Άνοιξε η Αυλή των Θαυμάτων, το πρώτο κομμάτι του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Το βάπτισμα του πυρός στο αναγεννημένο μουσείο γίνεται με την έκθεση «Αντίδωρα του ’21: Ήρωες και σύμβολα».

Άνοιξε η Αυλή των Θαυμάτων, το πρώτο κομμάτι του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Αρχίζει η πόλη να δρέπει τους καρπούς της πολύχρονης μετεγκατάστασης και αναβάθμισης του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, για την οποία –σημειωτέον– χρειάστηκαν δύο φάσεις γενναίας χρηματοδότησης από τον ΠΕΠ Αττικής (2007-2013 & 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ), καθώς το πρώτο μέρος του μουσείου αποκαλύπτεται με μια περιοδική έκθεση στο πλαίσιο της επετείου για τα διακόσια χρόνια.

Ενώ συνεχίζονται οι εργασίες σε δεκαεπτά ακόμη κτίρια του οικοδομικού συμπλέγματος στο Μοναστηράκι (μεταξύ των οδών Άρεως, Αδριανού, Κλάδου και Βρυσακίου), το κτίριο Κ, η λεγόμενη «Αυλή των Θαυμάτων», είναι το πρώτο που ανοίγει για το κοινό, έχοντας μεταμορφωθεί εσωτερικά σε σύγχρονο εκθεσιακό χώρο αλλά διατηρώντας παράλληλα ατόφιο το κέλυφος του κτιρίου.

Το βάπτισμα του πυρός στο αναγεννημένο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού γίνεται με την έκθεση «Αντίδωρα του ’21: Ήρωες και σύμβολα» (έως τον Ιούνιο του 2022), όπου αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου και τρία προσωπικά αντικείμενα της Βασίλισσας Όλγας από τις Συλλογές του Τατοΐου παρουσιάζονται σε διάλογο με έργα δύο καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, του ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκη και του ποιητή Μιχάλη Γκανά. Μορφές αγωνιστών, σημαίες, φουστανέλες και τσαρούχια, όπλα και καράβια, κεντήματα, τάματα, ξυλόγλυπτα, φιγούρες του θεάτρου σκιών, αντικείμενα χρηστικά και εορτών συνυπάρχουν με τους στίχους και τους καμβάδες, αναδεικνύοντας ιδέες και σύμβολα, πρόσωπα και στοιχεία της κοινής ιστορικής μας μνήμης.

Άνοιξε η Αυλή των Θαυμάτων, το πρώτο κομμάτι του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού - εικόνα 1
Άνοιξε η Αυλή των Θαυμάτων, το πρώτο κομμάτι του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού - εικόνα 2

Η είσοδος στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων είναι από την οδό Κλάδου 9 και παρότι μένει ακόμη μεγάλο κομμάτι που μέλλει να παραδοθεί (ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι το 2023), είναι μια καλή ευκαιρία να γευτούμε το ιδιαίτερο αποτύπωμα του νέου μουσείου: ένας συγκερασμός παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, φυσικού-αστικού περιβάλλοντος και σύγχρονης κατεύθυνσης με τεχνολογικά εργαλεία.

Συνολικά το ανάπτυγμα του μουσείου περιλαμβάνει δεκαοκτώ κτίρια, τα οποία συνθέτουν μια γειτονιά της Αθήνας των αρχών του 20ου αιώνα: κτήρια εξαιρετικά διατηρημένα που αποκαταστάθηκαν και διαμορφώθηκαν για να φιλοξενήσουν τις πολύτιμες συλλογές του μουσείου. Ανάμεσα στο οποία και βαριάς σημασίας αρχιτεκτονήματα όπως το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, η οικία Δραγούμη και το υπέροχο Τζαμί Τζισταράκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η έκθεση "Φαληρόθεν. Ανάμεσα σε δύο κόσμους" αποκαλύπτει ψηφίδες του αρχαιολογικού παρελθόντος του Πειραιά

Ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα, από τη σωστική ανασκαφή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου παρουσιάζονται στην περιοδική έκιθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

27/09/2022

"…έτσι τα αφηγήθηκα": Η αινιγματική ζωγραφική του Δημήτρη Παπανικολάου

Γυναικείες φιγούρες, χρηστικά αντικείμενα και νεκρές φύσεις απεικονίζονται στα έργα που θα παρουσιάσει η Art Zone 42.

"Peace by Peace": Ένα αντιπολεμικό πρότζεκτ στο TAF

Η έκθεση εικονογράφησης αποτελεί δημιουργία της κολεκτίβας "Futurenice".

Ένας νέος χώρος τέχνης εγκαινιάζεται στον Λυκαβηττό

Το νεοσύστατο VS Athens art gallery υποδέχεται το κοινό με την έκθεση "Perfect Machine" της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου.

Μια βόλτα στο "Φανταστικό Μουσείο του Στάθη Βατανίδη

Ο Στάθης Βατανίδης δημιουργεί μια σειρά έργων αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγαλύτερους Δημιουργούς της κλασσικής και σύγχρονης τέχνης.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη γκαλερί, δύο καταξιωμένες εικαστικοί στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και το σίκουελ της έκθεσης "True Believers" ανάμεσα στις εκθέσεις που θα δούμε τις επόμενες μέρες στην πόλη.