#Psofos: Συντονιστείτε στη συζήτηση της Στέγης για τη ρητορική μίσους που οργιάζει στα social media

Νέα πρεμιέρα στο πλαίσιο της σειράς συζητήσεων για την ελληνική κοινωνία «Society Uncensored».

#Psofos: Συντονιστείτε στη συζήτηση της Στέγης για τη ρητορική μίσους που οργιάζει στα social media

Μέσα στην ελευθερία και την ανωνυμία που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ρητορική μίσους βρήκε το ιδανικό έδαφος για να ακουστεί φωναχτά, να διογκωθεί και να παρακινήσει σε κακοποιητικές πράξεις. Στερεότυπα για το φύλο και το σώμα, ομοφοβία, ξενοφοβία, αντισημιτισμός, απαξίωση της διαφορετικότητας και καθαρό μίσος εκφράζονται αφειδώς με κάθε ευκαιρία από χρήστες που πληκτρολογούν οργισμένα πίσω απ’ την οθόνη του υπολογιστή τους ενώ οι πλατφόρμες κυνηγούν το «προσβλητικό ή απειλητικό» περιεχόμενο χωρίς διαφανή κριτήρια, όπως δίδαξε η πρόσφατη ιστορία του ελληνικού ίντερνετ.

Ποιες λέξεις είναι τόσο κακοποιητικές που δεν χωράνε σε κανένα περιεχόμενο; Πόσο διακριτή είναι η ρητορική μίσους που διώκεται ποινικά; Και ποια είναι τελικά η σχέση πολιτικής ορθότητας και ελευθερίας του λόγου;

Με σκοπό να αποτυπώσει έναν ειλικρινή διάλογο επί του θέματος, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της σειράς συζητήσεων για την ελληνική κοινωνία «Society Uncensored», συγκέντρωσε οκτώ ετερόκλητους ομιλητές τον Ιανουαρίου του 2021, όταν το ελληνικό #MeToo είχε αρχίσει να εμφανίζεται και είχαν μόλις συμβεί τα σοκαριστικά γεγονότα στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον. Ο κωμικός Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, η δημοσιογράφος-συγγραφέας Ξένια Κουναλάκη, οι YouΤuber Σοφία Ντόντη και Kωνσταντίνος Τσάχαλος, η ερευνήτρια Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη, ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος και ο Βασίλης Μπίμπας από το Ίδρυμα Ωνάση συνομιλούν με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μένεγο.

Συντονιστείτε στην πρεμιέρα του «#Psofos: Η ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», την Κυριακή 14 Μαρτίου (8 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.