Athens Streaming | Πρώτο ταξίδι για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το «Πέρασμα» του Κοντραφούρη κι αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη

Δείτε όσα κάνουν πρεμιέρα στην οθόνη και αξίζουν, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Athens Streaming | Πρώτο ταξίδι για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το «Πέρασμα» του Κοντραφούρη κι αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη

Με υβριδικό τρόπο και σε δύο δόσεις θα διεξαχθεί φέτος το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κρατώντας αφενός τα διαγωνιστικά τμήματα και τις ελληνικές παραγωγές για το καλοκαίρι (και τις ανοιχτές αίθουσες) αλλά ξεδιπλώνοντας αφετέρου πάνω από πενήντα πρεμιέρες αυτό το μήνα στις οθόνες μας.

Με τίτλο της διοργάνωσης «Προορισμός: Ταξίδι», ένα κομμάτι των ταινιών είναι αφιερωμένο στο ταξίδι, την εξερεύνηση και την αναζήτηση (μαζί με όσες προεκτάσεις αυτά υπονοούν), ενώ από τις υπόλοιπες αξίζει να σταθούμε στο ντοκιμαντέρ «Μπελούσι» (Ρ. Τζ. Κάτλερ) για τον διάσημο κωμικό ηθοποιό, το διάρκειας τεσσεράμισι ωρών «Δημαρχείο» του βετεράνου Φρέντερικ Γουάιζμαν αλλά και τη νέα ταινία του πολυβραβευμένου Τζιανφράνκο Ρόζι («Φωτιά στη Θάλασσα»), με τίτλο «Νυχτερινό». Κάθε ταινία προβάλλεται με αντίτιμο αξίας € 3. Τα εισιτήρια θα είναι σύντομα διαθέσιμα εδώ.

Στο πλαίσιο της σειράς «Σινεμά, Ανοιχτό», οι νικητές των Βραβείων Ίρις 2020 επιλέγουν ελληνικές ταινίες που επηρέασαν καθοριστικά τη ματιά και το έργο τους, και εν συνεχεία οι συγκεκριμένες ταινίες προβάλλονται δωρεάν και για λίγες ημέρες από τα κανάλια του Ιδρύματος Ωνάση. Αυτή την εβδομάδα (5-7/3), βλέπουμε τις επιλογές του Διονύση Σαμιώτη («Ευτυχία»): τα πολυβραβευμένα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη, που οσμίζεται τον ασφυκτικό αέρα της χούντας μέσα από την αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού αγωνιστών, καθώς και το «Άντε Γειά» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, μια ταινία για το πάθος της επιθυμίας και της επιτυχίας, σε μια Ελλάδα που μεταβάλλεται ραγδαία.

Athens Streaming | Πρώτο ταξίδι για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το «Πέρασμα» του Κοντραφούρη κι αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη - εικόνα 1

Ο Χρήστος Θηβαίος ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη στις διαδικτυακές συναυλίες που διοργανώνει ο Σταυρός του Νότου, παρακάμπτοντας τις αποστάσεις με τη ζεστασιά της φωνής και των στίχων του. Επιλέγει αγαπημένα τραγούδια από την μεγάλη δισκογραφία του αλλά και συνθέσεις άλλων μουσικών που έχει δεθεί μαζί τους, όπως οι Κατσιμιχαίοι κι ο Θάνος Μικρούτσικος, για να χαρίσει μια μοναδική βραδιά στο κοινό του, την Κυριακή 7 Μαρτίου. Ξεχωριστή στιγμή της συναυλίας «Έπειτα απ’ το μεγάλο μπουμ» θα είναι δυο τραγούδια αφιερωμένα στις γυναίκες (προπώληση εδώ στα € 7).

«Για να λάμψει το φως, πρέπει να υπάρχει το σκοτάδι», έγραφε ο Φράνσις Μπέικον, ρήση απ’ την οποία εμπνεύστηκε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για τη συναυλία που παρουσιάζει διαδικτυακά το Σάββατο 6 Μαρτίου, με τίτλο «Συνισταμένη Φωτός». Η συναυλία περιλαμβάνει ένα έργα του Μότσαρτ και ένα του Ντβόρζακ, τα οποία μέσω αντιθέσεων και εκπλήξεων, ευτυχίας και λύπης, συστρατεύονται προς «αναζήτηση της φωτεινής αχτίδας μέσα στις δύσκολες στιγμές που όλοι βιώνουμε», όπως σχολιάζει ο Γιώργος Μάνδηλας. Συντονιστείτε εδώ.

