Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία των βασανιστηρίων μέσα απ’ τον μεγάλο προβοκάτορα Andres Serrano (6-12/9)

Το έργο που ταράζει τα νερά του Πειραιά κι άλλες οκτώ εκθέσεις που ξεχωρίσαμε από την εκρηκτική έναρξη που μας επιφύλασσε η σεζόν.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία των βασανιστηρίων μέσα απ’ τον μεγάλο προβοκάτορα Andres Serrano (6-12/9)

You Can’t Teach What You Don’t Know

Ο Ιρανοαμερικανός καλλιτέχνης Amir H. Fallah, στην πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα, παρουσιάζει τις αριστοτεχνικά πολύπλευρες συνθέσεις που δημιουργεί με πηγή έμπνευσης τα προσωπικά του βιώματα και την οικογένειά του, στη γκαλερί Δύο Χωριά. Ανόμοια στοιχεία από την ποπ και την παραδοσιακή κουλτούρα ενώνονται περίτεχνα σύνολα που διεγείρουν το βλέμμα και προκαλούν χαρά. Πλάι σε αυτές της αλληγορικές συνθέσεις, ένα νέο σώμα έργων εκτίθεται, το οποίο ο καλλιτέχνης προσδιορίζει ως «καννάβους». Από 7 του μηνός.

Δύο Χωριά | 7/9-4/10 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Torture

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία των βασανιστηρίων μέσα απ’ τον μεγάλο προβοκάτορα Andres Serrano (6-12/9) - εικόνα 1

Τα ύδατα του Πειραιά ταρακουνάει η επιμελήτρια Σωζήτα Γκουντούνα, καθώς σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο πλαίσιο την πολιτισμικής διασύνδεσης Ελλάδας και Αμερικής, φέρνει το ανατριχιαστικό έργο «Torture» του μεγάλου προβοκάτορα Andres Serrano στην Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ (πύλη E2). Ο Αμερικανός καλλιτέχνης που φημίζεται για τις μεγάλης κλίμακας φωτογραφίες και την ωμή ευθύτητα της δουλειάς του, στην επικείμενη έκθεση διαπραγματεύεται την ιστορία των βασανιστηρίων. Παρά το γεγονός ότι τα βασανιστήρια έχουν κηρυχθεί παράνομα απ’ το 49, συνεχίζουν να υφίστανται με έκδηλο ή σιωπηλό τρόπο: άλλοτε ως ψυχαγωγικά και τουριστικά αξιοθέατα, άλλοτε υπό τη μορφή στρατοπέδων συγκέντρωσης και ανακρίσεων, άλλοτε μέσω της θανατικής ποινής. Από 9 Σεπτεμβρίου.

Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ (πύλη Ε2) | 9/9-3/10 | Δευτ.-Κυρ.: 12-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Freedom | από κοντά...

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία των βασανιστηρίων μέσα απ’ τον μεγάλο προβοκάτορα Andres Serrano (6-12/9) - εικόνα 2

Στην πρώτη έκθεση του Metapolis μετά τον εγκλεισμό, ενενήντα επτά φωτογράφοι της ομάδας παρουσιάζουν μελέτες τους πάνω στην έννοια του δίπτυχου, εξερευνώντας τα όριά του. Οι δουλειές τους είναι πρόσφατες, οπότε κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο επηρεάστηκαν από τις συνθήκες της πανδημίας, όπως και την εξ αποστάσεων ανταλλαγή απόψεων που διατήρησε διαδικτυακά η φωτογραφική ομάδα. Εγκαίνια την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου. Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης, Θοδωρής Βερονίκης.

Γκαλερί Μεταπολις (Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Πλατεία Κλαυθμώνος) | 7/9-2/8 | Δευτ.-Σάβ.: 10 π.μ.-1 μ.μ. & 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Reality check: Ποια είναι η δική σου πραγματικότητα;

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία των βασανιστηρίων μέσα απ’ τον μεγάλο προβοκάτορα Andres Serrano (6-12/9) - εικόνα 3

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός artefacts athens, υπό την επιμέλεια και την οργάνωση του Κώστα Πράπογλου, συστάθηκε με στόχο την παρουσίαση site-specific εκθέσεων σύγχρονης τέχνης σε κενά κτίρια με βαρύ σημασιολογικό υπόβαθρο. Η πρώτη στάση πραγματοποιείται σε ένα άκρως ιδιαίτερο τόπο, έναν τόπο που τα κοινωνικά ταμπού τον θέτουν στο όριο του απρόσιτου. Είναι το Δημόσιο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το Δαφνί. Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μέσα στην έκταση του ψυχιατρείου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και σε μια ομάδα διακεκριμένων εγχώριων και διεθνών καλλιτεχνών. «Οι θεατές θα εισέλθουν στον μικρόκοσμο ενός ασύλου αλλά θα φύγουν έχοντας γίνει μάρτυρες του τι θα μπορούσε να σημαίνει άτοπος χρόνος και άχρονος τόπος», υπόσχεται ο επιμελητής.

