«Ημέρες Θάλασσας 2021»: Ο Πειραιάς γιορτάζει ξανά και καλεί να τον χαρούμε

Δεκάδες δωρεάν δράσεις απλώνονται για το κοινό με επίκεντρο τη θάλασσα, όπως εν πλω ξεναγήσεις, υποβρύχιες βουτιές και κινηματογραφικές προβολές με θέα το ηλιοβασίλεμα.

«Ημέρες Θάλασσας 2021»: Ο Πειραιάς γιορτάζει ξανά και καλεί να τον χαρούμε

Μετά τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας το 2015 και την αποδοχή που αφουγκράστηκε ο Δήμος Πειραιά ως τιμώμενη πόλη-λιμάνι εκείνης της χρονιάς, γεννήθηκε μια διοργάνωση με επίκεντρο τη θάλασσα και το μέτωπο του Πειραιά, η οποία επιστρέφει έκτοτε κάθε Μάιο (με εξαίρεση το 2020 που έγιναν μόνο κάποιες φωταγωγήσεις το φθινόπωρο, λόγω πανδημίας), αναπτερώνοντας το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών με διάφορες δράσεις, πάντοτε δωρεάν.

Με την εγκράτεια που προστάζουν οι ημέρες αλλά και άσβεστη όρεξη να ανταμώσουμε πάλι στο λιμάνι της πρωτεύουσας, οι «Ημέρες Θάλασσας» επιστρέφουν απ’ τις 28 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου για να χαρίσουν «ευχάριστη πνοή στην καθημερινότητά μας», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. Το άτυπο σύμβολο της διοργάνωσης, η τριήρης «Ολυμπιάς» από το Πολεμικό Ναυτικό –ένα μοναδικό λειτουργικό αντίγραφο της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ.–, έχει δέσει στο Πασαλιμάνι, κερδίζοντας τα βλέμματα μικρών και μεγάλων με το μήκος της καρίνας της, ενώ οι εκδηλώσεις απλώνονται σε διάφορα σημεία, θεσμούς και φορείς της πόλης, σύμφωνα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Όρμος της Αφροδίτης μετατρέπεται σε θερινό σινεμά για τρεις ημέρες (4-6/6), οργανώνοντας προβολές με θέα το ηλιοβασίλεμα, επίσης επιστρέφει η σκυταλοδρομία κολύμβησης για τη στήριξη κοινωφελούς οργανισμού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πειραιά «Ανδρέας Γαρύφαλλος» (3/6), μάλιστα με ανοιχτή συμμετοχή για όποιον θέλει να βουτήξει, ενώ στα πιο ενδιαφέροντα του προγράμματος είναι οι εν πλω ξεναγήσεις με πλοιάριο, μια περιπατητική ξενάγηση στα 2.500 χρόνια ιστορίας του μεγάλου λιμανιού (2/6) και o εθελοντικός υποβρύχιο καθαρισμός βυθού, που διοργανώνεται επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6).

Παράλληλα, ο προαύλιος χώρος του Ναυτικού Μουσείου μετατρέπεται σε Πάρκο Ποδηλάτου & Κυκλοφοριακής Αγωγής για όλο το φεστιβάλ, η Πλατεία Κανάρη σε πάρκο ανακύκλωσης κι η Πλατεία Αλεξάνδρας γεμίζει με χρώματα κι αρώματα για τη «Γιορτή των Λουλουδιών». Πολλές εκθέσεις στις γκαλερί και αρχαιολογικές ξεναγήσεις στα μουσεία προτείνονται για να γνωρίσετε από διαφορετικές πλευρές την ταυτότητα του Πειραιά, στήνονται μικρές παραστάσεις-τσίρκο και συναυλίες (συμμετέχουν τα Κίτρινα Ποδήλατα) για να διασκεδάσετε και, συνολικά, προτείνονται δεκάδες αφορμές ώστε να χαρούμε το παραλιακό άκρο της πρωτεύουσας.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.