The Queer Archive Festival: Η queer ταυτότητα διεκδικεί ξανά το χώρο της στην πόλη

Απρόσμενοι χώροι στο κέντρο της πόλης, από ανεξάρτητα artist-run spaces και σινεμά έως το Πεδίον του Άρεως και τον Εθνικό Κήπο, υποδέχονται Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες.

The Queer Archive Festival: Η queer ταυτότητα διεκδικεί ξανά το χώρο της στην πόλη

Εάν δεν είχε μετατεθεί το Athens Pride Week, θα λέγαμε με βεβαιότητα πως ο Ιούνιος στην Αθήνα, πέρα απ’ τη χαρά της επιστροφής σε θέατρα και σινεμά, περιλαμβάνει πρωτοφανή ανοιχτότητα στις διαφορετικές σεξουαλικές ταυτότητες και την κουλτούρα τους. Διότι ακόμη ένα δυναμικό φεστιβάλ που προωθεί τη συμπεριληπτικότητα από τη σκοπιά του πολιτισμού έρχεται και διασπείρεται –για δεύτερη χρονιά– στην πόλη.

Με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, το The Queer Archive Festival, αφού συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό με μεγάλη επιτυχία πέρυσι, επιστρέφει από 3 έως 6 Ιουνίου με ένα πρωτότυπο, παιχνιδιάρικο και συνάμα τολμηρό πρόγραμμα πολυμεσικών εμπειριών. Απρόσμενοι χώροι στο κέντρο της πόλης, από ανεξάρτητα artist-run spaces και σινεμά έως το Πεδίον του Άρεως και τον Εθνικό Κήπο, μετατρέπονται για μερικά λεπτά σε εστίες έκφρασης της queer καλλιτεχνικής σκηνής και κουλτούρας

Έλληνες καλλιτέχνες (μεταξύ των ονομάτων ο Βασίλης Κεκάτος, η Χριστίνα Τριχά κ.ά.) και διεθνείς συμμετοχές που προέκυψαν από το πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας Onassis AiR, όπως και νέα ανερχόμενα ταλέντα συμπράττουν στο πρόγραμμα και παρουσιάζουν βίντεο-εγκαταστάσεις, εκθέσεις, περιπάτους, συζητήσεις, διαδραστικά έργα τέχνης και περφόρμανς που αφορούν θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου.

The Queer Archive Festival: Η queer ταυτότητα διεκδικεί ξανά το χώρο της στην πόλη - εικόνα 1

Ξεχωρίζει το «Life Guarding» του διεθνώς αναγνωρισμένου φωτογράφου Wolfgang Tillmans, ένα βίντεο-κολάζ που εξερευνά τη ρευστότητα μέσα από εικόνες κατακερματισμένων ανθρώπινων μελών, φρούτων, εντόμων και κυμάτων (Space 52), όπως και το «Drag Bus Tour» που ετοιμάζεται με ζωντανές περφόρμανς από καλλιτέχνες της εγχώριας drag σκηνής.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".