Τον Απρίλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για το πολύπαθο, εμβληματικό κτίριο επί της Μαυρομιχάλη που ήταν οικία του Τσίλλερ.

Τον Απρίλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες που εκκρεμούσαν για την παράδοση του πολύπαθου Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου στο κοινό και, αφότου τοποθετηθούν τα έργα την επόμενη εβδομάδα, το εμβληματικό κτίριο επί της Μαυρομιχάλη 6 πρόκειται να ανοίξει τις θύρες του στα τέλη του Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατόπιν αυτοψίας στο χώρο.

Πρόκειται για την κατοικία του σπουδαίου Γερμανού αρχιτέκτονα, ένα μοναδικό δείγμα του ώριμου νεοκλασικισμού που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την υψηλή κοινωνία του 19ου αιώνα. Χτίστηκε το 1882 αποτυπώνοντας την αισθητική προσέγγιση του Τσίλλερ με άψογη συμμετρία και διακοσμητικά στοιχεία υψηλής ποιότητας, όπως οροφογραφίες, γύψινα ανάγλυφα κι ένα ιδιαίτερο πομπηιανό σαλόνι με θαυμάσιες τοιχογραφίες, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν πλέον το κτίριο είχε περάσει στην ιδιοκτησία του συλλέκτη έργου τέχνης Διονύσιου Λοβέρδου, γίνονται κάποιες τροποποιήσεις και χτίζεται ένα αξιοθαύμαστο παρεκκλήσι στο βάθος της πίσω αυλής από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο.

Τον Απρίλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου - εικόνα 1

Με στόχο την αναβίωση όλων των στοιχείων που εγγράφονται στην πλούσια ιστορία του κτιρίου, η αποκατάσταση αποδείχθηκε μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που ξεκίνησε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2014. Πλημμύρες, λεηλασίες αλλά και η καταστροφική πυρκαγιά του ’80, τότε που το κτίριο φιλοξενούσε το βεστιάριο της Λυρικής Σκηνής, συνετέλεσαν σε αυτή την καθυστέρηση, μαζί με την ολιγωρία της Πολιτείας, που τώρα λαμβάνει τέλος.

Στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου από το ’90 ως δωρεά στο ελληνικό δημόσιο, πρόκειται να εκτεθεί η Συλλογή Λοβέρδου με εικόνες Κρητικής και Επτανησιακής Σχολής, παλαίτυπα, ξύλινα γλυπτά και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα να παρουσιάζονται στις αίθουσες του υπέροχου κτιρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"The great departure": Η ρευστότητα της ύλης μέσα από τρεις νέους εικαστικούς

Τον σχολιασμό των έργων κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης και η ιστορικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2022

"Ο κήπος" του Μανώλη Μπαμπούση είναι ένα καυστικό σχόλιο για την καταναλωτική κοινωνία

Ένα πολυμεσικό έργο στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

"Το σπίτι με τις πεταλούδες" του Παύλου Κοζαλίδη μας ταξιδεύει στην Κίνα των τελευταίων δεκαετιών

Ο φωτογράφος επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με ένα προσωπικό αφήγημα για την ζωή και την καθημερινότητα σε διάφορες περιοχές της Κίνας.

Οι Humberto Poblete-Bustamante και Stefan Rinck στην Allouche Benias

Δύο σπουδαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην έκθεση με τίτλο "Obelix & Obelix: At home I am a tourist".

Οι αφηρημένες εξπρεσιονιστικές συνθέσεις στη ζωγραφική της Άντας Αναστασοπούλου

Η έκθεση της εικαστικού στη Πινακοθήκη Λέφα πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου.

"Στο φως": Η Εριέττα Βορδώνη αναζητά το αληθινό νόημα της ζωής

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery.

Μια εικαστική ματιά στο πλούσιο ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου Γκαίτε

Η εγκατάσταση της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του ινστιτούτου.