Μια σκοτεινή περφόρμανς για το «Φάντασμα της Ελευθερίας» στο Αίθριο του Μεγάρου

Ο Σπύρος Βραχωρίτης παρουσιάζει in situ ένα στοχασμό πάν στο αινιγματικό κείμενο του Διονύσιου Σολωμού, «Γυναίκα της Ζάκυνθος».

Μια σκοτεινή περφόρμανς για το «Φάντασμα της Ελευθερίας» στο Αίθριο του Μεγάρου

Το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της θερμής –λόγω θερμοκρασίας αλλά και κινητικότητας– εικαστικής Αθήνας συμπληρώνει το annexM και η Άννα Καφέτση με τις δράσεις που ετοιμάζονται για τον καταπράσινο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, προσκαλώντας να χαρούμε τη δροσιά του με τις στοχαστικές προεκτάσεις που χαρίζει η σύγχρονη τέχνης.

Από το αινιγματικό πεζογράφημα του Διονύσιου Σολωμού, «Γυναίκα της Ζάκυνθος», το οποίο βεβαίως ούτε για το γυναικείο φύλο ούτε για το Ιόνιο νησί μιλάει αλλά για το είναι της ελευθερίας, δράττεται ο αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Σπύρος Βραχωρίτης για να θέσει τα δικά του ερωτήματα in situ. Μέσω μιας δοκιμιακής περφόρμανς δικής του σύλληψης και εκτέλεσης («Το φάντασμα της Ελευθερίας: Το θρίλερ της Γυναίκας της Ζάκυ[ν]θος»), αποπειράται να αναδείξει τη σκοτεινή αλληγορία του, συνοδεία βιντεοπροβολής.

«Οι απιστίες και η εμμονική σχέση του σκηνοθέτη με το κείμενο του Σολωμού», σημειώνει η Άννα Καφέτση, «ανάγονται στο μακρινό 1978 και στο πρώτο ερέθισμα που προκαλεί η οπτική επαφή με το ανορθόγραφο χειρόγραφο της Γινεκός. Πώς θα μπορούσε να αναπαρασταθεί το μη αναπαραστάσιμο; Στο εφήμερο Αρχείο των αέναων σκηνοθετικών επαναλήψεων, δοκιμών και λοξών ανατροπών του αιρετικού δημιουργού δεν διασώζονται βεβαιότητες. Πλην μιας. Ο Βραχωρίτης είναι ξεκάθαρος στον αφορισμό του. Η Γινέκα του ποιητή δεν ξεκλειδώνει με αντικλείδια ή μαγικές επικλήσεις. Παραβιάζεται».

Μια σκοτεινή περφόρμανς για το «Φάντασμα της Ελευθερίας» στο Αίθριο του Μεγάρου - εικόνα 1

Η περφόρμανς θα παρουσιαστεί (με δελτία ελεύθερης εισόδου) για μία μόνο βραδιά, την Πέμπτη 8 Ιουλίου (9 μ.μ.). Παράλληλα, το βίντεο έργο θα είναι διαθέσιμο προς θέαση από 22 Ιουλίου στον Κήπο του Μεγάρου, με την ομαδική έκθεση «Marginalia».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".