
Έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες που εκκρεμούσαν για την παράδοση του πολύπαθου Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου στο κοινό και, αφότου τοποθετηθούν τα έργα την επόμενη εβδομάδα, το εμβληματικό κτίριο επί της Μαυρομιχάλη 6 πρόκειται να ανοίξει τις θύρες του στα τέλη του Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατόπιν αυτοψίας στο χώρο.
Πρόκειται για την κατοικία του σπουδαίου Γερμανού αρχιτέκτονα, ένα μοναδικό δείγμα του ώριμου νεοκλασικισμού που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την υψηλή κοινωνία του 19ου αιώνα. Χτίστηκε το 1882 αποτυπώνοντας την αισθητική προσέγγιση του Τσίλλερ με άψογη συμμετρία και διακοσμητικά στοιχεία υψηλής ποιότητας, όπως οροφογραφίες, γύψινα ανάγλυφα κι ένα ιδιαίτερο πομπηιανό σαλόνι με θαυμάσιες τοιχογραφίες, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν πλέον το κτίριο είχε περάσει στην ιδιοκτησία του συλλέκτη έργου τέχνης Διονύσιου Λοβέρδου, γίνονται κάποιες τροποποιήσεις και χτίζεται ένα αξιοθαύμαστο παρεκκλήσι στο βάθος της πίσω αυλής από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο.

Με στόχο την αναβίωση όλων των στοιχείων που εγγράφονται στην πλούσια ιστορία του κτιρίου, η αποκατάσταση αποδείχθηκε μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που ξεκίνησε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2014. Πλημμύρες, λεηλασίες αλλά και η καταστροφική πυρκαγιά του ’80, τότε που το κτίριο φιλοξενούσε το βεστιάριο της Λυρικής Σκηνής, συνετέλεσαν σε αυτή την καθυστέρηση, μαζί με την ολιγωρία της Πολιτείας, που τώρα λαμβάνει τέλος.
Στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου από το ’90 ως δωρεά στο ελληνικό δημόσιο, πρόκειται να εκτεθεί η Συλλογή Λοβέρδου με εικόνες Κρητικής και Επτανησιακής Σχολής, παλαίτυπα, ξύλινα γλυπτά και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα να παρουσιάζονται στις αίθουσες του υπέροχου κτιρίου.