Τον Απρίλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για το πολύπαθο, εμβληματικό κτίριο επί της Μαυρομιχάλη που ήταν οικία του Τσίλλερ.

Τον Απρίλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες που εκκρεμούσαν για την παράδοση του πολύπαθου Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου στο κοινό και, αφότου τοποθετηθούν τα έργα την επόμενη εβδομάδα, το εμβληματικό κτίριο επί της Μαυρομιχάλη 6 πρόκειται να ανοίξει τις θύρες του στα τέλη του Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατόπιν αυτοψίας στο χώρο.

Πρόκειται για την κατοικία του σπουδαίου Γερμανού αρχιτέκτονα, ένα μοναδικό δείγμα του ώριμου νεοκλασικισμού που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την υψηλή κοινωνία του 19ου αιώνα. Χτίστηκε το 1882 αποτυπώνοντας την αισθητική προσέγγιση του Τσίλλερ με άψογη συμμετρία και διακοσμητικά στοιχεία υψηλής ποιότητας, όπως οροφογραφίες, γύψινα ανάγλυφα κι ένα ιδιαίτερο πομπηιανό σαλόνι με θαυμάσιες τοιχογραφίες, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν πλέον το κτίριο είχε περάσει στην ιδιοκτησία του συλλέκτη έργου τέχνης Διονύσιου Λοβέρδου, γίνονται κάποιες τροποποιήσεις και χτίζεται ένα αξιοθαύμαστο παρεκκλήσι στο βάθος της πίσω αυλής από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο.

Τον Απρίλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου - εικόνα 1

Με στόχο την αναβίωση όλων των στοιχείων που εγγράφονται στην πλούσια ιστορία του κτιρίου, η αποκατάσταση αποδείχθηκε μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που ξεκίνησε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2014. Πλημμύρες, λεηλασίες αλλά και η καταστροφική πυρκαγιά του ’80, τότε που το κτίριο φιλοξενούσε το βεστιάριο της Λυρικής Σκηνής, συνετέλεσαν σε αυτή την καθυστέρηση, μαζί με την ολιγωρία της Πολιτείας, που τώρα λαμβάνει τέλος.

Στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου από το ’90 ως δωρεά στο ελληνικό δημόσιο, πρόκειται να εκτεθεί η Συλλογή Λοβέρδου με εικόνες Κρητικής και Επτανησιακής Σχολής, παλαίτυπα, ξύλινα γλυπτά και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα να παρουσιάζονται στις αίθουσες του υπέροχου κτιρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει πρώτη φορά μέρος της συλλογής της για τη Μαρία Κάλλας

Οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια μεγάλη ποικιλία εκδόσεων για την Κάλλας -από μυθιστορηματικές βιογραφίες και μελέτες έως κόμικς και βιβλία μαγειρικής- σε πάρα πολλές γλώσσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/11/2023

Έκθεση - αφιέρωμα στον Michael Schmidt, έναν από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς φωτογράφους της Γερμανίας

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 163 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τόσο του ίδιου του Schmidt όσο και φωτογραφίες από ντοκουμέντα και υλικό από αρχεία και εφημερίδες, τα οποία ξαναφωτογράφισε.

Μαθαίνουμε για τη ζωή του Στάθη Λιβαθινού μέσα από το βιβλίο του που παρουσιάζεται στον Ιανό της Αθήνας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του Ιανού.

Διαβάσαμε το γκράφικ νόβελ του Soloup "Ζορμπάς. Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη" του Νίκου Καζαντζάκη

Ο σεναριογράφος και σκιτσογράφος μεταφέρει στο χαρτί ένα από τα πιο επιτυχημένα, επιδραστικά και χαρακτηριστικά βιβλία του Καζαντζάκη.

Η ΕΒΕ παρουσιάζει ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για την εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη

Το δημιουργικό οδοιπορικό του ζωγράφου, από τις αρχές του 1990, όταν πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος, μέχρι σήμερα εκφράζεται με ποικίλα μέσα, συνδέοντας τις πιο παραδοσιακές τεχνικές με τα σύγχρονα εικαστικά εργαλεία.

"Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης": Η Ρένα Παπασπύρου μετατρέπει τις απαιτήσεις της καθημερινότητας σε καλλιτεχνικό πεδίο δημιουργίας

Η έκθεση είναι η πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου με τίτλο "Ενδιάμεσος Χώρος".

Εικαστική έκθεση και θεματικό συνέδριο στο πλαίσιο του προγράμματος "Τέχνη, μια σιωπηλή επανάσταση"

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πεδίου συζήτησης για την αντιμετώπιση της βίας, της κακοποίησης και του εκφοβισμού.