Athens Streaming | Πρώτο ταξίδι για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το «Πέρασμα» του Κοντραφούρη κι αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη - εικόνα 2

Στο παιχνίδι του streaming έχει μπει εδώ και λίγες ημέρες το Half Note, φέρνοντας στην οθόνη μας τη μαγεία της τζαζ που στηρίξει και προωθεί πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Το «Πέρασμα» του σπουδαίου πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη, ένα από τα καλύτερα τζαζ άλμπουμ που ακούσαμε την τελευταία χρονιά αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά λόγω πανδημίας, εκπέμπει διαδικτυακά έως 5 Μαρτίου, με τον Κοντραφούρη να πλαισιώνεται από δύο εξέχοντες νέους μουσικούς που έχουν ως βάση τη Νέα Υόρκη, τον Κίμωνα Καρούτζο (μπάσο) και τον Jason Wastor (ντραμς). Αγορά εισιτηρίου (€ 10) εδώ.

Παραστάσεις από το καπέλο βγάζει η Hah! Productions, η νέα εταιρία παραγωγής που αφιερώνει όλη της τη δράση στο stand up comedy, καθώς παράλληλα με τις προβολές του «Comedy Click» που συνεχίζονται έως τις 7 Μαρτίου, έρχεται στην οθόνη μας η πρεμιέρα ενός ακόμη φρεσκοφιλμαρισμένου κωμικού σόου: ο απτόητος Χριστόφορος Ζαραλίκος ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη (παρουσία κοινού, βάσει αδειοδότησης και με τα απαραίτητα τεστ) και εξαπολύει τα βιτριολικά του βέλη προς πάσα εξουσιαστική αρχή με ενενήντα λεπτά καυστικής, απολαυστικής σάτιρας. Το «The Zaralikos Show» θα είναι διαθέσιμο από 5 Μαρτίου (εισιτήρια στα € 8).

Athens Streaming | Πρώτο ταξίδι για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το «Πέρασμα» του Κοντραφούρη κι αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη - εικόνα 3

Καθαρός αέρας από τις πλαγιές του Πάρνωνα έρχεται στην οθόνη μας, με τις διαδικτυακές δράσεις που διοργανώνει τον Μάρτιο η Vanvakou Revival. Ο οργανισμός που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία μερικών νέων ανθρώπων (με τη στήριξη του ΙΣΝ) κι έχει ανανεώσει το ορεινό χωριό Λακωνίας τα τελευταία χρόνια, δεν μένει σιωπηλός εν καιρώ πανδημίας: μια σειρά πρωτότυπων εργαστηρίων και διασκεδαστικών συναντήσεων για παιδιά βρίσκονται στο πρόγραμμα, εκκινώντας από 6 του μηνός. Ταξίδια μέσα από τη λογοτεχνία αλλά και την αστρονομία, αποκριάτικα παιχνίδια και εκπαιδευτικά προγράμματα ρομποτικής είναι μερικά απ’ όσα έρχονται δωρεάν στην οθόνη μας. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ.

Μετά από τρεις γόνιμες διαδικτυακές συναντήσεις γονέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Θετική γονεϊκότητα στα πρώτα κρίσιμα χρόνια», όπου τέθηκαν ερωτήσεις και προβληματισμοί για την ορθή, παιδαγωγική διαχείριση των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους, το επόμενο webinar δρομολογείται για τις 3 Μαρτίου (5.30 μ.μ.) απαντώντας σε όσα ζητήματα ανοίχτηκαν: προσδοκίες των γονέων, δεξιότητες ανά ηλικία, η σημασία της επιβράβευσης κι η εξελικτική διαδικασία του υπό διαμόρφωση, νεαρού ατόμου. Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

Athens Streaming | Πρώτο ταξίδι για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το «Πέρασμα» του Κοντραφούρη κι αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη - εικόνα 4

Ένας χρόνος χωρίς την Άλκη Ζέη και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, με τη συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσιάζουν μια διαδικτυακή γιορτή προς τιμή της αγαπημένης συγγραφέα που συντρόφευσε γενιές και γενιές παιδιών κι εφήβων στα πρώτα τους αναγνώσματα, με την ξεχωριστά ευαίσθητη και κοινωνικά-πολιτικά ευαισθητοποιημένη γραφή της να δίνει πάντα καίρια ερεθίσματα. Φίλοι, συνεργάτες, συγγραφείς και συγγενείς ανταμώνουν (μέσω Zoom) την Δευτέρα 1η Μαρτίου (7 μ.μ.), προκειμένου να ξαναθυμηθούν περασμένα γεγονότα, αποκαλύπτοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο της. Συντονιστείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.