Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι κοινό έχει η NASA, ο ανθρώπινος οργανισμός και ένας ζυμομύκητας; (13-19/9)

Το ερευνητικό πρότζεκτ «Biosentinel» στο χώρο Tavros και άλλες έξι εκθέσεις που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι κοινό έχει η NASA, ο ανθρώπινος οργανισμός και ένας ζυμομύκητας; (13-19/9)

Ανδρέας Λόλης

Παράλληλα με την γλυπτική του εγκατάσταση «Πίσω από το θέατρο» στην Ελευσίνα –μια ιδιοσυγκρασιακή, εν εξελίξει «ανασκαφή» που αφομοιώνεται στο τοπίο ενός παρατημένοι οικοπέδου–, ο Ανδρέας Λόλης εκθέτει μια νέα σειρά έργων στη γκαλερί The Breeder. Δέκα καμβάδες σμιλευμένοι από μάρμαρο, με τη μοναδική αρτιότητα της τεχνικής του Λόλη, ακροβατούν στα όρια μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής. Τρυπήματα και σκισίματα (επίσης σμιλευμένα) επεκτείνουν τα έργα στην τρίτη διάσταση, αποτελώντας σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη μια «μεταφορά των ξεθωριασμένων αναμνήσεων» από πρόσωπα που δεν βρίσκονται πια στη ζωή του. Από 15/9.

The Breeder | 15/9-15/10 | Τρ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Επαναστατικά Παλίμψηστα

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι κοινό έχει η NASA, ο ανθρώπινος οργανισμός και ένας ζυμομύκητας; (13-19/9) - εικόνα 1

Στο σταυροδρόμι τέχνης, αρχιτεκτονικής και χαρτογραφικής επιστήμης τοποθετείται η έκθεση «Επαναστατικά Παλίμψηστα», η οποία προέκυψε από το ομώνυμο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ που, σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια, αφιερώθηκε στους επαναστατικούς τόπους του 1821. Με βλέμμα όχι μόνο ιστορικό αλλά κυρίως προσωπικό και ιδιοσυγκρασιακό (η πόλη ως παλίμψηστο και πώς γίνονται σήμερα αντιληπτοί οι τόποι της Επανάστασης), εκατοντάδες φοιτητές παρήγαγαν έργα, μια επιλογή εκ των οποίων παρουσιάζεται στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» από 16/9, ενώ στον πρώτο όροφο του κτιρίου δέκα σύγχρονοι εικαστικοί που συμμετείχαν στη ζύμωση της ερευνητικής διαδικασίας (όπως οι Μαρία Παπαδημητρίου, Ηω Αγγελή και Βιβέττα Χριστούλη) εκθέτουν νέες εγκαταστάσεις και επιτοίχια έργα.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» | 16-29/9 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 10 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Tell Me I Belong

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι κοινό έχει η NASA, ο ανθρώπινος οργανισμός και ένας ζυμομύκητας; (13-19/9) - εικόνα 2

«Το ανήκειν –μια ενεργή και πολυεπίπεδη διαδικασία εξ ορισμού– παραμένει κενή λέξη, ή φράση, ή ελπίδα, όταν δεν συνδέεται με τους άλλους- με τα σώματα, με τις απολαύσεις, με την αγάπη, την πραγματοποίηση και την αλλαγή, τόσο για τους άλλους όσο και για τον εαυτό μας», αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο της ομαδικής έκθεσης που εγκαινιάζει ένα νέο διώροφο χώρο τέχνης στο Κουκάκι, το Misc Athens. Τα έργα οκτώ δυναμικά ανερχόμενων εικαστικών διαπραγματεύονται με διαφορετικά μέσα την ανάγκη της επαφής. Επιμέλεια: Σάχιν Ζάρινμπαλ. Εγκαίνια: 17 Σεπτεμβρίου.

Misc Athens (Τούσα Μπότσαρη 20) | 17/9-23/10 | Τρ.-Σάβ.: 12 μ.-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Shifting Inheritance

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι κοινό έχει η NASA, ο ανθρώπινος οργανισμός και ένας ζυμομύκητας; (13-19/9) - εικόνα 3

Ο χώρος τέχνης o.art.ath στην Κυψέλη εγκαινιάζει τη λειτουργία του με μια έκθεση που επικοινωνεί άμεσα με τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα και τα βάρη της γειτονιάς όπου παρουσιάζεται. Το κληροδότημα του τραύματος των προσφύγων πρωταγωνιστεί στην πολύγλωσση εγκατάσταση τριών βιντεοπροβολών της Παλαιστίνιας εικαστικού Nora Adwan (υπότιτλοι σε αγγλικά, αραβικά και νορβηγικά), οι οποίες προβολές συνοδεύονται από οκτώ τυπώματα χαρακτικών με βάση μοτίβα παραδοσιακών παλαιστινιακών κεντημάτων. Από 17 Σεπτεμβρίου.

