Athens Streaming | Κωμικοί ξανά στη σκηνή, συζητήσεις-αντίδοτο στην πανδημία και η μυστήρια μούσα του Μπετόβεν

Όλα όσα εκπέμπουν στην οθόνη και αξίζουν την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Athens Streaming | Κωμικοί ξανά στη σκηνή, συζητήσεις-αντίδοτο στην πανδημία και η μυστήρια μούσα του Μπετόβεν

Με μότο τη φράση «παλεύοντας για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, διεκδικούμε το αύριο του πλανήτη», σηκώνει αυλαία το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διαδικτυακά από 5 Φεβρουαρίου, με πάνω από πενήντα ταινίες (δωρεάν) στο πρόγραμμα. Μεγαλύτερο κομμάτι καταλαμβάνει το αφιέρωμα για την Ελληνική Επανάσταση, το οποίο συνοδεύεται από συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με σκηνοθέτες-πολεμικούς ανταποκριτές από όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

«Σε ώρες έμπνευσης, η μούσα συχνά μου ψιθύριζε “προσπάθησε να αποτυπώσεις γραπτά τις αρμονίες που έχεις στην ψυχή σου», αναφέρει ένα από τα ντοκουμέντα που άφησε πίσω του ο Μπετόβεν, το οποίο αναφέρεται γενικότερα στη μουσική αλλά οι μελετητές του σπουδαίου συνθέτη επισημαίνουν πως συχνά στα γραπτά του υπονοείται μια συγκεκριμένη γυναίκα που τον ενέπνεε. Ποια ήταν άραγε η μούσα του Μπετόβεν; Ήταν μία από τις μαθήτριές του ή μήπως η Γιοχάννα, η σύζυγος του αδελφού του;

Την απάντηση στον διαχρονικό γρίφο επιχειρεί να δώσει η μουσικός, ηθοποιός και συγγραφέας Μάγδα Μαυρογιάννη, μέσα από την παράσταση-μουσικό αναλόγιο «Αθάνατη Αγαπημένη» που έρχεται δωρεάν στην οθόνη μας από τα κανάλια του Μεγάρου Μουσικής για λίγες ημέρες (πρεμιέρα στις 3/2, 8.30 μ.μ.).

Athens Streaming | Κωμικοί ξανά στη σκηνή, συζητήσεις-αντίδοτο στην πανδημία και η μυστήρια μούσα του Μπετόβεν - εικόνα 1

Τα live stream θεατρικά αναλόγια του ΚΠΙΣΝ συνεχίζουν τη θεματική «Πρόσωπα του Ήρωα» με την μεγάλη (και ανατρεπτική για την εποχή) συμβολή του Θερβάντες στο πάνθεον των ηρώων: τον Δον Κιχώτη. Ένα πρόσωπο αστείο αλλά βαθιά διδακτικό, με παροιμιώδη προθυμία να διορθώσει τα στραβά του κόσμου, ενώ απέχει έτι φωτός από την πραγματικότητα. Με το άλογό του, τον Ροθινάντε και τον Σάντσο Πάνθα ως ιπποκόμο ξεκινά την περιπλάνησή του «αναζητώντας περιπέτειες, επανορθώνοντας κάθε είδους αδικία και εκθέτοντας τη ζωή του σε δύσκολες καταστάσεις και κινδύνους, που όταν τους ξεπεράσει, το όνομα και η φήμη του θα γίνουν αθάνατα». Διασκευή-Σκηνοθετική Επιμέλεια: Έκτορας Λυγίζος σε μετάφραση Μελίνας Παναγιωτίδου. Ερμηνεύουν: Γιάννης Νιάρρος, Θάνος Τοκάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Μετά από την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της «Κάρμεν» το 1983, ο σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα κι ο εμβληματικός χορευτής Αντόνιο Γκάδες συνεργάστηκαν για την μεταφορά της στη σκηνή, ως μουσική, χορευτική και ταυτόχρονα θεατρική παράσταση. Το αποτέλεσμα ήταν ένα έργο που υμνήθηκε για το απελευθερωμένο πάθος του, εντάσσοντας το φλαμένκο στις μεγαλύτερες παγκόσμιες σκηνές χορού. Απολαύστε το από την Compañía Antonio Gades μέσα από τα κανάλια του Christmas Theater, από 5 έως 8 Φεβρουαρίου. Αγοράστε τα εισιτήριά σας εδώ.

Ειμαστε έτοιμοι!!! Δες online απο την σκηνή του comedy club Λοσάντζελε!! Τον Κώστα Μαλιατση και τα βυσματα : Σπήλιος...

Δημοσιεύτηκε από Λοσάντζελε στις Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021

Κάποιος δεν το βάζει κάτω απ’ ό,τι φαίνεται: το comedy club Λοσάντζελε, βλέποντας πως η πιθανότητα επιστροφής να ανήκει σε (πολύ) μελλοντικό σενάριο, ανακοίνωσε πως ανοίγει την κάμερα στην σκηνή του και μεταδίδει ζωντανά stand up παραστάσεις. Αυτό το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου (9 μ.μ.) έρχεται ένα «double bill για γερά στομάχια και σαγόνια», Κώστας Μαλιάτσης και Δημήτρης Χριστοφορίδης. Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας (€ 10) εδώ.

