Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει

Ξεκινά το «Μύρια Όσα [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021» από το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει

Είναι λάθος να θεωρούμε το Online Viewing ως μονοδιάστατη προσομοίωση της εκθεσιακής εμπειρίας που περιορίζεται στην αναπαράσταση των έργων σε jpeg και περιηγήσεις τύπου street view, διότι τα εργαλεία που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι πραγματικά απέραντα κι η αξιοποίησή τους δύναται να ξεκλειδώσει νέες μεθόδους και πρακτικές θέασης που αποπνέουν φρεσκάδα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η νέα έκθεση «Μύρια Όσα [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021» που παρουσιάζει το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, στο πλαίσιο της επετειακής χρονιάς.

Πρόκειται για μια έκθεση «με σημείο αναφοράς το ένδυμα, τους μετασχηματισμούς του, καθώς και τις διαφορετικές χρήσεις του, αλλά και την επιρροή του στη μόδα από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα», όπως επεξηγεί το συνοδευτικό κείμενο, η οποία σε πρώτη φάση εκπέμπει διαδικτυακά. Αποτελείται από μια σειρά των δώδεκα βίντεο σύγχρονων εικαστικών (ανάμεσά τους η Μαρία Βαρελά και η Μαριλένα Αλιγιζάκη) που θα αναρτώνται σταδιακά, ως «έργο εν εξελίξει», σε ξεχωριστή –φιλική προς το χρήση και οπτικά ενδιαφέρουσα– πλατφόρμα που κατασκευάστηκε για το πρότζεκτ.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει - εικόνα 1
Μαρία Βαρελά, «ἕν πανίον - ένα “επινοημένο” έμβλημα», Still video frame © Λύκειον των Ελληνίδων, 2021
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για το ένδυμα το ’21 ξεδιπλώνεται διαδικτυακά ως έργο εν εξελίξει - εικόνα 2
Πολύπτυχο φουστάνι αναγεννησιακού τύπου, Συλλογή Λυκείου των Ελληνίδων & Ανδρική ενδυμασία με «ντουλαμά» που αποδίδεται στον βασιλιά Όθωνα, Συλλογή Λυκείου των Ελληνίδων © Studio Kominis

Στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνονται πολύτιμα και μοναδικά τεκμήρια από τις συλλογές του μουσείου, προερχόμενα από περιοχές που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821, όπως η ενδυμασία της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών, σπάνια αντικείμενα της φιλελληνικής μόδας, καθώς επίσης ενδύματα της μεταεπαναστατικής περιόδου (βλ. αυλική ενδυμασία που αποδίδεται στον βασιλιά Όθωνα), αλλά και νεότερες προσπάθειες αναβίωσης των ενδυμάτων εκείνης της εποχής. Πολλά μουσεία και ιδρύματα παραχώρησαν, επίσης, αρχειακό υλικό.

Μάλιστα, επιλεγμένες θεματικές ενότητες θα παρουσιαστούν παράλληλα και στους χώρους του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι) και του κεντρικού κτιρίου του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 14, Κολωνάκι), επιτυγχάνοντας τη σύνδεση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου, όταν αρθούν τα μέτρα.

Προς το παρόν συντονιστείτε εδώ. Το πρώτο βίντεο κάνει πρεμιέρα στις 5 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.