Athens Garden Festival: Τα πάρκα του κέντρου γιορτάζουν – και το έχουμε ανάγκη

Από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως, μέχρι τις ταράτσες και το λόφο του Λυκαβηττού, δράσεις με ελεύθερη είσοδο φέρνουν τους πολίτες (ξανά) στους χώρους πρασίνου.

Athens Garden Festival: Τα πάρκα του κέντρου γιορτάζουν – και το έχουμε ανάγκη

Μια ιστορία λέει ότι όταν ο επιφανής Γερμανός καθηγητής οικολογίας Ηelmut Lieth, θέλοντας να βρει στοιχεία για μία έρευνα, κοίταξε την Αθήνα από ψηλά, μέσα από τις πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες της εποχής, αντίκρισε μια πόλη χωρίς πράσινο. Σαν μια βραχώδη μάζα. Ήταν τη δεκαετία του ’80 όταν συνέβη αυτό και έκτοτε τα πράγματα, σαφώς, χειροτέρεψαν. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων δείχνουν ότι σε κάθε κάτοικο αναλογούν 6,84 τ.μ. πρασίνου, όταν η κόκκινη γραμμή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι στα 9 τ.μ.

Η καραντίνα ήταν η απόλυτη σφυγμομέτρηση: κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου, ψάχνοντας μια διαφυγή, κατέκλυζαν το Πεδίον του Άρεως, το Ζάππειο και τον Λυκαβηττό, έτσι που γρήγορα οι διαδρομές έγιναν ρουτίνα και κατέληξαν μάλλον ανιαρές, ενώ οι διαμένοντες στα προάστια, είτε προς βουνό, είτε προς θάλασσα, είχαν ένα παραπάνω άνοιγμα.

Το νεότευκτο Athens Garden Festival, σε διοργάνωση από το ευρωπαϊκό δίκτυο EUNIC, έρχεται από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, να στοχαστεί τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αθήνας και τη σχέση πολιτών και χώρων πρασίνου. Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε πάρκα, κήπους και ταράτσες.

Και στις δύο περιπτώσεις, το ευτυχές είναι ότι άνθισε η «κουλτούρα του πάρκου», η συνήθεια δηλαδή του να περνάς χρόνο στους χώρους πρασίνου της πόλης, να κάνεις πικ-νικ, να διαβάζεις, να συναντάς φίλους και γνωστούς, να διασκεδάζεις. Θα αλλάξουν οι συνθήκες με το πέρας της πανδημίας αλλά όχι οι ανάγκες μας, οπότε τι μένει στο τέλος;

«Τα πάρκα και εμείς», θα απαντούσε σε έναν φανταστικό διάλογο το Athens Garden Festival. Πρόκειται για ένα νέο φεστιβάλ (διαφορετικό από εκείνο του ΟΠΑΝΔΑ), το οποίο έρχεται την κατάλληλη στιγμή να στοχαστεί –από κοινού με τους συμμετέχοντες– τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αθήνας και τη σχέση πολιτών και χώρων πρασίνου. Διοργανώνεται από το EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ένα δίκτυο πολιτιστικών οργανισμών με δεκατέσσερις διαφορετικές εθνικότητες στο σώμα του, οπότε το πρόγραμμα της διοργάνωσης προσδιορίζεται από πολυσυλλεκτικότητα και διεθνείς φωνές.

Athens Garden Festival: Τα πάρκα του κέντρου γιορτάζουν – και το έχουμε ανάγκη - εικόνα 1

Από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως, μέχρι τις ταράτσες των ινστιτούτων και το λόφο του Λυκαβηττού, τα πάρκα και οι κήποι της πόλης γιορτάζουν από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου. «Το Athens Garden Festival φιλοδοξεί να αποτελέσει για κάθε πολίτη μία μοναδική ευκαιρία οικειοποίησης των κήπων της πόλης, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, αλλά και την καταπολέμηση των στερεοτύπων μέσω του πολιτισμού, καθώς και μέσω της ανακάλυψης καινοτόμων λύσεων σε τοπικές και ευρωπαϊκές προκλήσεις που αφορούν το μέλλον του τρόπου ζωής μας», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Υπαίθριες αναγνώσεις, χορευτικά και μουσικά δρώμενα, προβολές ντοκιμαντέρ και περφόρμανς αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον μας να βρεθούμε στα δροσερά σημεία του κέντρου, ενώ εργαστήρια καλούν για (οικολογική) δράση και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης θέτουν επί τάπητος θέματα όπως ο κυκλικός σχεδιασμός, η πράσινη καινοτομία και η αστική βιωσιμότητα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη αλλά για μερικές από αυτές απαιτείται εγγραφή ή επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού.

Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.