Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει

Ξεκινά το «Μύρια Όσα [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021» από το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει

Είναι λάθος να θεωρούμε το Online Viewing ως μονοδιάστατη προσομοίωση της εκθεσιακής εμπειρίας που περιορίζεται στην αναπαράσταση των έργων σε jpeg και περιηγήσεις τύπου street view, διότι τα εργαλεία που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι πραγματικά απέραντα κι η αξιοποίησή τους δύναται να ξεκλειδώσει νέες μεθόδους και πρακτικές θέασης που αποπνέουν φρεσκάδα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η νέα έκθεση «Μύρια Όσα [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021» που παρουσιάζει το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, στο πλαίσιο της επετειακής χρονιάς.

Πρόκειται για μια έκθεση «με σημείο αναφοράς το ένδυμα, τους μετασχηματισμούς του, καθώς και τις διαφορετικές χρήσεις του, αλλά και την επιρροή του στη μόδα από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα», όπως επεξηγεί το συνοδευτικό κείμενο, η οποία σε πρώτη φάση εκπέμπει διαδικτυακά. Αποτελείται από μια σειρά των δώδεκα βίντεο σύγχρονων εικαστικών (ανάμεσά τους η Μαρία Βαρελά και η Μαριλένα Αλιγιζάκη) που θα αναρτώνται σταδιακά, ως «έργο εν εξελίξει», σε ξεχωριστή –φιλική προς το χρήση και οπτικά ενδιαφέρουσα– πλατφόρμα που κατασκευάστηκε για το πρότζεκτ.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει - εικόνα 1
Μαρία Βαρελά, «ἕν πανίον - ένα “επινοημένο” έμβλημα», Still video frame © Λύκειον των Ελληνίδων, 2021
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει - εικόνα 2
Πολύπτυχο φουστάνι αναγεννησιακού τύπου, Συλλογή Λυκείου των Ελληνίδων & Ανδρική ενδυμασία με «ντουλαμά» που αποδίδεται στον βασιλιά Όθωνα, Συλλογή Λυκείου των Ελληνίδων © Studio Kominis

Στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνονται πολύτιμα και μοναδικά τεκμήρια από τις συλλογές του μουσείου, προερχόμενα από περιοχές που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821, όπως η ενδυμασία της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών, σπάνια αντικείμενα της φιλελληνικής μόδας, καθώς επίσης ενδύματα της μεταεπαναστατικής περιόδου (βλ. αυλική ενδυμασία που αποδίδεται στον βασιλιά Όθωνα), αλλά και νεότερες προσπάθειες αναβίωσης των ενδυμάτων εκείνης της εποχής. Πολλά μουσεία και ιδρύματα παραχώρησαν, επίσης, αρχειακό υλικό.

Μάλιστα, επιλεγμένες θεματικές ενότητες θα παρουσιαστούν παράλληλα και στους χώρους του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι) και του κεντρικού κτιρίου του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 14, Κολωνάκι), επιτυγχάνοντας τη σύνδεση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου, όταν αρθούν τα μέτρα.

Προς το παρόν συντονιστείτε εδώ. Το πρώτο βίντεο κάνει πρεμιέρα στις 5 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Sony World Photography Awards 2023: Οι κριτές και οι ημερομηνίες των επικείμενων εκθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε την κριτική επιτροπή για τα Sony World Photography Awards 2023, μαζί με νέα βραβεία και δεδομένα για τις εκθέσεις.

30/09/2022

Οι "Κατακλυσμοί" του Δαυίδ Μπενφοράδο επιστρέφουν στην Kourd

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης συνεχίζει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωστικών υλών και των αφαιρετικών σχημάτων.

Μια ομάδα σύγχρονων καλλιτεχνών μπαίνει σε "Safe Mode"

Μια πολυμεσική έκθεση που θέτει ερωτήματα για τις διαδικασίες της σύγχρονης ζωής και εγκαινιάζεται σε τρεις αθηναϊκούς χώρους τέχνης.

Ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου επιχειρεί ο Θωμάς Διώτης

Η έκθεση Digging σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Το άτομο ως ένα κοινωνικό κύτταρο στον "Μικρόκοσμο" της Art Appel Gallery

Η διατομική έκθεση ζωγραφικής των Πηνελόπη Ακριτίδου και Ίον Ρούντολφ απεικονίζει τον οργανικό μικρόκοσμο των μικροβίων και των κυττάρων με μια διαφορετική ματιά.

Το Μουσείο Κανελλοπούλου συστήνεται στην πόλη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του μουσείου προκειμένου να αναδείξει την πλούσια συλλογή και ιστορία του.

Το εκθεσιακό αφιέρωμα για τον John Craxton στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μετά την στάση της στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή" ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του ’23.