49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο: Περισσότερες συμμετοχές και όρεξη από άλλες χρονιές

Μετά το πλήγμα της πανδημίας και τη μακρά απουσία εκδηλώσεων, το φεστιβάλ είναι μία ανάσα για τον εκδοτικό χώρο. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΣΕΚΒ, Νικόλαο Νίκα.

49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο: Περισσότερες συμμετοχές και όρεξη από άλλες χρονιές

Ο όμορφος υπαίθριος χώρος του Ζαππείου, πέρα από τους καθιερωμένους επισκέπτες που χαίρονται τα δέντρα και τα γρασίδια του τα απογεύματα, υποδέχεται με μια θερμή αγκαλιά το αναγνωστικό κοινό της Αθήνας, όσους αγαπάνε το σουλάτσο στους στοιχισμένους πάγκους των εκδοτικών, τη χαλαρή κουβέντα και το συναπάντημα με ένα βιβλίο στο χέρι – το κοινό δηλαδή, το οποίο με συνέπεια έχει χτίσει το Φεστιβάλ Βιβλίου. Μετά την περσινή αναβολή και την πολύμηνη αποχή των βιβλιόφιλων απ’ τις εκδηλώσεις, το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου είναι εδώ, έως 19 Σεπτεμβρίου, για να δώσει μια ανάσα στο τραύμα της πανδημίας.

«Σε πείσμα των καιρών, η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας», μεταφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ, Νικόλαος Νίκας. «Ο εκδοτικός κόσμος έχει ανάγκη να παρουσιάσει τη δουλειά του και να ενδυναμώσει τη σχέση του με το αναγνωστικό κοινό, γι’ αυτό και το φετινό φεστιβάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα, από πλευράς συμμετοχών». Ως εκ τούτου, τα περίπτερα διαμορφώθηκαν σε διαφορετική διάταξη απ’ τη συνηθισμένη και οι είσοδοι αυξήθηκαν σε αριθμό.

Ονομα
«Οι προσδοκίες του φεστιβάλ δεν είναι αμιγώς οικονομικές», συνεχίζει ο κ. Νίκας, «σίγουρα, ο κάθε εκθέτης αναμένει την πώληση, όμως κύριος σκοπός μας είναι η επαφή του εκδοτικού κόσμου με το κοινό, στοιχείο το οποίο ατόνησε τρομερά μέσα στην πανδημία». Χωρίς βιβλιοπαρουσιάσεις και λοιπά δρώμενα γα τόσους μήνες, οι εκδοτικοί –ειδικά οι μικρομεσαίοι– έχασαν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, βλέποντας το τζίρο τους να βουτάει απότομα.

«Η πανδημία έπληξε οικονομικά το βιβλίο», συνεχίζει ο ίδιος, παραθέτοντας την εμπειρία του από τους 250 εκδοτικούς που εκπροσωπεί ο σύνδεσμος, «όσο κι αν στράφηκε το βιβλιόφιλο κοινό στην ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, τα κλειστά βιβλιοπωλεία ήταν μεγάλο πλήγμα, καθώς οι περισσότεροι δεν είχαν έτοιμο ηλεκτρονικό κατάστημα». Γι’ αυτό και η ανατίμηση στη χρέωση των τριπλών και τετραπλών περιπτέρων, που είχε πέσει πέρυσι στο τραπέζι, αναβλήθηκε προς το παρόν.

Τρεις σκηνές έχουν στηθεί στο χώρο για το φεστιβάλ, δύο εκ των οποίων απευθύνονται στις εκδηλώσεις των εκδοτικών οίκων –πολλοί έχουν έρθει με νέα βιβλία, όπως θα διαπιστώσετε με μια βόλτα–, ενώ η κεντρική είναι της διοργάνωσης, με θεματική ομπρέλα την επέτειο των διακοσίων χρόνων.

Διακεκριμένες προσωπικότητες από όλο το φάσμα των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ο Γιάννης Σμαραγδής, ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου παίρνουν το λόγο για να προσεγγίσουν από διαφορετικές σκοπιές το επαναστατικό γεγονός, τα έργα που γέννησε και τη σημασία του για εμάς σήμερα.

49ο Φεστιβάλ Βιβλίου | Ζάππειο | Έως 19/9 | Δευτ.-Πέμ.: 6-10.30 μ.μ., Παρ.-Σάβ.: 6-11 μ.μ., Κυρ.: 10.30 π.μ.-3 μ.μ. & 6-10.30 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ψίθυροι στα Χέρια μου": Πώς τα στοιχεία της φύσης καθορίζουν τη ζωή μας

Η έκθεση συγκροτεί μια οπτική πανδαισία που έχει ως αφετηρία την εσωτερική πυξίδα της καλλιτέχνιδας Δήμητρας Σκανδάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/12/2022

Παιδικά εργαστήρια τέχνης στη Sianti

Η γκαλερί καλεί τους μικρούς φιλότεχνους να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια μέσα από τα οποία θα εξοικειωθούν με τον κόσμο της τέχνης και θα εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Συζητήσεις και εργαστήρια στο Atopos με αφορμή την έκθεση "The Tyvek Project"

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για το κοινό έως την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Η Cheapart μετακομίζει δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Η φετινή διοργάνωση Cheapart 2022 | Desire for Art έρχεται ανανεωμένη σε νέο χώρο, με πάνω από 90 καλλιτέχνες.

Art Athina 1993-2022: Μια εικαστική ιχνηλάτηση για την ελληνική φουάρ στο ΙΣΕΤ

Την αρχειακή έκθεση συνοδεύει ένα επετειακό λεύκωμα 360 σελίδων αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την ίδρυση της Art Athina.

"Ιχνουργήματα": Μια σειρά σχεδίων του Δημοσθένη Αγραφιώτη

Τα σχέδια αυτά έχουν δημιουργηθεί σε βάθος σαράντα χρόνων και παρουσιάζονται σε ποικιλία μεγεθών, χαρτιών, τεχνικών και εναλλακτικών τρόπων προβολής στο χώρο.

Η 8η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης διερευνά το ζήτημα της "γεωκουλτούρας"

Το συνολικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης παρουσιάστηκε σήμερα σε σχετική συνέντευξη τύπου.