Δαφνί (Λεωφόρος Αθηνών 374, Χαϊδάρι) | 9/9-9/10 | Πέμ.-Κυρ.: 3-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Echo and Narcissus

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία των βασανιστηρίων μέσα απ’ τον μεγάλο προβοκάτορα Andres Serrano (6-12/9) - εικόνα 4

Προκλητικές μέσα στην παιγνιώδη αθωότητα της χρωματικής τους παλέτας, οι καινούργιες συνθέσεις του Vassilis H. που παρουσιάζονται στη γκαλερί Allouche Benias είναι ένα ειρωνικό σχόλιο για τη σύγχρονη ερμηνεία της σεξουαλικότητας και του ηδονισμού, όπως διαμορφώνονται από την κυριαρχία των social media και της διάχυτης αποξένωσης. Εγκαίνια στις 9 Σεπτεμβρίου.

Allouche Benias | 9/9 -2/10 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση Αναστάσιος Νυφαδόπουλος

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία των βασανιστηρίων μέσα απ’ τον μεγάλο προβοκάτορα Andres Serrano (6-12/9) - εικόνα 5

Νεότατος και αυτοδίδακτος, έτοιμος για μεταπτυχιακό στο Μπράιτον κι έχοντας ήδη το Βραβείο Τέχνης 2018 Global Arts Award από τον οργανισμό Red Line Artworks, όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες είκοσι οκτώ χωρών, ο Αναστάσιος Νυφαδόπουλος εγκαινιάζει τη δική του γκαλερί στο Μαρούσι, ένα χώρο αφιερωμένο στη σύγχρονη γλυπτική. Η αρχή γίνεται με δικά του έργα: η τεχνική του περιλαμβάνει τέντωμα και χαλάρωση χιλιάδων ινών άνθρακα με το χέρι, ώστε να διαμορφωθεί ένα γλυπτό που παραπέμπει οπτικά σε ολόγραμμα. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην αντίληψη του παρατηρητή οι ίνες φαίνεται να κινούνται. Επισκέψιμη η έκθεση θα είναι από 10 έως 12 Σεπτεμβρίου, ενώ το 50% των εσόδων θα διατεθεί στους ανθρώπους που πλήγηκαν από τις φωτιές.

Γκαλερί Αναστάσιος Νυφαδόπουλος (Κέρκυρας 9, Μαρούσι) | 10-12/9 (7-11 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη

Unfolding

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία των βασανιστηρίων μέσα απ’ τον μεγάλο προβοκάτορα Andres Serrano (6-12/9) - εικόνα 6

Το σώμα και η ρευστή ταυτότητα πρωταγωνιστούν στην καινούργια έκθεση της Fokianou Art Space. Ο λόγος σε δύο καλλιτέχνιδες που έχουν δυναμική και, όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης, «δημιουργούν έργο στη σφαίρα ανάμεσα στη διαίσθηση και τη φυσικότητα»: από τη μία είναι η Γρηγορία Βρυττιά με έντονες μετα-φεμινιστικές αναφορές στα μαλακά γλυπτά της, τα αντικείμενα και τα προϊόντα που εκθέτει, από την άλλη είναι η Αναστασία Ντένος με πορεία στο διεθνές στερέωμα, η οποία εδρεύει στο Λος Άντζελες και επιδίδεται σε σχέδια, βίντεο/περφόρμανς και εγκαταστάσεις. Από το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.

Fokiaou Art Space | 11-25/9 | Τετ.-Σάβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Apotropaion

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία των βασανιστηρίων μέσα απ’ τον μεγάλο προβοκάτορα Andres Serrano (6-12/9) - εικόνα 7

Μετά την παύση του καλοκαιριού, επιστρέφει για λίγες ημέρες η ομαδική έκθεση στο χώρο τέχνης 16 Φωκίωνος Νέγρη, η οποία έχει ως σημείο αναφοράς το ακροκέραμο. Η έκθεση εντάσσεται στη νέα πρωτοβουλία της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου που στοχεύει στην προβολή της ανερχόμενης γενιάς σύγχρονων εικαστικών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, οπότε ετοιμαστείτε για τετ-α-τετ με τη δουλειά πέντε ανερχόμενων ονομάτων στην κεραμική (επιμ. Ισμήνη Κινγκ). Επισκέψιμη έως 11 Σπετεμβρίου, ενώ στο finissage θα παρευρίσκονται όλοι οι συντελεστές.

16 Φωκίωνος Νέγρη (Κυψέλη) | Έως 11/9 | Τετ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Volax

Πρώτη συνεργασία της γκαλερί Carwan στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά με εγχώριο design studio και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι σχεδιαστές Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδα Τραμπούκη (Objects of Common Interest), αντλώντας έμπνευση από το χωριό Βώλαξ της Τήνου, όπου οι άψογα στρογγυλεμένοι γρανίτες παραμένουν ένα ανεξήγητο θαύμα της φύσης, έφτιαξαν μια ξύλινη-ακρυλική σύνθεση που μεταφέρει το σπάνιο κυκλαδίτικο φαινόμενο σε οικιακή κλίμακα. Ως «γλυπτικό κήπο» χαρακτηρίζουν το έργο τους, το οποίο προσκαλεί τον επισκέπτη να το περιεργαστεί από διαφορετικές πλευρές, να αισθανθεί και να εξερευνήσει μια εμπειρία που παίζει με την υλικότητα, την ενέργεια και το φως.

Carwan (Πολυδεύκους 39, 2104114536) | Έως 23/10 | Τετ.-Παρ.: 2-8 μ.μ., Σάβ.: 2-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.