Σε τροχιά ανάπλασης μπαίνει ο Λόφος των Νυμφών, η Πνύκα κι ο Λόφος Φιλοπάππου

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η προγραμματική συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Αθηναίων για τις παρεμβάσεις προς ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στα δυτικά της Ακρόπολης.

Σε τροχιά ανάπλασης μπαίνει ο Λόφος των Νυμφών, η Πνύκα κι ο Λόφος Φιλοπάππου

«Από την Πνύκα και το μνημείο του Φιλοπάππου, μέχρι τα πλακόστρωτα του Πικιώνη και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, οι δασώδεις λόφοι στα δυτικά της Ακρόπολης ταυτίζονται με την εξέλιξη της πρωτεύουσας στο πέρασμα του χρόνου», σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επ’ αφορμή της έγκρισης που έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τις παρεμβάσεις (σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων) στους τρεις λόφους που πλαισιώνουν από τη δυτική πλευρά την Ακρόπολη, στον Λόφο των Νυμφών, στην Πνύκα στον Λόφο Φιλοπάππου. Ύστερα από το πρόγραμμα για την Ακαδημία Πλάτωνος, ένας ακόμη τόπος υψίστης αρχαιολογικής σημασίας που σηκώνει πληθώρα βελτιώσεων, μπαίνει σε τροχιά ανάπλασης.

Στην προγραμματική σύμβαση αναφέρεται η εταιρεία Ο.Τ.Α. «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πάρκο Α.Ε», με αντικείμενο την «Ανάπλαση, αποκατάσταση και ανάδειξη των Δυτικών Λόφων Ακρόπολης» και οι παρεμβάσεις στοχεύουν στους εξής άξονες: προστασία και ανάδειξη μνημείων του αρχαιολογικού χώρου, ασφάλεια των επισκεπτών και των μνημείων, βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδα και πανίδα) και αρμονική ένταξή του στο αρχαιολογικό τοπίο, καθώς και εξάλειψη των παραγόντων επικινδυνότητας (πυρκαγιά, κατολισθήσεις, επισφαλή σημεία διαδρομών, παραβατικότητα).

Η υλοποίηση του έργου δρομολογείται σε βάθος τετραετίας, σύμφωνα με το τωρινό χρονοδιάγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία-ανάπτυξη γεωχωρικής υποδομής, η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και αναβάθμισης σε υποδομές, εξοπλισμό, πράσινο και μείωση επικινδυνότητας, η εκπόνηση μελετών για όλα τα προβλεπόμενα έργα, η εκτέλεση αυτών, καθώς και οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των έργων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.