Η αιφνίδια ορμή της πανδημίας σόκαρε τους πάντες, επέβαλλε την απομόνωση και μας έφερε αντιμέτωπους με το φόβο (και την πραγματικότητα) του θανάτου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως βιώνουμε ένα τραυματικό γεγονός συλλογικά ως κοινωνία που θα μας μείνει αξέχαστο αλλά πόσα θυμόμαστε από αντίστοιχες εμπειρίες του παρελθόντος; Την περίπλοκη σχέση πανδημίας και μνήμης θέτει επί τάπητος η διαδικτυακή συζήτηση που ετοιμάσει ο οργανισμός MOMus («Πανδημία και Μνήμη») στις 4 Φεβρουαρίου (7.30 μ.μ.) με πανεπιστημιακούς καθηγητές, ιστορικούς τέχνης και εικαστικούς (συμμετέχει ο Γιώργος Δρίβας). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Από τα κανάλια του MOMus εκπέμπει και μια σειρά συναντήσεων που θα τροφοδοτήσει τη δημιουργία εικαστικού έργου: η ομάδα Εν Δυνάμει –μια κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία που αγωνίζεται να σπάσει τα στερεότυπα– ανοίγει μικρόφωνο στο κοινό 20-35 ετών κάθε Σάββατο (η αρχή γίνεται στις 6/2) και συζητάει θέματα ταυτότητας, αυτοπροσδιορισμού, προσωπικού και δημόσιου χώρου, προκειμένου να συλλέξει υλικό για την επόμενη εγκατάσταση που θα παρουσιάσει. Δηλώστε συμμετοχή στο endynamei.momus@gmail.com.

Athens Streaming | Κωμικοί ξανά στη σκηνή, συζητήσεις-αντίδοτο στην πανδημία και η μυστήρια μούσα του Μπετόβεν - εικόνα 2

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ενεργοποιεί τη φαντασία και την περιέργεια των μικρών παιδιών, μεταφέροντας τα (δημοφιλή) εκπαιδευτικά του σαββατοκύριακα στην οθόνη. Δύο εργαστήρια εκκινούν αυτό το μήνα: το «Ο Pollock, ο Picasso και τα ειδώλια» από 7 Φεβρουαρίου για ηλικίες 4-6 ετών, όπου οι συμμετέχοντες φτιάχνουν αποκριάτικες κατασκευές με έμπνευση από την ιστορία της τέχνης, και «Το ταξίδι του Ήρωα» για παιδιά 7-10 ετών από 17 του μηνός που θα ζωντανέψει ένα ήρωα των κυκλαδικών χρόνων από τον πρώτο όροφο του μουσείου. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια (€ 10) εδώ.

Ο προφορικός λόγος αποτελεί την γενέτειρα της ιστορίας και της λαϊκής σοφίας, κατά μία έννοια, αφού οι αφηγήσεις δίνουν εικόνα στις αντιλήψεις και τα ιδεώδη κάθε εποχής. Κάθε αφήγηση έχει δομή, μοτίβα και αρχές ώστε να περάσει στον ακροατή και να εντυπωθεί στη μνήμη του, στοιχεία τα οποία πρόκειται να μεταδώσει πρακτικά το επόμενο διαδικτυακό εργαστήριο μελέτης και ανάπτυξης προφορικότητας του ΠΙΟΠ, με τον αφηγητή-ιστορητή Στέλιο Πελασγό. Στο πλαίσιο του κύκλου που ξεκινάει από 4 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες θα διηγηθούν ένα όνειρο κι ένα παραμύθι αξιοποιώντας εργαλεία που παρέχει η τεχνολογία. Για την (δωρεάν) συμμετοχή σας απευθυνθείτε στο TirlaV@piraeusbank.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις της γλώσσας στο καταληκτικό επεισόδιο του "Waste/d Pavilion"

Μια ομάδα καλλιτεχνών κλείνει το τρίτο μέρος του πρότζεκτ από το State of Concept Athens, εξερευνώντας ζητήματα σχετικά με τη γλώσσα και το σώμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

"braille": Πώς βιώνουν την τέχνη τα άτομα με οπτική αναπηρία;

Ο Δημήτρης Καπετάνος δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση στο Κέντρο Τεχνών που κάνει αναφορά στο πώς άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/10)

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας, έφηβοι που αφηγούνται τα όνειρά τους, ένα φανταστικό μουσείο με διάσημους δημιουργούς, η δύναμη των social media και όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

Μια "Τριλογία του Πάθους" φέρνει η Collect Society στην Αθήνα

Τρεις καλλιτέχνες διερευνούν τις διάφορες αναγνώσεις του πάθους μέσα από την τέχνη.

Μια γοητευτική "Σονάτα για Γάτες" στον πολυχώρο Αmalias 36

Μια νέα σειρά έργων αφιερωμένη στις γάτες παρουσιάζει η Σοφία Λαμνάτου στη νέα της έκθεση.

Η νέα έδρα του Onassis AiR εγκαινιάζεται με το 1ο Open Day του

Το διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους δημιουργούς που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα του Ιδρύματος Ωνάση.