«Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης»: Μια έκθεση με πρωτότυπα ντοκουμέντα για να περιδιαβείς το σύμπαν του μεγάλου συνθέτη

Μετά το θάνατο του Θεοδωράκη, το αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής παρίσταται ως φωτεινή λύτρωση.

«Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης»: Μια έκθεση με πρωτότυπα ντοκουμέντα για να περιδιαβείς το σύμπαν του μεγάλου συνθέτη

Το εκτόπισμα του Μίκη Θεοδωράκη ξεπερνάει τα όρια που θέτει το βιολογικό του σώμα και η ίδια η ζωή – είναι αιώνιος: «το έργο του, η ιστορία του και η δράση του, οι μνήμες του, είναι πέρα από όρια τοπικά, χρονικά, πέρα από κατηγορίες», όπως είχε πει χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τον Ιούνιο, στα εγκαίνια του εκθεσιακού αφιερώματος που στήθηκε στην Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», τιμώντας τον μεγάλο συνθέτη, του οποίου το έργο πολλάκις έχει ηχήσει στο Μέγαρο Μουσικής.

Σήμερα, μετά το θάνατό του, η έκθεση με τίτλο «Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» (η οποία είναι εκ νέου επισκέψιμη ύστερα απ’ τη διακοπή του καλοκαιριού) παρίσταται ως ιδανική ευκαιρία να περπατήσουμε το σύμπαν και τη ζωή του. «Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ενιαίο σύνολο», έλεγε ο ίδιος, «επιδιώκω τα έργα της ίδια περιόδου (και όχι μόνο) να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες».

Σημαντική πρωτιά της έκθεσης είναι ότι παρουσιάζονται τα πρωτότυπα ντοκουμέντα από το Αρχείο Μίκης Θεοδωράκης. Μια εξαιρετική ευκαιρία να περιδιαβούμε τις διαφορετικές πτυχές του μεγάλου δημιουργού.

Από αυτή τη ρήση προέκυψε ο τίτλος αλλά και το στήσιμο της έκθεσης: ένα αφήγημα με δεκαέξι επιμέρους ενότητες, όπου ο επισκέπτης, μέσα από πρωτότυπα ντοκουμέντα, περιδιαβαίνει διαφορετικές πτυχές και στάδια του μεγάλου μουσικού δημιουργού, ώστε να συνθέσει το παζλ του –πάντοτε φωτεινού– γαλαξία του. Από το συμφωνικό του έργο έως το λαϊκό τραγούδι κι απ’ τα νεανικά του χρόνια ως την πολιτική του δράση.

«Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης»: Μια έκθεση με πρωτότυπα ντοκουμέντα για να περιδιαβείς το σύμπαν του μεγάλου συνθέτη - εικόνα 1

Σημαντική πρωτιά της έκθεσης είναι ότι παρουσιάζονται τα πρωτότυπα ντοκουμέντα από το Αρχείο Μίκης Θεοδωράκης, το οποίο διαχειρίζεται ο Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής και –λόγω του όγκου του αλλά και της βαρύτητάς του– αποτελεί μόνιμα πόλο έλξης για φυσικούς αλλά και διαδικτυακούς επισκέπτες, αφότου ψηφιοποιήθηκε. Περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κάδρα, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και άλλο ποικίλο υλικό.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης στο συλληπητήριο μήνυμα που έστειλε για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη ανέφερε για το αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής ότι αποτελεί «μια έκθεση που πραγματικά σε κάνει να συνειδητοποιήσεις το τεράστιο μουσικό σύμπαν που δημιούργησε ο Μίκης, αλλά και την καταλυτική παρουσία και επίδρασή του στην καλλιτεχνική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας όλες αυτές τις δεκαετίες».

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης και το χρονικό όριο κάθε επίσκεψης (λόγω του περιορισμένου αριθμού επισκεπτών) είναι στα 45 λεπτά. Επισκέψιμη έως 30 Οκτωβρίου. Σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Σπάνιες συλλογές ψηφιακών έργων στην έκθεση "Above Olympus to the Dogstar"

Οι παράλληλοι κόσμοι των "Above Olympus" και του Τζόναθαν Βόιντ συναντιούνται σε είκοσι ειδικές οθόνες για NFTs.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

NFT Ελλήνων καλλιτεχνών στη Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, ένας χώρος με ιστορία 50 ετών, πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, υποστηρίζοντας την ψηφιακή τέχνη.

Η τέχνη μπαίνει στο "Αίνιγμα του Δάσους"

Εικαστικοί καλλιτέχνες, επιμελητές, θεωρητικοί αλλά και τροφοσυλλέκτες-τροφοσυνθέτες επισκέπτονται το "Αίνιγμα του Δάσους" μέσα από δικές τους εμπειρίες, έργα και αναζητήσεις.

"Time of Wonder": Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη μαγεία των Χριστουγέννων

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο της Γκαλερί Σκουφά θα παρουσιαστούν έργα από το ντεπό, γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Εγκλεισμοί: Eπισκεφτήκαμε την εικαστική έκθεση στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

48 Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση με έργα που εξετάζουν τις έννοιες του εγκλεισμού και του απόλυτου ελέγχου, σε μία από τις εκθέσεις της χρονιάς.

Ένα τρίπτυχο εκθέσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενεί στον εμβληματικό χώρο του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου 3 εκθέσεις που μιλούν για τις διαφορετικές όψεις ενός κομβικού για τον Ελληνισμό γεγονότος.

Τα "Lifescapes" του Βαγγέλη Βαγγελάτου σκιαγραφούν στιγμιότυπα του "ευ ζην"

Στη νέα του έκθεση, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μάς μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής.