Athens Streaming | «Βαβυλωνία» με υπογραφή Κακλέα, νέοι χορογράφοι από τη Στέγη και οι «Παρόντες» στη μάχη με τον Covid-19

Ντοκιμαντέρ, παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις και εκθέσεις. Δείτε όσα ξεχωρίζουν στις διαδικτυακές πρεμιέρες (15-21/3).

Athens Streaming | «Βαβυλωνία» με υπογραφή Κακλέα, νέοι χορογράφοι από τη Στέγη και οι «Παρόντες» στη μάχη με τον Covid-19

Το νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου («Agora II – Δεσμώτες», σειρά Εξάντας) παραμένει διαθέσιμο διαδικτυακά έως 19 Μαρτίου, με συγκεκριμένες ώρες προβολών και χωρίς εισιτήριο, μεταφέροντας εικόνες και μαρτυρίες από την πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον Covid-19. Από το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, έως διευθυντές νοσοκομείων και προσωπικό που ήρθαν αντιμέτωποι με ελλείψεις ή την υπερβολική πίεση των ΜΕΘ, αλλά και κληρικούς που τοποθετούνται στο θέμα της θείας κοινωνίας, το πολιτικό-κοινωνικό έργο «Παρόντες» είναι μια άμεση καταγραφή ιστοριών που αποκαλύπτει το παρασκήνιο όσων βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο. Πρόγραμμα προβολών εδώ.

«Η Ελλάδα είναι η Βαβυλωνία, αυτή η ευλογημένη χώρα με τον ήλιο της και τα κοινωνικά σκοτάδια, τα γλέντια και τους εμφυλίους, τη μεσογειακή ψυχή που είναι γεμάτη πάθος και αντιφάσεις, θάλασσα και γκρεμούς – αυτή την Ελλάδα σατιρίζει ο Βυζάντιος με πηγαίο χιούμορ, πολλή αγάπη και έντονη κριτική ματιά», αναφέρει ο Γιάννης Κακλέας στο συνοδευτικό κείμενο της «Βαβυλωνίας» που παρουσιάζεται ζωντανά στις 20 Μαρτίου, ως τελευταία παραγωγή από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού για τη φετινή σεζόν. Πρόκειται για ένα γνήσιο λαϊκό έργο, μια κωμωδία γραμμένη το 1836, όταν η Ελλάδα πάσχιζε να βρει την ταυτότητά της, που όμως παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη. Εισιτήρια (€ 8) εδώ.

Athens Streaming | «Βαβυλωνία» με υπογραφή Κακλέα, νέοι χορογράφοι από τη Στέγη και οι «Παρόντες» στη μάχη με τον Covid-19 - εικόνα 1

Σχεδιασμένο εξ αρχής για ψηφιακή θέαση και σε συνθήκες παραγωγής «από το σπίτι», το καθιερωμένο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης δράττεται της ευκαιρίας των ειδικών περιστάσεων για να εξερευνήσει περαιτέρω το πεδίο του σύγχρονου χορού, σε συνάρτηση με τεχνολογικά εργαλεία (βλ. go-pro κάμερες, chat rooms, stories) και συνεργασίες των χορευτών με επαγγελματίες της ψηφιακής και της κινηματογραφικής σφαίρας. Με σύνθημα ««είμαστε εδώ, χορεύοντας», καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς καταθέτουν έντεκα έργα που δημιούργησαν το τελευταίο δίμηνο, αποτυπώνουν με κινήσεις τη στιγμή και την κατάσταση, διατηρώντας το στοιχείο του χιούμορ και του απρόσμενου με στιγμιότυπα που περιλαμβάνουν χορευτικά μαθήματα μαγειρικής και περιπατητικές περφόρμανς. Συντονιστείτε στο YTB κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, 20 και 21 Μαρτίου.

Μέσα από την ιστορία της μικρής Μόλυ, ενός κοριτσιού που δραπετεύει από το καταπιεστικό περιβάλλον του ορφανοτροφείου προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρό της, να γίνει ακροβάτισσα σε τσίρκο, μια ομάδα από ταλαντούχους ζογκλέρ, κορίτσια-λάστιχο και κλόουν προσγειώνεται στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, συνοδεία οκταμελούς μπάντας, για να μεταφέρει κάθε θεατή στα χρόνια της παιδικής αθωότητας. Πρόκειται για το τσίρκο Cachivache και την παράσταση «Το όνειρο της Μόλυ» που προβάλλεται διαδικτυακά έως 22 Μαρτίου. Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας (€ 10) εδώ.

Athens Streaming | «Βαβυλωνία» με υπογραφή Κακλέα, νέοι χορογράφοι από τη Στέγη και οι «Παρόντες» στη μάχη με τον Covid-19 - εικόνα 2

Ο σπουδαίος τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, ένας από τους πλέον ταλαντούχους τζάζμεν της ελληνικής σκηνής, καταφτάνει στη σκηνή του Half Note με συνθέσεις από όλη τη δισκογραφική του πορεία, στην οποία αποτυπώνεται η αέναη αναζήτησή του προς το καινούργιο, από το επιτυχημένο ακουστικό άλμπουμ-αφιέρωμα στου Pink Floyd ως το ambient και ηλεκτρικό δίσκο «One Inch of Love». Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη από 20 Μαρτίου. Αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (€ 10) εδώ.

Συγγένειες και επιρροές των πρώτων ελληνικών συνταγμάτων με εκείνα της Δύσης και τη φιλοσοφία του Διαφωτισμού, άγνωστες πτυχές αλλά και κομβικές στιγμές στην εξέλιξη της συνταγματικής μας ιστορία πρόκειται να αναδειχθούν μέσα από το διήμερο συνέδριο που διοργανώνει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21, στις 19 και 20 Μαρτίου («Η γένεση του ελληνικού συνταγματισμού»). Συντονιστείτε εδώ.

Ανάλογη θεματική αλλά σε πιο απλοποιημένη μορφή, με στόχο το παιδικό κοινό, προτείνει η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση με τον αγαπημένο παρουσιαστή και συγγραφέα Χρήστο Δημόπουλο να συντονίζεται την Κυριακή 21 Μαρτίου (6 μ.μ.) μέσω Zoom, για να μιλήσει για το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας και τη ζωή των παιδιών εκείνα τα χρόνια, με αφορμή το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Οι περιπέτειες του ήπιου θερμοκήπιου». Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Athens Streaming | «Βαβυλωνία» με υπογραφή Κακλέα, νέοι χορογράφοι από τη Στέγη και οι «Παρόντες» στη μάχη με τον Covid-19 - εικόνα 3

Μια ευχάριστη απόδραση σε έναν σύμπαν μεταξύ του πραγματικού κόσμου και αυτού των κόμικς προσφέρει ο εικαστικός Μαρκ Μαλρόνεϊ μέσα από την έκθεση «Let’s get started» που παρουσιάζεται στη γκαλερί Allouche Benias, μέσω (υψηλής σε ποιότητα) διαδικτυακής περιήγησης προς το παρόν, που αποτυπώνει το περίτεχνο εσωτερικό του νεοκλασικού στο Κολωνάκι μαζί με τη νέα σειρά έργων, φιλοτεχνημένη μέσα στην πανδημία. Με σουρεαλιστική διάθεση, οι πλούσιες σε χρώμα απεικονίσεις του Μαλρόνεϊ παίζουν με το βίαιο, το γκροτέσκο και τους φόβους της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στο πλαίσιο της δεκαήμερης ψηφιακής εκστρατείας κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης Respect Art Workers, την Πέμπτη 18 Μαρτίου, οι «Βραδινές Βόλτες» –μια διαδικτυακή σειρά συζητήσεων με καλλιτέχνες– φιλοξενεί τις Eριφίλη Γιαννακοπούλου, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Αμαλία Καβάλη και Κατερίνα Μαυρογεώργη, μέλη του WOM.A. - Women In Arts, προκειμένου να μιλήσουν για το ελληνικό #metoo, τη δράση αλλά και τους στόχους της πρωτοβουλίας στην οποία ανήκουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.