
Μετά από πέντε μήνες στον πάγο, ο πολιτισμός γνέφει προς τους πολίτες για αποσυμπίεση και χαλάρωση από το κλίμα του παρατεταμένου εγκλεισμού, μέσω των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, για τους οποίους αποφασίστηκε η επαναλειτουργία από την Δευτέρα 22 Μαρτίου (με κανονικό, μη διευρυμένο ωράριο), στο πλαίσιο των μέτρων χαμηλού επιδημιολογικού αποτυπώματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών και τον έλεγχο της εξάπλωσης περιλαμβάνουν, βεβαίως, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής, ενώ για να μην δημιουργείται συμφόρηση στα εκδοτήρια αποφασίστηκε ανώτατο όριο τριών ατόμων κατά την υποδοχή, με εξαίρεση μέλη της ίδια οικογενείας. Επίσης, λόγω των περιορισμών μετακίνησης που παραμένουν σε ισχύ, δυνατότητα επίσκεψης δίνεται μόνον σε χώρους εντός του οικείου δήμου (μέσω μηνύματος 6 στο 13033), είτε με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Η ευκαιρία της απόδρασης, επομένως, σε αντίθεση με την περσινή περίοδο που και τότε είχαν εκκινήσει πρώτοι οι αρχαιολογικοί χώροι, εξαρτάται απόλυτα από τον τόπο κατοικίας και τη φυσική κατάσταση (άρα και την ηλικία) του επισκέπτη. Φυσικά, στους περιπατητές του κέντρου αναλογεί μεγάλο μερίδιο επιλογών, αφού σε μια εκτενή πεζοπορική εξόρμηση μπορούν να εντάξουν, για παράδειγμα, τον εμβληματικό Ναό του Ολυμπίου Διός και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμικού που αποτελεί το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, να ανηφορίσουν στον καταπράσινο Λόφο της Πνύκας όπου συγκαλούταν η Εκκλησία του Δήμου ή να επισκεφθούν την Ακρόπολη, κρίνοντας ιδίοις όμμασι τις αλλαγές που συνέβησαν πρόσφατα.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες, παρέχοντας τους μια δυνατότητα αποσυμπίεσης από την πολύμηνη καραντίνα, αλλά και προσφέροντας την ευκαιρία ενός ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού περιπάτου».
Δείτε εδώ αναλυτικά τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και βρείτε τον πιο κοντινό σας.