o.art.ath (Σποράδων 36, Κυψέλη) 17-26/9 | Τρ.-Κυρ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Biosentinel

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι κοινό έχει η NASA, ο ανθρώπινος οργανισμός και ένας ζυμομύκητας; (13-19/9) - εικόνα 4
Hypercomf, Biosentinel, ηλιακός φούρνος, 2021, φωτογραφία: Ιώαννης Νικηφόρος

Με αφετηρία και επίκεντρο τον ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae, την γνωστή μαγειρική μαγιά, η καλλιτεχνική ομάδα Hypercomf ξεκίνησε ένα μεγάλο πρότζεκτ στα όρια τέχνης και επιστήμης, για το οποίο σχεδίασε έναν παιγνιώδη διαδικτυακό χάρτη, συνομίλησε με ερευνητές/-τριες, κατασκεύασε έναν αυτοσχέδιο ηλιακό φούρνο, παρήγαγε τη δική της μπίρα από αθηναϊκή μαγιά, οργάνωσε πικ-νικ, ενώ το σύνολο της εμπειρίας αυτής διοχετεύεται στην έκθεση «Biosentinel», στο χώρο Tavros από 18/9. Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από την ομώνυμη αποστολή της NASA, για την οποία, προκειμένου να υπολογίσει τον αντίκτυπο της ακτινοβολίας του διαστήματος στους έμβιους οργανισμούς, χρησιμοποίησε τον εν λόγω ζυμομύκητα, ως ανάλογο του ανθρώπινου οργανισμού.

Tavros (Αναξαγόρα 33) | 18/9-16/10 | Τετ.-Σάβ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Urban Mythology

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι κοινό έχει η NASA, ο ανθρώπινος οργανισμός και ένας ζυμομύκητας; (13-19/9) - εικόνα 5

Την δυναμική των μύθων, υπό την έννοια των εργαλείων που δομούν και αναδομούν το συλλογικό ασυνείδητο, αξιοποιούν δέκα καλλιτέχνες στην έκθεση δημόσιας τέχνης «Urban Mythology» (επιμ.: Μπία Παπαδοπούλου και Άρτεμις Ποταμιάνου), παρουσιάζοντας για μία μόνο ημέρα, στις 19 Σεπτεμβρίου, έργα-περφόρμανς και in situ εγκαταστάσεις, σε διάλογο με την Ιερά Οδό. Έργα τα οποία αντλούν αναφορές από το αρχαίο παρελθόν για να στοχαστούν κριτικά το αβέβαιο σήμερα. Θέματα όπως η μετανάστευση, ο εγκλεισμός κι η έμφυλη ανισότητα εγείρονται στο δημόσιο χώρο, τόσο στη μεγάλη λεωφόρο όσο και στα στενά των όμορων περιοχών, ξαφνιάζοντας τους ανυποψίαστους περαστικούς και προσκαλώντας τους υποψιασμένους σε μια «ψυχογεωγραφική περιπλάνηση διάδρασης του ενδότερου».

Ιερά οδός και όμορες περιοχές | 19/9 | Αναλυτικό πρόγραμμα στο www.lab4arts.eu


Empirical Reality

Εγκαίνια Εβδομάδας | Τι κοινό έχει η NASA, ο ανθρώπινος οργανισμός και ένας ζυμομύκητας; (13-19/9) - εικόνα 6

Δεύτερος καρπός για το μοντέλο παραγωγής έργων που εισήγαγε η συνθέτρια-ερευνήτρια Νικολέτα Χατζοπούλου μέσω της NGallery που έχει ιδρύσει: ως απάντηση στις συνθήκες απομόνωσης που επέβαλλε η πανδημία, κάλεσε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα έκφρασης και ακαδημαϊκούς να συνεργαστούν εξ αποστάσεων και να παράγουν ανά δυάδες ένα έργο. Στη δεύτερη έκδοση του πρότζεκτ, η voice soloist Άννα Παγκάλου, η εκπαιδευτικός φυσικών επιστημών Τζωρτζίνα Σπύρη και το non binary άτομο Ryat Yezbick από το πεδίο των εικαστικών συνεργάστηκαν για μια νέα σειρά έργων με επίκεντρο το στοιχείο του νερού. Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται στη γκαλερί έως τις 10 Οκτωβρίου. Επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού στο ngallery18@gmail.com.

NGallery (Καζαντζάκη 4, Χαλάνδρι) | Έως 10/10 | Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σαβ.-Κυρ.: 12 μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".