«You and AI»: Έκθεση με έργα τεχνητής νοημοσύνης έρχεται στο Πεδίον του Άρεως

Σε διοργάνωση της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, επιδραστικοί multimedia εικαστικοί απλώνουν τα κλαδιά τους στο μεγάλο αστικό πάρκο.

«You and AI»: Έκθεση με έργα τεχνητής νοημοσύνης έρχεται στο Πεδίον του Άρεως

Update: Οι ημερομηνίες της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «You and AI» στο Πεδίον του Άρεως παραμένουν τελικά 2από 4/6 έως 18/7, αλλά λίγα έργα θα είναι προς θέαση από 2 Ιουλίου.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί αναμφίβολα το πιο φλέγον θέμα του σήμερα, αν εξαιρέσουμε το χτύπημα της πανδημίας. Τόσο διότι το ρήγμα που θα προκληθεί στο ρου της ιστορίας από την ευρεία εφαρμογή της θα είναι πρωτόγνωρο για κάθε μας εμπειρία –συχνά, παραλληλίζεται με την επανάσταση που έφερε ο ηλεκτρομαγνητισμός–, όσο και γιατί ήδη αποτελεί κομμάτι της ζωής μας, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε: από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μέσω αλγορίθμων επιλέγουν το περιεχόμενο που σερβίρουν έως την αναγνώριση προσώπου, τους έξυπνους διορθωτές κειμένου και τα κουίζ ασφαλείας που συμπληρώνουμε, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ.

Σε αυτή την πραγματικότητα επικεντρώνεται η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για το καλοκαίρι του 2021, επιστρέφοντας στο Πεδίον του Άρεως με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που μέλλει να ξαφνιάσει όποιον επισκέπτη περπατά στα δρομάκια του πάρκου. Είκοσι τέσσερα πρωτότυπα έργα τέχνης που καταπιάνονται με την τεχνητή νοημοσύνη (ή/και τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο) παρουσιάζονται στο «You and AI», από 24 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου, μέσα στο τοπίο του μεγάλου αστικού πάρκου, προκαλώντας την περιέργεια και την αγωνία ώστε να έρθουμε εγγύτερα στα νευρωνικά δίκτυα, τις βάσεις δεδομένων, τις έξυπνες μηχανές και, γενικότερα, το «άλλο» της τεχνολογίας.

Εμείς ελέγχουμε τη μηχανή ή η μηχανή εμάς; Πώς διαβάζουν οι τεχνολογίες την πόλη που ζούμε και πώς αντιλαμβάνονται το σύμπαν, το χρόνο ή αόριστες έννοιες όπως η θρησκεία και η ανθρωπότητα; Τι συμβαίνει, δε, όταν μια μηχανή σε βλέπει ως «μη φυσιολογικό» ή δεν σε αναγνωρίζει καν;

Καταξιωμένοι διεθνείς καλλιτέχνες αλλά και μερικές εγχώριες φωνές, όπως η βραβευμένη Κυριακή Γονή, παρουσιάζουν πρόσφατης ή και φετινής παραγωγής έργα (3D γλυπτά, εγκαταστάσεις και, κυρίως, ψηφιακά έργα σε μεγάλες οθόνες υψηλής ανάλυσης), σε τρία σημεία στο Πεδίο, τα οποία αντιστοιχούν και στις τρεις θεματικές που θίγει η έκθεση «You and AI»: τη σχέση ατόμου και AI, το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη διαμόρφωση της πολιτικής διαδικασίας καθώς και τη δύναμη των «μηχανών» πάνω στη φύση.

«You and AI»: Έκθεση με έργα τεχνητής νοημοσύνης έρχεται στο Πεδίον του Άρεως - εικόνα 1

Η διαδρομή ξεκινάει μπροστά στο άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, συνεχίζει προς την κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι και την καντίνα «Γαρδένια», περνάει από την Υδάτινη Διαδρομή και καταλήγει στην Πλατεία Οικονομίδη, έξω από το Θέατρο Άλσος. Επίσης, έργα τοποθετούνται στο θέατρο Αλίκη.

Νέα ερωτήματα, σκέψεις αλλά και προοπτικές ανοίγονται στο τραπέζι, όπως ο φεμινισμός δεδομένων, η αλλόκοτη γλώσσα της μηχανικής μάθησης, η ποίηση της τεχνολογίας και η συζήτηση μιας καλλιτέχνιδας με την Peccy, τη μασκότ της Amazon. Κάθε έργο συνοδεύεται από ένα ηχοτοπίο, το οποίο ενεργοποιείται όταν πλησιάζετε. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο τυχαίο και το προσχεδιασμένο, το ψηφιακό και το αληθινό, το φανταστικό και το υπαρκτό, τότε ξεκινάει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένας νέος χώρος τέχνης εγκαινιάζεται στον Λυκαβηττό

Το νεοσύστατο VS Athens art gallery υποδέχεται το κοινό με την έκθεση "Perfect Machine" της ζωγράφου και γλύπτριας Βάνιας Στέφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2022

Μια βόλτα στο "Φανταστικό Μουσείο του Στάθη Βατανίδη

Ο Στάθης Βατανίδης δημιουργεί μια σειρά έργων αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγαλύτερους Δημιουργούς της κλασσικής και σύγχρονης τέχνης.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Το πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη γκαλερί, δύο καταξιωμένες εικαστικοί στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων και το σίκουελ της έκθεσης "True Believers" ανάμεσα στις εκθέσεις που θα δούμε τις επόμενες μέρες στην πόλη.

"reality check ΙΙ: inner sanctum": Ο Κώστας Πράπογλου και 24 νέοι καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού στο Δαφνί

Ο επιμελητής του πρώτου κεφαλαίου του "reality check" επιστρέφει στην πρώην ψυχιατρική κλινική στο Δαφνί με το σίκουελ "inner sanctum" και, μαζί με μερικούς από τους καλλιτέχνες του φετινού πρότζεκτ, μας μιλά για τις νέες ενδιαφέρουσες αναγνώσεις που επιδιώκονται.

Οι μυθικές συνθέσεις της Αλεξάνδρας Μπενάκη

Στην Contemporary Athens Fine Art Gallery παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας.

Τι αντιπροσωπεύει το "ΜΩΒ" για τον Δημήτρη Μυτά;

Ο καλλιτέχνης εγκαινιάζει την ατομική του έκθεση φωτογραφίας στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ.