αθήνας – Δείτε τις παράλληλες δράσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Η «Έκλειψη» τιτλοφορεί και νοηματοδοτεί ως ομπρέλα την ταυτότητα της 7ης Μπιενάλε Αθήνας. Η διοργάνωση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση πλέον του Poka Yio και με φετινούς επιμελητές τους Omsk Social Club και τον Larry Ossei-Mensah, πρότασσε τη ρευστότητα, την αλλαγή και τη μεταμόρφωση ως κυρίαρχα συστατικά των καιρών μας, προτού ακόμη έλθει η πανδημία κι ανατρέψει τη ζωή μας.

Για του λόγου το αληθές, λόγω των εξελίξεων, η διοργάνωση αναγκάστηκε να μεταθέσει την ημερομηνία της δύο φορές και να αναπροσαρμόσει ένα μέρος από τον πυρήνα του προγράμματός της –το μέρος που αφορούσε τα «συλλογικά τελετουργικά», τα οποία είχαν τονίσει οι επιμελητές σε συνέντευξή τους στο «α» το 2020–, εφευρίσκοντας περισσότερο ελεγχόμενες εναλλακτικές. Εναλλακτικές που βασίζονται στο χώρο, στον ήχο και στην διαλογική διαδικασία.

Από ην Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι πόρτες στα τρία κτίρια-αποκάλυψη που επέλεξε η Μπιενάλε: Το οκτώ επιπέδων πολυκατάστημα Fokas που λειτουργούσε μέχρι το 2013, τα υποβλητικά πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και το Μέγαρο Σλίμαν-Μελά, καθώς και μερικές ακόμη εκπλήξεις στη δορυφορική περιφέρεια αυτών, όπως το ιστορικό λουκουματζίδικο «Αιγαίον» και ένας κρυφός κήπος, ενώνονται με το νήμα των επισκεπτών. Ήδη από το πρώτο τριήμερο, οι δράσεις πυκνώνουν και το ενδιαφέρον εξαρχής κορυφώνεται. Διαλέξαμε πέντε events και μια παράλληλη προβολή στη Στέγη.

Τα Νέα Ξυστά
Την ξυστή τοιχογραφία από το Πυργί της Χίου αναβιώνει η Navine G. Khan-Dossos στην πρόσοψη του Σανταρόζα. Επίκαιρα σύμβολα, όπως ο ιός και το twitter, αντικαθιστούν τα γεωμετρικά μοτίβα, στην ίδια όμως ασπρόμαυρη αισθητική. Το «πατρόν» έχει τοποθετηθεί, αλλά θα συμπληρωθεί σε αληθινό χρόνο από την εικαστικό και τους βοηθούς της (24-26/9).

Open Mic
Για δύο βραδιές, κάτοικοι της πόλης παίρνουν το μικρόφωνο στην Πλατεία Δικαιοσύνης, για να μοιραστούν ανοιχτά τις ιστορίες, τα τραύματα και τα βιώματά τους, υφαίνοντας από κοινού το ετερόκλητο, πολυπολιτισμικό χαλί της πρωτεύουσας. Συντονίζουν η Mestisa Oliha και η Jessica Onyinyechi Anosike, νεαρές μετανάστριες δεύτερης γενιάς (24 και 26/9).

Desenterrada
Η Marissa Malik εκπροσωπεί μια νέα, ανανεωμένη γενιά αστρολόγων που διακινούν τις προβλέψεις τους στα social media και, μέσω της σφαιρικής τους προσέγγισης, απενοχοποιούν την πνευματικότητα, ενίοτε και από πολιτική σκοπιά. Μια περφόρμανς που συνδυάζει ανάγνωση ταρό με ακαδημαϊκή ανάλυση, αστρολογία και DJ set, λαμβάνει χώρα στο κτίριο Fokas (24/9).

Xenomilitia
Απαντώντας σε ένα tweet του Ντόναλντ Τραμπ από το 2020 που έλεγε ότι «Οι ΗΠΑ θα κατατάξουν την Antifa στις τρομοκρατικές οργανώσεις», οι Yessi Perse, σε συνεργασία με τον Shell Ocean, κατασκεύασαν ένα sci-fi video game επιβίωσης, όπου οι παίκτες στελεχώνουν μια παραστρατιωτική «xeno-queer» οργάνωση, ενάντια στον ολοκληρωτισμό. LΑΝ party στις 24/9.

Soft & Solid
Τα non-binary άτομα Abdu Ali και Markele Cullins που ίδρυσαν το As They Lay, μια ανερχόμενη και επιδραστική πλατφόρμα στη Βαλτιμόρη που αναδεικνύει μαύρους και κουίρ καλλιτέχνες, παρουσιάζουν μια σειρά από διαλέξεις-περφόρμανς στο ιστορικό λουκουματζίδικο «Αιγαίον» (Πανεπιστημίου 46), γύρω απ’ τη συλλογική δυναμική των ιερών χώρων (25-26/9).

End Credits
Ως δορυφόρος της AB7 λειτουργεί η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς το ευθύβολο έργο «End Credits» του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Steve McQueen προβάλλεται στο υπόγειο: ένας φόρος τιμής στον Αφροαμερικανό τραγουδιστή και ακτιβιστή Paul Robeson που κυνηγήθηκε απ’ το FBI, καθώς και σε όσους μαρτύρησαν στον αγώνα κατά του ρατσισμού (24/9-24/10).


AB7: «Έκλειψη» | 24/9-28/11 (Τετ.-Παρ.: 1-9 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 10 π.μ.-9 μ.μ.) | Εισιτήρια: € 10 (ημερήσιο), € 18 (τριήμερο) και € 25 (διαρκείας) Απαραίτητη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.