«Κώστας Ακρίβος: Πότε διάβολος πότε άγγελος» - Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στο 14ο επεισόδιο του «Να ένα βιβλίο»

Το βιβλιοφιλικό podcast ανακαλεί τον ένδοξο ήρωα της επανάστασης του ‘21.

«Κώστας Ακρίβος: Πότε διάβολος πότε άγγελος» - Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στο 14ο επεισόδιο του «Να ένα βιβλίο»

Την ζωή και τον μύθο του Γεώργιου Καραϊσκάκη έρχεται να παραθέσει με ιστορική έρευνα, μαρτυρίες και λίγη μυθοπλασία μέσα στο βιβλίο του, ο Κώστας Ακρίβος. Έναν άνδρα που υπήρξε θρυλική φιγούρα και έπαιξε κομβικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, που σύμφωνα με την περιγραφή ενός Ελβετού ιατρού ήταν ευγενής, δίκαιος, φιλάνθρωπος, πολύ αγαπητός από τον λαό και με ειλικρινή αφοσίωση στο έθνος. Τι ήταν όμως πριν από όλα αυτά; Ο Καραϊσκάκης πολέμησε στο πλευρό του Αλί Πασά, ως σημαντικό μέλος της προσωπικής φρουράς του και επιτέλεσε κλέφτης στο ίδιο του το συνάφι.

Παρόλα αυτά, ο άνδρας που γεννήθηκε λίγο πριν το 1772 στα Άγραφα και με μόνη συντροφιά τα αγρίμια, κατάφερε να γίνει ένδοξος στρατηγός, του οποίου ο θάνατος βάρυνε και έπληξε με στεναχώρια όλο τον ελληνικό λαό. Τον κλαίνε όλοι ψιθυρίζοντας «Καραϊσκάση αρχηγέ». Ο τίτλος αποτελεί πιστή περιγραφή της ζωής, της προσωπικότητας και των πράξεων του Καραϊσκάκη. Τα αποσπάσματα του βιβλίου διαβάζει ο Στέλιος Μάινας ενώ ο βιβλιοκριτικός Κώστας Κατσουλάρης μοιράζεται τις σκέψεις του για τα στοιχεία που αναγράφονται στο βιβλίο.

«Να ένα βιβλίο»

Η σειρά podcast «Να ένα βιβλίο» επιλέγει και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκδόσεις, κυρίως πρόσφατες ή συζητημένες, με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Γωγώ Μπρέμπου να ζωντανεύουν τις λογοτεχνικές αφηγήσεις. Το «α» τη φιλοξενεί σε συνεργασία με το pod.gr, την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που ασχολείται αποκλειστικά με την ταχέως ανερχόμενη τάση του podcast, της υπηρεσίας που γεφυρώνει την έννοια της σειράς με τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε το επεισόδιο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.