Τον Απρίλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για το πολύπαθο, εμβληματικό κτίριο επί της Μαυρομιχάλη που ήταν οικία του Τσίλλερ.

Τον Απρίλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες που εκκρεμούσαν για την παράδοση του πολύπαθου Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου στο κοινό και, αφότου τοποθετηθούν τα έργα την επόμενη εβδομάδα, το εμβληματικό κτίριο επί της Μαυρομιχάλη 6 πρόκειται να ανοίξει τις θύρες του στα τέλη του Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατόπιν αυτοψίας στο χώρο.

Πρόκειται για την κατοικία του σπουδαίου Γερμανού αρχιτέκτονα, ένα μοναδικό δείγμα του ώριμου νεοκλασικισμού που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την υψηλή κοινωνία του 19ου αιώνα. Χτίστηκε το 1882 αποτυπώνοντας την αισθητική προσέγγιση του Τσίλλερ με άψογη συμμετρία και διακοσμητικά στοιχεία υψηλής ποιότητας, όπως οροφογραφίες, γύψινα ανάγλυφα κι ένα ιδιαίτερο πομπηιανό σαλόνι με θαυμάσιες τοιχογραφίες, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν πλέον το κτίριο είχε περάσει στην ιδιοκτησία του συλλέκτη έργου τέχνης Διονύσιου Λοβέρδου, γίνονται κάποιες τροποποιήσεις και χτίζεται ένα αξιοθαύμαστο παρεκκλήσι στο βάθος της πίσω αυλής από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο.

Τον Απρίλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου - εικόνα 1

Με στόχο την αναβίωση όλων των στοιχείων που εγγράφονται στην πλούσια ιστορία του κτιρίου, η αποκατάσταση αποδείχθηκε μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που ξεκίνησε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2014. Πλημμύρες, λεηλασίες αλλά και η καταστροφική πυρκαγιά του ’80, τότε που το κτίριο φιλοξενούσε το βεστιάριο της Λυρικής Σκηνής, συνετέλεσαν σε αυτή την καθυστέρηση, μαζί με την ολιγωρία της Πολιτείας, που τώρα λαμβάνει τέλος.

Στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου από το ’90 ως δωρεά στο ελληνικό δημόσιο, πρόκειται να εκτεθεί η Συλλογή Λοβέρδου με εικόνες Κρητικής και Επτανησιακής Σχολής, παλαίτυπα, ξύλινα γλυπτά και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα να παρουσιάζονται στις αίθουσες του υπέροχου κτιρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.