Μια σκοτεινή περφόρμανς για το «Φάντασμα της Ελευθερίας» στο Αίθριο του Μεγάρου

Ο Σπύρος Βραχωρίτης παρουσιάζει in situ ένα στοχασμό πάν στο αινιγματικό κείμενο του Διονύσιου Σολωμού, «Γυναίκα της Ζάκυνθος».

Μια σκοτεινή περφόρμανς για το «Φάντασμα της Ελευθερίας» στο Αίθριο του Μεγάρου

Το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της θερμής –λόγω θερμοκρασίας αλλά και κινητικότητας– εικαστικής Αθήνας συμπληρώνει το annexM και η Άννα Καφέτση με τις δράσεις που ετοιμάζονται για τον καταπράσινο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, προσκαλώντας να χαρούμε τη δροσιά του με τις στοχαστικές προεκτάσεις που χαρίζει η σύγχρονη τέχνης.

Από το αινιγματικό πεζογράφημα του Διονύσιου Σολωμού, «Γυναίκα της Ζάκυνθος», το οποίο βεβαίως ούτε για το γυναικείο φύλο ούτε για το Ιόνιο νησί μιλάει αλλά για το είναι της ελευθερίας, δράττεται ο αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Σπύρος Βραχωρίτης για να θέσει τα δικά του ερωτήματα in situ. Μέσω μιας δοκιμιακής περφόρμανς δικής του σύλληψης και εκτέλεσης («Το φάντασμα της Ελευθερίας: Το θρίλερ της Γυναίκας της Ζάκυ[ν]θος»), αποπειράται να αναδείξει τη σκοτεινή αλληγορία του, συνοδεία βιντεοπροβολής.

«Οι απιστίες και η εμμονική σχέση του σκηνοθέτη με το κείμενο του Σολωμού», σημειώνει η Άννα Καφέτση, «ανάγονται στο μακρινό 1978 και στο πρώτο ερέθισμα που προκαλεί η οπτική επαφή με το ανορθόγραφο χειρόγραφο της Γινεκός. Πώς θα μπορούσε να αναπαρασταθεί το μη αναπαραστάσιμο; Στο εφήμερο Αρχείο των αέναων σκηνοθετικών επαναλήψεων, δοκιμών και λοξών ανατροπών του αιρετικού δημιουργού δεν διασώζονται βεβαιότητες. Πλην μιας. Ο Βραχωρίτης είναι ξεκάθαρος στον αφορισμό του. Η Γινέκα του ποιητή δεν ξεκλειδώνει με αντικλείδια ή μαγικές επικλήσεις. Παραβιάζεται».

Μια σκοτεινή περφόρμανς για το «Φάντασμα της Ελευθερίας» στο Αίθριο του Μεγάρου - εικόνα 1

Η περφόρμανς θα παρουσιαστεί (με δελτία ελεύθερης εισόδου) για μία μόνο βραδιά, την Πέμπτη 8 Ιουλίου (9 μ.μ.). Παράλληλα, το βίντεο έργο θα είναι διαθέσιμο προς θέαση από 22 Ιουλίου στον Κήπο του Μεγάρου, με την ομαδική έκθεση «Marginalia».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.